Νέα άρθρα

Μαγιά μπύρας: κίνδυνος για οστεοπόρωση

Μαγιά μπύρας

Η μαγιά μπύρας: κίνδυνος για οστεοπόρωση

Γνωρίζετε ότι η κατανάλωση της μαγιάς μπύρας ως συμπλήρωμα διατροφής είναι απαγορευτική για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση;

Η μαγιά μπύρας είναι η ζύμη που χρησιμοποιείται για την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης του ζυθογλεύκους κατά την διαδικασία παραγωγής της μπύρας. Στην ουσία πρόκειται για ζωντανούς μονοκύτταρους μικροοργανισμούς, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα και παράγουν αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα, ζυμώνοντας τα ζάχαρα της πρώτης ύλης.

Στην φαρμακευτική, η μαγιά της μπύρας που χρησιμοποιείται για την δημιουργία των αντίστοιχων συμπληρωμάτων διατροφής, είναι συγκεκριμένης ποιότητας και ειδικής καλλιέργειας. Σε αυτήν, ΔΕΝ υπάρχουν ζωντανά κύτταρα ζύμης που θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν και να βλάψουν τον οργανισμό, υπάρχουν όμως:

 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β,
 • Βιταμίνη Β12,
 • Αμινοξέα σε σημαντικές συγκεντρώσεις,
 • Ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρος σε σημαντικές συγκεντρώσεις,
 • Νάτριο και κάλιο σε μικρές συγκεντρώσεις,
 • Ανάλογα με το φαρμακευτικό προϊόν, η μαγιά μπύρας μπορεί να περιέχει ποικιλία και άλλων μικροδιατροφικών στοιχείων όπως βιοτίνη, πρωτεΐνες, χολίνη και καλά λιπαρά οξέα.
μαγιά μπύρας

Η μαγιά μπύρας: κίνδυνος για οστεοπόρωση

Η θρεπτική αξία της μαγιάς μπύρας είναι σημαντική και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται ευρύτατα ως συμπλήρωμα διατροφής:

 • βοηθά στον μεταβολισμό των σακχάρων που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής,
 • στην καλή λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς λόγω του νατρίου και του καλίου που περιέχει,
 • ενισχύει την μνήμη και την σωματική δύναμη, λόγω των πρωτεϊνών των αμινοξέων και της βιταμίνης Β12 που περιέχει, 
 • αποτελεί σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής για τους χημειοθεραπευόμενους γιατί βοηθά στην ανάρρωση τους από την χημειοθεραπεία.

Όμως, λόγω της περιεκτικότητας της σε φώσφορο (ο οποίος σε συγκεκριμένες αναλογίες δεσμεύει το ασβέστιο του οργανισμού), η μαγιά μπύρας είναι καλό να ΜΗΝ χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση ή από ηλικιωμένα άτομα με φτωχή οστική πυκνότητα. Για τον λόγο αυτό, όσοι λαμβάνουν μαγιά μπύρας σαν συμπλήρωμα διατροφής είναι καλό να λαμβάνουν ταυτόχρονα και έξτρα συμπλήρωμα ασβεστίου.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα καινούρια συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μαγιά μπύρας, μειώνουν τον φώσφορο που περιέχουν σε συγκεκριμένη αναλογία, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην πρόσληψη του ασβεστίου από τον οργανισμό. Ο φώσφορος, επηρεάζει την απορρόφηση του ασβεστίου αρνητικά μόνο όταν και η πρόσληψη του ασβεστίου από τις τροφές είναι μειωμένη, σε μια αναλογία  Ca (ασβέστιο) : P (φώσφορος) περίπου 1:6, ενώ μια ιδανική αναλογία απορρόφησης του ασβεστίου από τον οργανισμό θεωρείται Ca (ασβέστιο) : P (φώσφορος) 1:1,5. 

Η φυσική μαγιά μπύρας που βρίσκεται στην μπύρα

Η μπύρα ως φυσικό προϊόν, δεν μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην απορρόφηση του ασβεστίου που περιέχει από τον οργανισμό γιατί η φυσική μπύρα περιέχει ταυτόχρονα και πολύ φώσφορο. Ένα μπουκάλι μπύρας έχει περίπου 14mgr ασβέστιο και 48mgr φώσφορο, σε αναλογία δηλαδή 1:4, κάτι που δεν βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

⊗Οι καταναλωτές οφείλουν να ερευνούν πριν αγοράσουν τα εν λόγω διατροφικά συμπληρώματα και την περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο και φώσφορο (να είναι κοντά στο 1:1,5), ώστε να καταφέρουν επωφεληθούν από αυτό το συμπλήρωμα διατροφής.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΠΗΓΕΣ:

 1. Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).
 2. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).
 3. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
 4. Nagendra Chari, «Health benefits associated with BEER«, Central Food Technological Research Institute | CFTRI · Department of Plantation Products, Spices and Flavour Technology (CFTRI), M Sc Food Tech (2014).

Comments are closed.

Scroll To Top