Νέα άρθρα

Συχνές ερωτήσεις: σχετίζεται το αυξημένο βάρος της κόρης μου με πρώιμη εμφάνιση της εφηβείας;

πρώιμη εφηβεία

Συχνές ερωτήσεις: σχετίζεται το αυξημένο βάρος της κόρης μου με πρώιμη εμφάνιση της εφηβείας;

Στην σημερινή εποχή υπολογίζεται ότι το 80% των νέων κοριτσιών εμφανίζουν πρώιμη εφηβεία με έναρξη της περιόδου τους πριν τα 12 έτη, αύξηση του στήθους πριν τα 9 έτη και εμφάνιση τριχοφυΐας από τα 4 με 5 έτη, ακριβώς επειδή είναι παχύσαρκα.

Αυτό έχει την εξήγηση του στην ορμόνη λεπτίνη, η οποία παράγεται από τα αυξημένα σε αριθμό λιποκύτταρα του σώματος των νεαρών κοριτσιών. Η περίσσεια του λιπώδους ιστού παράγει την συγκεκριμένη ορμόνη σε μεγάλο βαθμό και με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται από τον οργανισμό η έναρξη της εφηβείας, σε μικρή φυσικά ηλικία.

Η πρώιμη εφηβεία με την σειρά της συνεπάγεται χαμηλό τελικό ανάστημα για τα παχύσαρκα κορίτσια, διαταραχές του συναισθήματος λόγω της εφηβείας αλλά και της παχυσαρκίας, διαταραχές στην γονιμότητα με εμφάνιση πολλών συνδρόμων σχετικών με τις ορμόνες της αναπαραγωγής, αλλά και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στην μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Η πρόληψη για την διατήρηση του βάρους των κοριτσιών σε φυσιολογικά επίπεδα είναι η καλύτερη λύση για να μην «αναγκαστούν» από τον οργανισμό τους να μπουν στην εφηβεία νωρίς.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top