Νέα άρθρα

Συχνές ερωτήσεις: αυξημένο βάρος και πρώιμη εφηβεία

Συχνές ερωτήσεις: αυξημένο βάρος και πρώιμη εφηβεία

Συχνές ερωτήσεις: αυξημένο βάρος και πρώιμη εφηβεία

Στην σημερινή εποχή, υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των νέων κοριτσιών που έχουν αυξημένο βάρος στα όρια της παχυσαρκίας, θα εμφανίσουν πρώιμη εφηβεία (πρώιμη ήβη), κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η έναρξη της εμμήνου ρύσεως τους θα συμβεί πολύ νωρίς πριν από την συμπλήρωση των 12 ετών τους. Παράλληλα, θα παρατηρηθεί διόγκωση του μαζικού αδένα του στήθους πριν από τα 9 έτη και εμφάνιση τριχοφυΐας στο εφήβαιο ήδη από τα 4 με 5 έτη, ακριβώς επειδή τα παιδιά αυτά είναι παχύσαρκα.

Η παχυσαρκία στα παιδιά ορίζεται ως ο υπολογισμός του δείκτης μάζας σώματος τους (ΔΜΣ) ο οποίος θα ξεπερνά την 85 εκατοστιαία θέση ανάπτυξης (στις καμπύλες ανάπτυξης που εμφανίζονται στο τέλος των σελίδων του βιβλιαρίου υγείας τους), η σοβαρή παχυσαρκία άνω της 95ης εκατοστιαίας θέσης και η νοσογόνος παχυσαρκία πάνω από το 120% της 95ης εκατοστιαίας θέσης στις καμπύλες ανάπτυξης.

Αυξημένο βάρος και πρώιμη εφηβεία

Η πρώιμη εφηβεία ή πρώιμη ήβη αναφέρεται κυρίως στην ανάπτυξη των δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών του φύλου, πριν από την ηλικία των 8 ετών στα κορίτσια και των 9 ετών στα αγόρια, ενώ η συχνότητα της πρώιμης ήβης στα κορίτσια είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή των αγοριώνΟι ορμόνες λεπτίνη, κισπεπτίνη και η ινσουλίνη καθώς και οι δράσεις που αυτές ασκούν στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών στα κορίτσια, έχουν εμπλακεί στη σχέση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και της πρώιμης έναρξης της εφηβείας στα κορίτσια.

Η ορμόνη λεπτίνη, (μια πρωτεΐνη που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη (SHBG) και την αδιπονεκτίνη APN) υπερ-παράγεται από τα αυξημένα σε αριθμό λιποκύτταρα του σώματος των νεαρών κοριτσιών. Η περίσσεια του λιπώδους ιστού λόγω της παχυσαρκίας, παράγει την συγκεκριμένη ορμόνη σε μεγάλο βαθμό και με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται από τον οργανισμό η έναρξη της πρώιμης εφηβείας, μέσω ειδικών νευρο-ενδοκρινικών συμβάντων στα παιδιά αυτά, σε μικρή φυσικά ηλικία.

Αυξημένο βάρος και πρώιμη εφηβεία: συχνές διαταραχές

Η πρώιμη ήβη με την σειρά της συνεπάγεται χαμηλό τελικό ανάστημα για τα παχύσαρκα κορίτσια, διαταραχές του συναισθήματος λόγω της εφηβείας αλλά και της παχυσαρκίας, διαταραχές στην γονιμότητα με εμφάνιση πολλών συνδρόμων σχετικών με τις ορμόνες της αναπαραγωγής, αλλά και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στην μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Αυξημένο βάρος και πρώιμη εφηβεία: έμφαση στην πρόληψη

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και υψηλού ποσοστού σωματικού λίπους στην παιδική ηλικία, περιλαμβάνουν ένα υψηλό ποσοστό καθιστικών δραστηριοτήτων μέσα στην διάρκεια της ημέρας, χαμηλό ποσοστό σωματικής δραστηριότητας και μια στροφή στην έτοιμη, «τυποποιημένη» διατροφή με περισσότερα fast foods που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, κορεσμένο λίπος, ζάχαρη και θερμίδες.

Η πρόληψη για την διατήρηση του βάρους των μικρών κοριτσιών σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι η καλύτερη λύση για να μην «αναγκαστούν» από τον οργανισμό τους να μπουν στην πρώιμη εφηβεία.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. International Journal of Obesity volume 27pages869–874 (2003), «Role of obesity and leptin in the pubertal process and pubertal growth—a review»,

  2. Research Article | Open Access, Volume 2022 |Article ID 4118911, «Diagnostic Value of LH Peak Value of the GnRH Stimulation Test for Girls with Precocious Puberty and Its Correlation with Body Mass Index».

  3. Journal of Endocrinological Investigation volume 45pages1577–1585 (2022), Hyper-androgenemia and obesity in early-pubertal girls

Comments are closed.

Scroll To Top