Νέα άρθρα

Πρόβλεψη για το τελικό ύψος των παιδιών

Πρόβλεψη για το τελικό ύψος των παιδιών

Πρόβλεψη για το τελικό ύψος των παιδιών

Υπάρχει κάποια ασφαλής πρόβλεψη για το τελικό ύψος των παιδιών; Πώς μετράμε σωστά το ύψος των παιδιών;

Το τελικό ύψος των παιδιών

Το ύψος των παιδιών (η ορθότερα το μήκος του σώματος των παιδιών) αξιολογείται για την πορεία ανάπτυξης του με βάση τις ειδικές καμπύλες ανάπτυξης μήκους/ύψους σε σχέση με την ηλικία του παιδιού. Οι καμπύλες ανάπτυξης, παρέχουν μια γενικότερη εικόνα αναφορικά με την φυσική ανάπτυξη του σώματος παιδιού σε σχέση με το ύψος αλλά και με το βάρος, την περίμετρο της κεφαλής ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος του ώστε να καθοριστεί εάν το παιδί αναπτύσσεται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια για την ηλικία και το φύλο του. Επομένως, η σωστή μέτρηση και παρακολούθηση του ύψους των παιδιών θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ειδικές καμπύλες ανάπτυξης που βρίσκονται στις τελευταίες σελίδες των βιβλιαρίων υγείας τους.

Καμπύλες ανάπτυξη ύψους: πώς λειτουργούν

Στις Καμπύλες ανάπτυξης που υπάρχουν στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού, η κάθε καμπύλη (γραμμή) αντιπροσωπεύει μια εκατοστιαία θέση. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την επεξήγηση των εκατοστιαίων θέσεων, ας σκεφτούμε το εξής: ένα κορίτσι που βρίσκεται στην 75η εκατοστιαία θέση ανάπτυξης για το ύψος σημαίνει ότι το 75% των κοριτσιών της ηλικίας του θα έχει χαμηλότερο ύψος από αυτό το κορίτσι και μόλις το 25% μεγαλύτερο ύψος από αυτό. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να συγκρίνουμε εάν ένα παιδί μιας συγκεκριμένης ηλικίας αναπτύσσεται φυσιολογικά στο ύψος, ακολουθώντας τον μέσο όρο των υπολοίπων παιδιών του ίδιου φύλου και της ίδιας ηλικίας, όπως θα αναμενόταν.

Παράδοξες τιμές καμπυλών ανάπτυξης

Λόγω γενετικών ή περιβαλλοντικών επιδράσεων, μερικά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλότερο ή υψηλότερο τελικό ύψος (ανάστημα) σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά της ίδιας ηλικίας, του ίδιου φύλου και φυλής:

Τιμές κάτω από την 10η εκατοστιαία θέση υποδεικνύουν μη ικανοποιητική ανάπτυξη ή σημαντική καθυστέρηση της ανάπτυξης του ύψους παιδιού, ενώ τιμές κάτω από την 5η εκατοστιαία θέση ανάπτυξης θεωρούνται αντιπροσωπευτικές πολύ χαμηλού ύψους. Στον αντίποδα, αν το παιδί βρίσκεται πάνω από την 90η εκατοστιαία θέση, θεωρείται πολύ ψηλό για την ηλικία του.

Πρόβλεψη για το τελικό ύψος των παιδιών

Εκτός από τις καμπύλες ανάπτυξης, ο ρυθμός ανάπτυξης του ύψους των μελών της ίδιας οικογένειας μπορεί να αποβεί χρήσιμος για τον καθορισμό μιας κάποια σχετικής πρόβλεψης του τελικού ύψους των παιδιών.

Η διορθωμένη ως προς το ύψος των γονέων μέθοδος για την πρόβλεψη του τελικού ύψους των παιδιών (μέθοδος Tanner) είναι η εξής:

Τελικό ύψος (σε εκατοστά) για τα αγόρια = (ύψος πατέρα + ύψος μητέρας + 13cm)/2.

Τελικό ύψος (σε εκατοστά) για τα κορίτσια=(ύψος πατέρα + ύψος μητέρας 13cm)/2.

Η μέθοδος μπορεί να αποδώσει μια σχετική πρόβλεψη για το πόσο ψηλά θα γίνουν τα παιδιά μετά την ενηλικίωση τους, κάτι που εξαρτάται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η διατροφή, η εκδήλωση νοσημάτων ή νοσογόνων καταστάσεων.

⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον παιδίατρο σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Sonneville K., Duggan C. : «Εγχειρίδιο παιδικής διατροφής», (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, 5η έκδοση, 2018).
  2. Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

Comments are closed.

Scroll To Top