Νέα άρθρα

Τι είναι τα trans λιπαρά οξέα;

trans λιπαρά οξέα

Τι είναι τα trans λιπαρά οξέα;

Τα trans λιπαρά οξέα ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία των «κακών λιπαρών» της διατροφής μας, στην κατηγορία των ακόρεστων λιπών. Αποτελούν την χειρότερη μορφή βρώσιμου λίπους, δεν είναι απαραίτητα για την υγεία και την διατροφή μας και ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερόλης LDL στον οργανισμό μας. Συνέπεια των προηγουμένων είναι η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτων ανά την υφήλιο, γεγονός που οφείλεται στην ραγδαία εξέλιξη της βιομηχανίας τροφίμων. Τι είναι όμως τα trans λιπαρά οξέα και γιατί υπάρχουν δυστυχώς στην διατροφή μας;

trans λιπαρά οξέα

Πως δημιουργούνται τα λιπαρά αυτά;

Tα τρανς λιπαρά οξέα δημιουργούνται στην βιομηχανία τροφίμων με την χημική προσθήκη υδρογόνου στα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, σπορέλαια, σησαμέλαιο, πυρηνέλαιο, αγουρέλαιο) για να αποκτήσουν αυτά τα φυτικά λάδια τις επιθυμητές για την παρασκευή τροφίμων ιδιότητες. Δημιουργούνται επίσης από την υψηλή θερμοκρασία και την επαναλαμβανόμενη διαδικασία τηγανίσματος των φυτικών λαδιών στα μαγειρικά σκεύη, ακόμα και στις συνήθης οικιακές θερμοκρασίες τηγανίσματος .

Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί συχνά τα λιπαρά αυτά διότι :

  • Παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα προϊόντα δρώντας ως συντηρητικά και άρα τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεγαλύτερη διατηρησιμότητα.
  • Προσδίδουν στα προϊόντα καλύτερη υφή, σκληρότερη και πιο πλαστική, ελαστική αλλά και ελκυστικότερη για την αγορά από τους καταναλωτές.
  • Μειώνονται οι απαιτήσεις ψύξης και άρα συντήρησης των τροφίμων, ελαχιστοποιώντας τα έξοδα των βιομηχανιών για την παρασκευή των τροφίμων.

trans λιπαρά οξέα

Οι πιο συχνές τροφές που καταναλώνουμε και περιέχουν trans λιπαρά οξέα είναι :

  • Τα τηγανόλαδα : Ακόμα και αν η συσκευασία, ο παρασκευαστής ή οι επιχειρήσεις εστίασης αναγράφουν στον κατάλογο τους ότι τα τρόφιμα έχουν τηγανιστεί σε «φυτικό έλαιο» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για το ελαιόλαδο. Στην πραγματικότητα τα έλαια τηγανίσματος, τα γνωστά τηγανόλαδα, έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στο τηγάνισμα με αποτέλεσμα η υψηλή θερμοκρασία τηγανίσματος να μετατρέπει τα φυτικά υδρογονωμένα λίπη και έλαια σε τρανς λιπαρά οξέα.

 

  • Συσκευασμένα τρόφιμα και επεξεργασμένες τροφές : τα μπισκότα, τα κρουασάν, το ψωμί του τοστ, τα έτοιμα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τα συσκευασμένα προϊόντα ζύμης, η σφολιάτα, τα κατεψυγμένα φρούτα, τα προ-ψημένα ή προτηγανισμένα τρόφιμα και όλων των ειδών τα επεξεργασμένα μη φυσικά
    τρόφιμα που δεν αναγράφουν ότι από την σύσταση τους έχουν αφαιρεθεί τα τρανς λιπαρά οξέα, είναι δυνατόν να τα περιέχουν στην σύσταση τους.

 

  • Μαργαρίνη : Η μαργαρίνη παράγεται από φυτικά έλαια αντί για ζωικά λίπη. Για τη διατήρηση της στερεής μορφής και της μαλακής σύστασης της η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί υδρογονωμένα φυτικά έλαια που είναι όμως πλούσια σε τρανς λιπαρά οξέα.

 

  • Τα παγωτά : τα παγωτά περιέχουν και αυτά ποσότητες τρανς λιπαρών οξέων, εάν φυσικά δεν αναγράφουν το αντίθετο.

 

  • Κρεμώδεις συσκευασμένοι καφέδες, έτοιμα συσκευασμένα smoothies, τα γιαούρτια που περιέχουν φρούτα, τα παιδικά γιαούρτια αλλά και τα ζεστά ροφήματα όπως η σοκολάτα.

 

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», για το Α.Π.Θ, εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top