Νέα άρθρα

Μαγιά Μπύρας: Κίνδυνος για οστεοπόρωση

Μαγιά Μπύρας

Μαγιά Μπύρας: Κίνδυνος για οστεοπόρωση

Η μαγιά μπύρας : κίνδυνος για οστεοπόρωση

Γνωρίζετε ότι η κατανάλωση της μαγιάς μπύρας σαν συμπλήρωμα διατροφής είναι απαγορευτική για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση;

Η μαγιά μπύρας είναι η ζύμη που χρησιμοποιείται για την αλκοολική ζύμωση του ζυθογλεύκους κατά την διαδικασία παραγωγής της μπύρας. Στην ουσία πρόκειται για ζωντανούς μονοκύτταρους μικροοργανισμούς, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα και παράγουν αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα ζυμώνοντας τα ζάχαρα της πρώτης ύλης.

Στην φαρμακευτική, η μαγιά μπύρας που χρησιμοποιείται για την δημιουργία των αντίστοιχων συμπληρωμάτων διατροφής είναι συγκεκριμένης ποιότητας και ειδικής καλλιέργειας. Σε αυτήν ΔΕΝ υπάρχουν ζωντανά κύτταρα ζύμης που θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν και να βλάψουν τον οργανισμό, υπάρχουν όμως :

 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (εκτός από την βιταμίνη Β12),
 • Αμινοξέα σε σημαντικές συγκεντρώσεις,
 • Ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φωσφόρος σε σημαντικές συγκεντρώσεις,
 • Νάτριο και κάλιο σε μικρές συγκεντρώσεις,
 • Ανάλογα με το φαρμακευτικό προϊόν, η μαγιά μπύρας μπορεί να περιέχει ποικιλία άλλων μικροδιατροφικών στοιχείων όπως βιοτίνη, αμινοξέα, πρωτεΐνες, λίπη, χολίνη και λιπαρά οξέα.
μαγιά μπύρας

Η μαγιά μπύρας : κίνδυνος για οστεοπόρωση

Η θρεπτική αξία της μαγιάς μπύρας είναι σημαντική και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται ευρύτατα σαν συμπλήρωμα διατροφής :

 • βοηθά στον μεταβολισμό των σακχάρων της διατροφής,
 • στην καλή λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς,
 • ενισχύει την μνήμη και την σωματική δύναμη,
 • αποτελεί σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής για τους χημειοθεραπευόμενους γιατί βοηθά στην ανάρρωση τους από την χημειοθεραπεία.

Λόγω της περιεκτικότητας της σε φώσφορο ο οποίος σε συγκεκριμένες αναλογίες δεσμεύει το ασβέστιο του οργανισμού, η μαγιά μπύρας είναι καλό να ΜΗΝ χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση ή από ηλικιωμένα άτομα με φτωχή οστική πυκνότητα. Για τον λόγο αυτό, όσοι λαμβάνουν μαγιά μπύρας σαν συμπλήρωμα διατροφής είναι καλό να λαμβάνουν ταυτόχρονα και συμπλήρωμα ασβεστίου.

Τα τελευταία χρόνια ορισμένα καινούρια συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μαγιά μπύρας περιέχουν και φώσφορο σε συγκεκριμένη αναλογία ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην πρόσληψη του ασβεστίου από τον οργανισμό. Οι καταναλωτές οφείλουν να ερευνούν πριν αγοράσουν τα εν λόγω διατροφικά συμπληρώματα.

 

ΠΗΓΕΣ:

 1. Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).
 2. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).
 3. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top