Νέα άρθρα

Διακοπή του καπνίσματος: τα οφέλη για την υγεία

Διακοπή του καπνίσματος: τα οφέλη για την υγεία!

Γνωρίζετε ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την διακοπή του καπνίσματος;

Η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία σε οποιασδήποτε χρονική στιγμή και αν αποφασιστεί. Ο οργανισμός παρουσιάζει αξιοσημείωτη δυνατότητα να αναπλαστεί διορθώνοντας σφάλματα που επισυμβαίνουν λόγω της συνήθειας του καπνίσματος, ακόμα και αν η καπνιστική συνήθεια διήρκησε για αρκετά χρόνια. Ποτέ δεν είναι αργά για διακοπή του καπνίσματος!

Διακοπή του καπνίσματος: τα οφέλη για την υγεία

Ειδικότερα, η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί:

Διακοπή του καπνίσματος: τα οφέλη για την υγεία!

Διακοπή του καπνίσματος: τα οφέλη για την υγεία!

  • Σε 20 λεπτά από την διακοπή: οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως ακριβώς πριν την χρήση του τσιγάρου.

 

  • Σε 12 ώρες: Τo επίπεδo του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα πέφτει σε φυσιολογικά επίπεδα, επιτρέποντας την καλύτερη οξυγόνωση των ιστών.

 

  • Σε 2 με 12 εβδομάδες: η κυκλοφορία του αίματος και η πνευμονική λειτουργία αρχίζουν να επανέρχονται σε φυσιολογικά μοτίβα. Η χρονική διάρκεια βελτίωσης διαφέρει ανάλογα με τα έτη καπνίσματος.

 

  • Σε 1-9 μήνες: η δύσπνοια και ο ξηρός βήχας απόρροια του καπνίσματος, βελτιώνονται σημαντικά. Η χρονική διάρκεια βελτίωσης διαφέρει ανάλογα με τα έτη καπνίσματος.

 

  • Σε 1 χρόνο: ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων μειώνεται στο μισό.

 

  • Σε 5 -15 χρόνια: ο κίνδυνος εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου πλησιάζει το αντίστοιχο χαμηλό ποσοστό των μη καπνιστών.

 

  • Σε 10 χρόνια: ο κίνδυνος εμφάνισης συνδεόμενων με το κάπνισμα καρκίνων όπως του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστεως και του τραχήλους της μήτρας μειώνονται στο μισό.

 

  • Σε 15 χρόνια: ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου είναι πλέον ίδιος με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγή : World Health Organization (WHO).

©Το αρχικό  infographic ανήκει στον Statista. Η μετάφραση στα Ελληνικά, η απόδοση και ο εμπλουτισμός του κειμένου ανήκουν αποκλειστικά στο diaitologia.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του infographic χωρίς την αναφορά της πηγής, το λογότυπου του Statista και του diaitologia.gr. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά από τον νόμο.

Comments are closed.

Scroll To Top