Σύνδρομο Dumping και γαστρικές επεμβάσεις
Γνωρίζετε τι είναι το σύνδρομο Dumping από το οποίο ταλαιπωρούνται όσοι έχουν υποβληθεί σε βαρυιατρικές επεμβάσεις ή επεμβάσεις μερικής αφαίρεσης ή παράκαμψης του στομάχου;
Τι είναι το σύνδρομο Dumping (Dumping Syndrome);
Γνωστό και ως σύνδρομο της απότομης κένωσης του στομάχου, το σύνδρομο Dumping ορίζει όλες εκείνες τις ενοχλητικές επιπλοκές που συμβαίνουν σε ορισμένους ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μερική αφαίρεση στομάχου ή σε επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης για ιατρικούς λόγους ή για λόγους βαρυιατρικών επεμβάσεων (επεμβάσεων παρέμβασης στον γαστρεντερικό σωλήνα για λόγους κυρίως νοσογόνου παχυσαρκίας).
Το σύνδρομο αυτό κλινικά εκδηλώνεται όταν η τροφή και ακόμα περισσότερο η ζάχαρη, περνά πολύ γρήγορα από το στομάχι στο δωδεκαδάκτυλο που αποτελεί το ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, ακριβώς λόγω των επεμβάσεων παράκαμψης ή αφαίρεσης του στομάχου, καθώς λείπει ή παρακάμπτεται σημαντικό μέρος του στομάχου. Την απότομη είσοδο της τροφής στο δωδεκαδάκτυλο ακολουθεί μια εξίσου απότομη είσοδος υγρών και πλάσματος αίματος στον αυλό του εντέρου με αποτέλεσμα την εμφάνιση του συνδρόμου.
Το σύνδρομο Dumping μπορεί να εκδηλωθεί με 2 μορφές:
- Άμεσο Dumping: Οφείλεται στην απότομη μετακίνηση υγρών και τροφής από το στομάχι στο δωδεκαδάκτυλο και εμφανίζεται αμέσως μετά την λήψη τροφής (συνήθως τα 10 έως 30 πρώτα λεπτά). Εκδηλώνεται με: ναυτία, εμετούς, κράμπες και άλγος στο στομάχι, αδυναμία, ζαλάδα, αίσθημα υπερβολικού κορεσμού στο στομάχι, ίδρωμα αλλά και κοκκινίλες ή κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα, αίσθημα παλμών και ταχυπαλμία.
- Αργοπορημένο Dumping:οφείλεται στην απότομη μετακίνηση της ζάχαρης των τροφών και άρα της γλυκόζης στο έντερο, κάτι που συνεπάγεται την αύξηση του ζαχάρου του αίματος. Ταυτόχρονα, το πάγκρεας εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη, κατεβάζοντας απότομα τα επίπεδα του ζαχάρου, προκαλώντας σοβαρή και απότομη υπογλυκαιμία. Το αργοπορημένο Dumping εμφανίζεται συνήθως 2 με 3 ώρες ΜΕΤΑ το γεύμα και εκδηλώνεται με: σοβαρή υπογλυκαιμία, ίδρωμα, αδυναμία, ζαλάδες, κοκκινίλες ή κόκκινα εξανθήματα στο δέρμα, αίσθημα παλμών και ταχυπαλμία.
Το 75% των ασθενών θα εμφανίσουν το άμεσο Dumping και περίπου το 25% των ασθενών την αργοπορημένη μορφή του. Ένα μικρό ποσοστό ασθενών που έχει υποβληθεί σε τέτοιες επεμβάσεις, θα εμφανίσει και τις 2 μορφές.
Διατροφική προσέγγιση του συνδρόμου Dumping
Οι ασθενείς μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με ανάλογη διατροφική προσέγγιση:
- Απαγορεύονται οι απλοί, ευδιάλυτοι στο νερό υδατάνθρακες και κυρίως η ζάχαρη (όλων των μορφών), η φρουκτόζη, το ιμβερτοσάκχαρο ή το καλαμοζάχαρο ή η γαλακτόζη.
- Τα γεύματα θα πρέπει να είναι μικρότερα σε όγκο και λιγότερα. 6 μικρά γεύματα ημερησίως είναι μια καλή λύση για την αποφυγή του συνδρόμου.
- Πρέπει να περιορίζονται οι υδατάνθρακες για την αποφυγή της αύξησης της ωσμωτικότητας των τροφών αλλά όσοι υδατάνθρακες καταναλώνονται, θα πρέπει να έχουν την μορφή του αμύλου.
- Τα γεύματα πρέπει να είναι στεγνά και χωρίς υγρά ή υγρές τροφές.
- Τα απαραίτητα υγρά που θα πρέπει ο ασθενής να λάβει, είναι απαραίτητο να δίνονται από 45 έως 60 λεπτά ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ή του γεύματος και σε μικρές ποσότητες.
- Πρέπει να αποφεύγονται πολύ κρύα ή πολύ ζεστά τρόφιμα-φαγητά γιατί μπορεί να επιταχύνουν την γρήγορη κένωση του στομάχου.
- Ο ασθενής πρέπει να τρώει αργά.
- Ο ασθενής δεν πρέπει να κάνει βαριά εργασία ή άσκηση μετά το γεύμα.
Με την πάροδο του χρόνου, παρατηρείται ανοχή του ασθενούς σε τρόφιμα που πριν προκαλούσαν σύνδρομο Dumping. Οι τροφές αυτές θα πρέπει να προστίθενται αργά και σταδιακά στο σιτηρέσιο των ατόμων, σε μικρές ποσότητες και με τον κατάλληλο, ενδεδειγμένο τρόπο.
⊗Το παρόν άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Συμβουλευθείτε τον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο για τον σχεδιασμό της διατροφής σας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).
2.Glasgow RE, Mulvihill SJ.: «Surgery for peptic ulcer disease and postgastrectomy syndromes«.In: Yamada T, ed. Textbook of Gastroenterology. Vol. 1
3.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).