Νέα άρθρα

Το κυνόροδο, το περικάρπιο της άγριας τριανταφυλλιάς

Το κυνόροδο, το περικάρπιο της τριανταφυλλιάς

Γνωρίζετε ότι το κυνόροδο, το περικάρπιο των άνθεων της άγριας τριανταφυλλιάς έχει 20 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια;

Το κυνόροδο, το περικάρπιο της άγριας τριανταφυλλιάς

Γνωρίζετε ότι το κυνόροδο, το περικάρπιο των άνθεων της άγριας τριανταφυλλιάς έχει 20 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ότι τα πορτοκάλια;

Το κυνόροδο, το περικάρπιο της τριανταφυλλιάς

Το περικάρπιο ή αλλιώς το συγκάρπιο των άνθεων της άγριας τριανταφυλλιάς (στα Αγγλικά rose hip), είναι το περίβλημα των τριαντάφυλλων και ιδιαίτερα των θαμνωδών τριανταφυλλιών, το οποίο εμφανίζεται σε αυτά τα φυτά μετά την άνθηση τους. Η αγριοτριανταφυλλιά με την επιστημονική ονομασία Rosa canina είναι θάμνος που ανήκει στο γένος των Ρόδων (Rosa), φυτρώνει σχεδόν παντού και μεγαλώνει και αναρριχάται πολύ εύκολα. Το περικάρπιο ή αλλιώς το συγκάρπιο των άνθεων της άγριας τριανταφυλλιάς, ωριμάζει τον χειμώνα οπότε και καρπός καθίσταται μαλακός που όταν πιεστεί ανάμεσα στα δάχτυλα, αποβάλει τον χυμό του σε μορφή πηχτής γέλης. Η γεύση του είναι ευχάριστα ξινή. Τότε μπορεί να μαζευτεί ώστε να χρησιμοποιηθεί και να καταναλωθεί ωμό, ως αφέψημα, τσάι ή ως γλυκό σιρόπι, λικέρ ή γλυκό κουταλιού. Εναλλακτικά μπορεί να μαζευτεί το φθινόπωρο, να αποξηρανθεί και να χρησιμοποιηθεί όλο τον χρόνο.

Το περικάρπιο ή αλλιώς το συγκάρπιο των άνθεων της άγριας τριανταφυλλιάς, έχει ψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C καθώς τα 100 γραμμάρια καθαρού καρπού κυνόροδου περιέχουν έως και 3000 mgr βιταμίνης C!

Το περικάρπιο ή αλλιώς το συγκάρπιο των άνθεων της άγριας τριανταφυλλιάς, περιέχει κατά βάρος 20 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ότι το πορτοκάλι, ενώ είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, αντιοξειδωτικών καροτενοειδών και φλαβονοειδών ουσιών και φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες Α, Β, E και Κ και οργανικά οξέα. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η βιταμίνη C και οι αντιοξειδωτικές ουσίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των εποχικών ιώσεων ενώ η  πηκτίνη βοηθά στην δέσμευση της χοληστερίνης στον εντερικό αυλό και στην αποβολή της από τον οργανισμό.

Το κυνόροδο, το περικάρπιο της τριανταφυλλιάς: πώς το χρησιμοποιούμε;

Ένας έξυπνος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε το περικάρπιο ή αλλιώς το συγκάρπιο των άνθεων της τριανταφυλλιάς, είναι να φτιάξουμε σιρόπι τριαντάφυλλο:

 • Βάζουμε 125 γραμμάρια συγκάρπια άνθεων τριανταφυλλιάς και 500 γραμμάρια νερό σε μια κατσαρόλα να βράσουν.
 • Αφού βράσουν, σουρώνουμε με σουρωτήρι ή τουλπάνι τον πολτό ώστε να φύγουν οι σπόροι και σκληρές ίνες του κυνόροδου και ξαναβάζουμε το σιρόπι να βράσει αυτήν την φορά μαζί με ακόμα 125 γραμμάρια ζάχαρη.
 • Σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του σιροπιού κατά το 1/3 του αρχικού πολτού.
 • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο, σε αποστειρωμένα βάζα.
 • Χρησιμοποιούμε κατά βούληση καθώς πλέον έχουμε ένα γλυκό σιρόπι γεμάτο βιταμίνη C!
 • Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στα φιλάσθενα παιδιά της Μεγάλης Βρετανίας χορηγούνταν σιρόπι τριαντάφυλλο για να προληφθεί η έλλειψη της βιταμίνης C.

Κυνόροδο και άλλες χρήσεις: 

 • Ένα τσάι από θρυμματισμένους ή πολτοποιημένους καρπούς κυνόροδου είναι ιδανικό ίαμα για τον πυρετό.
 • Ως αφέψημα θεωρείται ιδανικό τονωτικό για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, το συνάχι και την δυσπεψία. Έχει στυπτικές ιδιότητες (μειώνει τις εκκρίσεις των βλεννογόνων) και βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας και των κολικών των εντέρων.

⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή χρησιμοποιώντας και τα αγαθά της φύσης.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

 1. Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Βότανα: θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2015).
 2. Σαρλότ Χέι, «100 κορυφαίες τροφές για το ανοσοποιητικό σύστημα», (εκδόσεις Μίνωας), 2007.
 3. Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

Comments are closed.

Scroll To Top