Νέα άρθρα

Το σύνδρομο νοσούντος κτηρίου.

Το σύνδρομο νοσούντος κτηρίου

Γνωρίζετε τι είναι το σύνδρομο νοσούντος κτηρίου (Sick-Building Syndrome, SBS); Πώς θα το καταλάβουμε; Ποια είναι τα συμπτώματα του; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;

Το σύνδρομο νοσούντος κτηρίου

Το σύνδρομο του νοσούντος κτηρίου ή αλλιώς το σύνδρομο του άρρωστου κτηρίου είναι στην ουσία ένας όρος που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για να περιγραφεί ένα σύνολο συμπτωμάτων που προέρχονται από την καθημερινή έκθεση των ατόμων σε μια επιβαρυμένη ατμόσφαιρα μέσα σε ένα σύγχρονο χώρο εργασίας ή κτήριο. Κύριο χαρακτηριστικό ενός τέτοιου χώρου ή νοσούντος κτηρίου είναι η παρουσία αυτόματου κλιματισμού και αερισμού και η απουσία ροής φυσικού, καθαρού αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον.

Αν και η παθογένεια αυτού του συνδρόμου δεν έχει πλήρως κατανοηθεί ως σήμερα, σημαντικό ρόλο στην γένεση του φαίνεται να παίζει η ρύπανση της ατμόσφαιρας του χώρου από πτητικές οργανικές ουσίες, όπως ουσίες που παράγονται από την θέρμανση του χαρτιού στους εκτυπωτές, την σκόνη άνθρακα του κυλίνδρου των εκτυπωτών ή των φωτοτυπικών μηχανημάτων. Συμβάλλουν επίσης τα επιβαρυντικά βιοαερολύματα που μολύνουν την ατμόσφαιραο ακατάλληλος φωτισμός, ο ανεπαρκής αερισμός με φυσικό αέρα, η ηχορύπανση, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ο ανεπαρκής εξαερισμός και η ελάχιστη ανανέωση του αέρα στον χώρο εργασίας.

Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα, κνησμό στο δέρμα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. 

Το σύνδρομο νοσούντος κτηρίου

Το σύνδρομο νοσούντος κτηρίου

Το σύνδρομο νοσούντος κτηρίου: τα συμπτώματα

Η κλινική σημειολογία του συνδρόμου νοσούντος κτηρίου είναι:

  • Κεφαλαλγίες και Ημικρανία.
  • Ερεθισμός των ματιών.
  • Καταβολή δυνάμεων, αδυναμία.
  • Ερεθισμός του φάρυγγα.
  • Ρινίτιδα και συχνό.
  • Γενική αδιαθεσία.
  • Σφίξιμο στο στήθος.
  • Συρίττουσα αναπνοή.
  • Βήχας (συχνά επώδυνος βήχας) και συχνά απόχρεμψη σε άτομα χωρίς ιστορικό στην έκθεση σε καπνό τσιγάρου ή καπνίσματος.

Το σύνδρομο νοσούντος κτηρίου: διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση του συνδρόμου του άρρωστου κτηρίου βασίζεται στην κλινική συμπτωματολογία που περιγράφηκε ανωτέρω, την προσβολή κάποιου αριθμού εργαζομένων που εργάζονται στο ίδιο κτήριο ή στο ίδιο οικοδόμημα και συνάμα στον αποκλεισμό άλλων νοσημάτων που είναι δυνατόν να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Η θεραπεία αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών, στην ανίχνευση στον χώρο των αιτίων που προκαλούν του σύνδρομο του νοσούντος κτηρίου καθώς και στην διόρθωση τους, όπως και στην ψυχολογική υποστήριξη των εργαζομένων αυτών.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Πατάκας Δημ. «ΕΠΙΤΟΜΗ πνευμονολογία» UNIVERSITY STUDIO PRESS, 2η έκδοση (Θεσσαλονίκη, 2006)

Comments are closed.

Scroll To Top