Νέα άρθρα

Προετοιμασία γευμάτων και δίαιτα: ένας μεγάλος σύμμαχος

Προετοιμασία γευμάτων

Προετοιμασία γευμάτων και δίαιτα: ένας μεγάλος σύμμαχος

Προετοιμασία γευμάτων και δίαιτα: ένας μεγάλος σύμμαχος

Ένα συνηθισμένο εμπόδιο στην προσπάθεια έλεγχου του βάρους είναι η έλλειψη υγιεινών σπιτικών γευμάτων. Η φράση «δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω υγιεινά γεύματα για εμένα και την οικογένεια μου» είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας και φυσικά αποτελεί βασικό παράγοντα αποτυχίας ενός προγράμματος ελέγχου βάρους. Όταν το άτομο γνωρίζει ότι γυρίζοντας στο σπίτι δεν θα βρει έτοιμο και υγιεινό φαγητό, οδηγείται αυτόματα στην κατανάλωση έτοιμων, επεξεργασμένων τροφίμων που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πολλές και κακής ποιότητας θερμίδες.

Η πείνα είναι κακός σύμβουλος διατροφής και οδηγεί σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια στην υπερκατανάλωση ανθυγιεινών γευμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η λύση θα μπορούσε να είναι η προετοιμασία γευμάτων που τελικά δεν είναι τόσο δύσκολη ακόμα και όταν υπάρχει πραγματική έλλειψη χρόνου: αυτό που χρειάζεται είναι θέληση και οργάνωση!

Προετοιμασία γευμάτων και δίαιτα

Προετοιμασία γευμάτων και δίαιτα: ένας μεγάλος σύμμαχος

Προετοιμασία γευμάτων και δίαιτα: μερικές χρήσιμες στρατηγικές επιτυχίας

  • Σε ένα χαρτί προγραμματίστε τα γεύματα της εβδομάδας γράφοντας τα τρόφιμα που χρειάζεστε, μια λίστα για ψώνια, τα τρόφιμα που ήδη έχετε στο σπίτι. Σκεφτείτε ποιες επιλογές γευμάτων μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα ή ταυτόχρονα με άλλες. Σκεφτείτε επίσης και ποσότητες ώστε να έχετε αρκετό φαγητό για περισσότερες από 1 ημέρες.
  • Βρείτε χρόνο την ημέρα της εβδομάδας που δεν εργάζεστε ώστε να μαγειρέψετε τα φαγητά της εβδομάδας. Ετοιμάστε μεγάλες ποσότητες ώστε να αποθηκεύσετε μερικές μερίδες και στην κατάψυξη.
  • Αποθηκεύστε στο ντουλάπι σας υλικά που θα σας βοηθήσουν να έχετε πάντα ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα. Αυγά, όσπρια, ρύζι, κους-κους, πλιγούρι, ζυμαρικά ακόμα και κατεψυγμένα λαχανικά ή κονσέρβες ψαριού-τόνου, φτιάχνονται εύκολα και μπορούν να βρίσκονται για καιρό αποθηκευμένα στην κουζίνα σας.
  • Εκμεταλλευθείτε την κατάψυξη σας και αποθηκεύετε μαγειρεμένες μερίδες τροφίμων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα και χωρίς κανέναν κόπο!
  • Χρησιμοποιείστε την χύτρα ταχύτητος που μαγειρεύει εύκολα και γρήγορα και σας εξοικονομεί χρόνο.
  • Αντικαταστήστε τα θερμιδογόνα τρόφιμα στην κουζίνα σας με πιο light επιλογές. Φροντίστε να έχετε πάντα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα στο ψυγείο σας αντί για γλυκά, σοκολάτες και ξηρά τροφή με πολλές θερμίδες.
  • Μην ξεχνάτε ότι το υγιεινό γεύμα δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκο: μια σαλάτα με λαχανικά της αρεσκείας σας σε συνδυασμό με ψωμί ή κάποιο μικρό παξιμάδι ή κριτσίνι μαζί με μια σερβιρισμένη με μικρή ποσότητα τυριού, αυγού ή τόνου θα μπορούσε να είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα που θα σας χόρταινε άμεσα.
  • Μην ντρέπεστε να ζητάτε βοήθεια από τα μέλη της οικογένειας σας. Έτσι η προετοιμασία γευμάτων γίνεται ακόμα πιο απλή υπόθεση!

⊗Οργανωθείτε καλύτερα σε σχέση με την προετοιμασία των γευμάτων σας και θα δείτε ότι αυτή η πολιτική θα σας λύσει τα χέρια στην προσπάθεια να διαχειριστείτε το βάρος σας!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top