Νέα άρθρα

Κύστη Baker στο γόνατο: προσοχή στο περπάτημα

Κύστη Baker στο γόνατο: προσοχή στο περπάτημα

Κύστη Baker στην περιοχή πίσω από το γόνατο

Κύστη Baker στο γόνατο: προσοχή στο περπάτημα

Τι είναι η κύστη Baker του γόνατος και ποια η σχέση της με το περπάτημα, τα περιττά κιλά και την οστεοαρθρίτιδα;

Κύστη Baker στο γόνατο

 Η κύστη Baker (γνωστή αλλιώς και ως ιγνυακή κύστη) είναι μια κοιλότητα (κύστη) με υγρό που βρίσκεται φυσιολογικά στο πίσω μέρος του γόνατος, στην περιοχή που ονομάζεται ιγνυακό βοθρίο. Πρόκειται για ένα σακοειδή θύλακα που σε φυσιολογικές καταστάσεις βρίσκεται ανάμεσα στην έσω κεφαλή του γαστροκνήμιου μυός και του ημιμεμβρανώδη μυ και επικοινωνεί με την άρθρωση του γόνατος. Η κύστη  Baker, ανευρίσκεται στο 40% των μαγνητικών τομογραφιών που πραγματοποιούνται σε ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια συμπτωματολογία από τα γόνατα, όπως οστεοαρθρίτιδα, χονδροπάθεια, εκφυλιστικές βλάβες, καθώς και στο 95% αυτών που έχουν διαπιστωμένες ενδοαρθρικές βλάβες.

Κύστη Baker στο γόνατο: ο μηχανισμός σχηματισμού της

Ο θύλακας αυτός, χρησιμοποιείται φυσιολογικά για να εκτονώνει την αυξημένη πίεση της άρθρωσης τους γόνατος, όταν το αρθρικό υγρό σε αυτήν αυξάνει λόγω υπερβολικής χρησιμοποίησης του γόνατος, οστεοαρθρίτιδας ή λόγω νοσημάτων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις όπως αρθρίτιδες, χονδροπάθειες, κακώσεις στα γόνατα αλλά και λόγω νοσογόνου παχυσαρκίας. Στις περιπτώσεις αυτές, ο θύλακας μπορεί να γεμίσει με μεγάλη ποσότητα υγρού που προέρχεται από την άρθρωση του γόνατος (αρθρικό υγρό) και να προκαλέσει πόνο, σφίξιμο ή πρήξιμο στην γάμπα ή στο πίσω μέρος του γόνατος, αίσθημα πληρότητας ή αίσθημα «εμποδίου» στην άρθρωση, δυσκολεύει το άτομο ώστε να βαδίσει κανονικά ή να κάμψει πλήρως το γόνατο του. Η κύστη μπορεί να διαρραγεί ή να μεγαλώνει πιέζοντας τους παρακείμενους ιστούς προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία ή επίπονη βάδιση ή επίπονη όρθια στάση.

Τα συμπτώματα αυτά συχνά χειροτερεύουν μετά από περίοδο έντονης σωματικής φυσικής δραστηριότητας, περπατήματος ή μετά από παρατεταμένη ορθοστασία.

Κύστη Baker στο γόνατο: σε τι οφείλεται;

Οφείλεται σε οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή αρθρικού υγρού. Όσο περισσότερο αρθρικό υγρό παράγεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίεση στον αρθρικό θύλακα. Το υγρό που «περισσεύει», προωθείται εντός του σακοειδούς αυτού σχηματισμού, δημιουργώντας την κύστη Baker και δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην άρθρωση του γόνατος για να διαφύγει. 

Όσο μεγαλώνει η κύστη, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκεί στους παρακείμενους ιστούς και τόσο περισσότερα τα συμπτώματα. Πολλές φορές είναι ψηλαφητή ή ορατή σαν εξόγκωμα πίσω από το γόνατο.

Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνηθέστερα σε ηλικίες άνω των 40 ετών, ενώ είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες λόγω του ότι αυτές μπορεί να αναπτύξουν ευκολότερα εκφυλιστικές βλάβες του γόνατος όπως

  • Οστεοαρθρίτιδα και εκφυλιστικές βλάβες της άρθρωσης λόγω ηλικίας ή/και παχυσαρκίας.
  • Φλεγμονώδεις τύπους αρθρίτιδας όπως για παράδειγμα ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα.
  • Κάκωση του γόνατος όπως η ρήξη μηνίσκου ή προσθίου χιαστού ή βλάβες του χόνδρου (χονδροπάθειες).
  • Επιβάρυνση από το περιττό βάρος σε συνδυασμό με το έντονο περπάτημα κυρίως σε ανώμαλο δρόμο ή/και ακατάλληλο υπόδημα, κάτι που αφορά κυρίως σε ασθενείς με τις παραπάνω εκφυλιστικές αλλοιώσεις.

Κύστη Baker στο γόνατο: διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπεία

Η διάγνωση της κύστεως Baker γίνεται με ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία γόνατος η οποία αποτελεί και την εξέταση εκλογής. Συστήνονται θεραπείες με αναλγητικά ή/και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παρακέντηση του υγρού με βελόνα, ενδοαρθρικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών φαρμάκων ενώ απαραίτητη είναι η ξεκούραση και η αποφυγή της ορθοστασίας, το περιττό περπάτημα και η απώλεια των περιττών κιλών ως βελτιωτικό των παθήσεων του γόνατος που επιβαρύνονται από το βάρος. Εάν η αιτία που προκαλεί την κύστη δεν αντιμετωπισθεί επαρκώς, αυτή συχνά υποτροπιάζει.

⊗Συμβουλευθείτε τον ειδικό ορθοπεδικό. Εάν υποφέρετε από εκφυλιστικές παθήσεις του γόνατος και έχετε περιττό βάρος, χάστε όσα περιττά κιλά μπορείτε ΠΡΙΝ ξεκινήσετε το περπάτημα και δει το γρήγορο περπάτημα ώστε να μην επιβαρύνετε τις αρθρώσεις σας. Μην περπατάτε σε ανώμαλο δρόμο ή χώμα εάν έχετε επιβαρυμένα γόνατα και δώστε την κατάλληλη σημασία στο υπόδημα που φοράτε όταν περπατάτε.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Λαμπίρης, Η. «Ορθοπεδική και τραυματολογία«, (Βασιλειάδης, 2η έκδοση, 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top