Νέα άρθρα

Ο λωτός, το μήλο της Ανατολής

λωτός

Ο λωτός, το μήλο της Ανατολής

Είναι το φρούτο που στην αρχαιότητα χαρακτηρίστηκε ως «τροφή των θεών». O λωτός, αν και ήταν γνωστός καρπός στους Έλληνες από τους μυθικούς χρόνους του Ομήρου, δεν αποτελεί σήμερα ιδιαίτερο καταναλωτικό προϊόν, αν και έχει φανατικούς «θαυμαστές» που τον απολαμβάνουν. Ανήκει στα ψυχανθή φυτά, έχει περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη και στην χώρα μας ευδοκιμεί ιδιαίτερα αλλά δεν αποτελεί προϊόν ευρείας καλλιέργειας. Ο καρπός του λωτού έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα και όταν ωριμάσει είναι γλυκός και ζουμερός. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικός με αντιοξειδωτικές ουσίες και καροτένιο, ενώ έχει λίγες θερμίδες.

Η προέλευση του λωτού

Η πατρίδα του λωτού είναι η Ινδία από όπου και εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Κίνα, όπου ονομαζόταν «μήλο της Ανατολής». Από την Κίνα εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία και την Ασία, όπου μέχρι σήμερα θεωρείται εκλεκτό φρούτο. Στη δύση τον διέδωσαν οι Ισπανοί θαλασσοπόροι και στην χώρα μας ο λωτός άρχισε τα τελευταία χρόνια να καλλιεργείται δειλά, όλο και περισσότερο.

 λωτός

Θρεπτικές ιδιότητες του λωτού

  • Περιέχει φλαβονοειδή, ζεαξανθίνη, κρυπτοξανθίνη και λυκοπένιο που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και του αποδίδουν το πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα,

 

  • Έχει αρκετή ποσότητα υδατανθράκων σε μορφή απλών σακχάρων (φρουκτόζης) και χαρίζει αρκετή ενέργεια στον οργανισμό,

 

  • Είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και κατεχίνες, ουσίες γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους,

 

  • Περιέχει σε αρκετή ποσότητα β-καροτένιο, βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση  ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, την γήρανση και την τοξική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας,

 

  • Περιέχει αρκετή βιταμίνη C και Α,

 

  • Περιέχει σε κάποιο ποσοστό βετουλινικό οξύ που είναι ένα φυσικό συστατικό και ανήκει στην κατηγορία των πεντα-κυκλικών τριτερπενίων με αποδεδειγμένες ποικίλες βιολογικές και ιατρικές δράσεις όπως αντιβακτηριακές, αντιρετροϊκές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές,

 

  • Περιέχει σε μικρές ποσότητες τις βιταμίνες Β1 και Β2, οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό σύστημα, την σύνθεση και την λειτουργία των κυττάρων αλλά και την ολοκλήρωση του μεταβολισμού,

 

  • Είναι πλούσιος σε κάλιο και περιέχει αρκετό μαγνήσιο,

 

  • Έχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών.

Λωτός και θερμίδες

 Τα 100 γραμμάρια φρέσκου καθαρισμένου λωτού παρέχουν μόλις 73 θερμίδες που προέρχονται από τους υδατάνθρακες και όχι από λιπαρά. Αναλυτικότερα:

λωτός

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).

Comments are closed.

Scroll To Top