Νέα άρθρα

Κόκκινο κρέας, αυξημένη ομοκυστεΐνη και καρδιοπάθειες

Κόκκινο κρέας, αυξημένη ομοκυστεΐνη και καρδιοπάθειες

Κόκκινο κρέας, αυξημένη ομοκυστεΐνη και καρδιοπάθειες

Γνωρίζετε τι είναι η αυξημένη ομοκυστεΐνη; Πως σχετίζεται με τις καρδιοπάθειες;

Η ομοκυστεΐνη είναι μη πρωτεϊνικό αμινοξύ, ένα αμινοξύ δηλαδή που δεν προέρχεται από την διάσπαση των πρωτεϊνών στον οργανισμό μας. Συντίθεται από το αμινοξύ μεθειονίνη με την αφαίρεση του τελευταίου άνθρακά της και δεν υπάρχει ελεύθερη στην φύση. Είναι ομόλογη της κυστεΐνης και για τον λόγο αυτό παίρνει το όνομα της, με τη διαφορά ότι διαθέτει έναν επιπλέον άνθρακα στην πλευρική της ομάδα. Η ομοκυστεΐνη που υπάρχει ελεύθερη στο πλάσμα του αίματος μας βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις καρδιοπάθειες και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην είναι αυξημένη στον οργανισμό μας. Το κόκκινο κρέας λόγω των μεγάλων ποσοτήτων μεθειονίνης που περιέχει, είναι ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Κόκκινο κρέας, αυξημένη ομοκυστεΐνη και καρδιοπάθειες: Ο βλαβερός ρόλος της ομοκυστεΐνης. Η υπέρ-ομοκυστεΐναιμία

Η αυξημένη ομοκυστεΐνη στο αίμα μας βλάπτει το αγγειακό ενδοθήλιο, το εσωτερικό τοίχωμα δηλαδή των αγγείων, με αποτέλεσμα την πρόκληση καρδιαγγειακών βλαβών, την πρόκληση καρδιοπαθειών και την αύξηση των εμφραγμάτων και της θνησιμότητας. Η κατάσταση κατά την οποία η ομοκυστεΐνη είναι αυξημένη στον οργανισμό ονομάζεται υπέρ-ομοκυστεΐναιμία:

 • Προκαλεί την συσσώρευση των αιμοπεταλίων, την συσσωμάτωση τους και την δημιουργία θρομβώσεων μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, κατάσταση που μπορεί να συμβάλει σε φράξιμο αρτηριών-φλεβών καθώς επίσης και σε εμφράγματα.
 • Αυξάνει το οξειδωτικό στρες και την παραγωγή υπεροξειδίων στο καρδιαγγειακό  σύστημα, με επακόλουθο αποτέλεσμα την καταστροφή του ενδοθηλίου των αγγείων, την δημιουργία αθηρωματικών πλακών και την εγκατάσταση καρδιοπαθειών.
 • Είναι απευθείας τοξική για τον άνθρωπο σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
Κόκκινο κρέας, αυξημένη ομοκυστεΐνη και καρδιοπάθειες

Κόκκινο κρέας και καρδιοπάθειες

Ποιοι άνθρωποι πρέπει να εξετάζονται για την υπέρ-ομοκυστεΐναιμία;

Ο προσδιορισμός της ομοκυστεΐνης πλάσματος αίματος προτείνεται πλέον σαν εξέταση προληπτικού ελέγχου και στον γενικό πληθυσμό, για την προγνωστική προσέγγιση της αγγειακής νόσου, αλλά ειδικότερα σε άτομα που βρίσκονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα άτομα αυτά είναι:

 • Άτομα που εμφανίζουν υπερλιπιδαιμίες, αυξημένη ολική και LDL χοληστερόλη, ανεξαρτήτως φύλου.
 • Άτομα που εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση.
 • Οι διαβητικοί.
 • Οι καπνιστές και οι χρήστες αλκοολούχων ποτών.
 • Οι παχύσαρκοι.
 • Άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.
 • Άτομα που χαρακτηρίζονται από έντονο στρες.
 • Άτομα που ανήκουν σε μια ή περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες.
Κόκκινο κρέας, αυξημένη ομοκυστεΐνη και καρδιοπάθειες

Κόκκινο κρέας και ομοκυστεΐνη

Κόκκινο κρέας και ομοκυστεΐνη

Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην διατροφή μας είναι καθοριστική για την αύξηση των συγκεντρώσεων της ομοκυστεΐνης στο αίμα:

 • Το κόκκινο κρέας περιέχει το αμινοξύ μεθειονίνη από το οποίο συντίθεται η ομοκυστεΐνη. Είναι λοιπόν σκόπιμο το κόκκινο κρέας να περιορίζεται σημαντικά στην διατροφή μας και ειδικότερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να καταναλώνεται 1 φορά τον μήνα, όπως άλλωστε προτείνει και η Μεσογειακή Διατροφή, ενώ στον γενικό πληθυσμό 1 φορά την εβδομάδα.
 • Υπέρ-ομοκυστεΐναιμία εμφανίζεται επίσης σε περιπτώσεις διατροφικής έλλειψης Φυλλικού οξέος και Βιταμινών Β12 και Β6. Για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο ο γενικός πληθυσμός και οι ομάδες υψηλού κινδύνου να καταναλώνουν τροφές πλούσιες στις βιταμίνες αυτές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά, το λευκό κρέας, τα φρούτα και όλα τα λαχανικά εποχής.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΠΗΓΕΣ:

1.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

2.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

Comments are closed.

Scroll To Top