Νέα άρθρα

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη στην κατανάλωση λευκού τυριού;

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη στην κατανάλωση λευκού τυριού;

 Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη στην κατανάλωση λευκού τυριού;

Γνωρίζετε ότι όταν θέλουμε να αγοράσουμε και να καταναλώσουμε λευκό τυρί κάνουμε λάθη στην επιλογή του; Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη στην κατανάλωση λευκού τυριού;

Τα πιο συχνά λάθη στην κατανάλωση λευκού τυριού

  • Συχνά καταναλώνουμε πολύ λευκό τυρί χωρίς αλάτι (ανάλατο) θεωρώντας ότι η έλλειψη αλατιού συνεπάγεται και έλλειψη θερμίδων στο προϊόν. Πρόκειται για λανθασμένη σκέψη, αφού η λιποπεριεκτικότητα του τυριού δεν σχετίζεται με την ύπαρξη αλατιού.

 

  • Όταν διαβάζουμε μια ετικέτα προϊόντος, αυτή συχνά μας πληροφορεί για το % ελάχιστο λίπος επί ξηρού προϊόντος: Αυτό το ποσό αφορά στο ελάχιστο λίπος που θα περιείχε το τυρί αν αφαιρούσαμε από αυτό όλη την υγρασία του. Πρόκειται, δηλαδή για μια πλασματική μέτρηση που ορίζει η νομοθεσία για να μπορέσει να κατατάξει τα τυριά σε κατηγορίες. Το πραγματικό ποσοστό λίπους που προσλαμβάνουμε από το τυρί, αναφέρεται ως «λίπος επί συνόλου» ή «λίπος ως έχει» ή «ολικά λιπαρά» ή αναγράφεται ρητά στον πίνακα θρεπτικών συστατικών ανά 100 γραμμάρια τυριού.

 

  • Μην μας ξεγελά το γεγονός ότι ένα λευκό τυρί δεν περιέχει πολλά λιπαρά σε σχέση με το κίτρινα «λιπαρά» τυριά όπως οι γραβιέρες και η παρμεζάνα. Συνήθως έχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά που δεν πρέπει να καταναλώνουμε, ειδικά αν ανήκουμε σε ορισμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων. Ο πίνακας θρεπτικών συστατικών θα μας πληροφορήσει για τα συνολικά κορεσμένα ή αλλιώς «κακά» λιπαρά που περιέχει το τυρί που επιλέξαμε.

 

  • Το τυρί cottage, η μυζήθρα και το ανθότυρο θεωρούνται light επιλογές σε λιπαρά και  προτιμώνται από όσους προσέχουν την διατροφή τους, έχουν όμως και το λιγότερο ασβέστιο σε σχέση με άλλα τυριά.

 

 

  • Αν είστε έγκυος ή αν λαμβάνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, αποφύγετε την κατανάλωση τυριών όπως το brie, το ροκφόρ, το καµαµπέρ ή το μπλε τυρί. Στα τυριά αυτά, εξαιτίας της σκόπιμης καλλιέργειας επιφανειακής μούχλας,  υπάρχει πιθανότητα να επιβιώνει εκεί το επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο της λιστέριας.

 

  • Όταν αγοράζουμε προϊόντα light συνήθως ξεφεύγουμε στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Χρειάζεται προσοχή διότι νομίζοντας ότι το light προϊόν δεν θα μας παχύνει ακριβώς επειδή είναι light, τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες με αποτέλεσμα το βάρος μας να ανέβει κατακόρυφα.

 

  • Όλα τα τυριά που καταναλώνουμε πρέπει να παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα. Αν θέλουμε να καταναλώσουμε τυριά που προέρχονται από νωπό γάλα απαστερίωτο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ωρίμανση τους για τουλάχιστον 3 µήνες μετά την παρασκευή τους, διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος προσβολής από τον μελιταίο πυρετό.

 

  • Τα κατσικίσια λευκά τυριά ΔΕΝ είναι ελαφρύτερα σε θερμίδες και άρα λιπαρά (εκτός αν έχουν υποστεί αποβουτύρωση και το γράφουν στην συσκευασία τους ότι έχουν λιγότερα λιπαρά). Τα ελαφρύτερα λευκά τυριά σε λιπαρά και άρα σε θερμίδες, είναι τα αγελαδινά λευκά τυριά ακριβώς επειδή το γάλα της αγελάδας έχει λιγότερα λιπαρά από το κατσικίσιο.

 Διαβάστε επίσης : Τα λευκά τυριά και θερμίδες : Ποια συνηθισμένα λευκά τυριά έχουν τα πιο χαμηλά λιπαρά;

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

2.Μαμαλάκης Ηλίας, «Ελληνικό τυρί. Γεύσεις και συνταγές», Ελληνικά Γράμματα, γ΄ έκδοση 1999.

 

Comments are closed.

Scroll To Top