Νέα άρθρα

Γνωρίζετε ότι είναι προτιμότερο να ΜΗΝ καταναλώνετε παραωριμασμένα σταφύλια;

 παραωριμασμένα σταφύλια

παραωριμασμένα σταφύλια

Γνωρίζετε ότι είναι προτιμότερο να ΜΗΝ καταναλώνετε παραωριμασμένα σταφύλια;

Γνωρίζετε ότι είναι προτιμότερο να μη καταναλώνετε παραωριμασμένα, παραγινωμένα σταφύλια;

Τα σταφύλια είναι φρούτα πολύ πλούσια σε πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και σε ρεσβερατρόλη (φυτοαλεξίνη), μια ουσία που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών και εμφανίζει ισχυρή αντιγηραντική και αντιοξειδωτική δράση. Τα σταφύλια είναι επίσης  πολύ πλούσια και σε πληθώρα άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τα γνωστά μας φλαβονοειδή, ιδιαίτερα δε οι ανθοκυανιδίνες. 

Γιατί είναι προτιμότερο να μην καταναλώνουμε παραωριμασμένα σταφύλια;

Όλες οι αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε σταφύλια που ΔΝ είναι πολύ ώριμα, παραγινωμένα. Ιδανικότερα, τα σταφύλια που μόλις έχουν κοπεί από το αμπέλι και δεν είναι πολύ ώριμα, είναι ακόμα πιο θρεπτικά και πιο πλούσια στις ουσίες αυτές.

 παραωριμασμένα σταφύλια

Ποικιλία από σταφύλια

Πως θα διαπιστώσουμε πότε τα σταφύλια είναι παραωριμασμένα;

Για να διαπιστώσετε πότε τα σταφύλια δεν είναι παραγινωμένα, προσέξτε το κοτσάνι τους. Θα πρέπει να είναι τρυφερό, με ζωηρό χρώμα και θα πρέπει να κόβεται με το χέρι. Οι ρόγες θα πρέπει να μην είναι πολύ μαλακές και εύθρυπτες, ενώ θα πρέπει να συγκρατούνται σταθερά στο κοτσάνι και όχι να φεύγουν από αυτό μετά από ένα ελαφρύ τίναγμα!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα.
  2. Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top