Νέα άρθρα

Ανακαλύψτε τα κερομάντηλα τροφίμων

Ανακαλύψτε τα κερομάντηλα τροφίμων

Γνωρίζετε τι είναι τα κερομάντηλα τροφίμων; Που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και ποια είναι τα οφέλη τους;

Τα κερομάντηλα τροφίμων

Τα κερομάντηλα τροφίμων ή αλλιώς περιτυλίγματα από κερί μέλισσας (διεθνώς bees wax wraps) είναι μια σχετικά νέα, καινοτόμος, οικολογική, πλενόμενη, επαναχρησιμοποιούμενη και βιώσιμη για το περιβάλλον εναλλακτική λύση, έναντι της πλαστικής μεμβράνης, της λαδόκολλας ή του φύλλου αλουμινίου για την περιτύλιξη και αποθήκευση των τροφίμων. Είναι κατασκευασμένα από βαμβακερό ειδικό ύφασμα επικαλυμμένο με κερί μέλισσας, ρητίνες δέντρων ή/και λάδι jojoba, ελαιόλαδο ή άλλα έλαια, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων κατά την αποθήκευση τους για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τα κερομάντηλα τροφίμων από κερί μέλισσας είναι εύκαμπτα και μπορούν να πάρουν το σχήμα του δοχείου στο οποίο τοποθετούνται ή του τροφίμου στο οποίο τυλίγονται, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Τα κερομάντηλα τροφίμων πλένονται εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έως και ένα χρόνο συνεχόμενα, καθιστώντας τα μια φιλική για το περιβάλλον επιλογή αποθήκευσης τροφίμων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Ανακαλύψτε τα κερομάντηλα τροφίμων

Ανακαλύψτε τα κερομάντηλα τροφίμων!

Η σημασία της μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης

Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης είναι εξαιρετικά σημαντική για το περιβάλλον γιατί:

 • Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι υπεύθυνα για την «πλαστική ρύπανση του περιβάλλοντος«, καθώς μπορούν να καταλήξουν στους ωκεανούς, βλάπτοντας την θαλάσσια ζωή και διαταράσσοντας τα οικοσυστήματα.
 • Κατασκευάζονται από μη ανανεώσιμους πόρους όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στην εξάντληση αυτών των πόρων.
 • Η παραγωγή και η διάθεση των πλαστικών μιας χρήσης συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες οδηγούν αποδεδειγμένα στην κλιματική αλλαγή.
 • Η μείωση των πλαστικών μιας χρήσης ενθαρρύνει φιλικές προς το περιβάλλον καταναλωτικές συνήθειες όπως η μείωση των πλαστικών απορριμάτων, η επαναχρησιμοποίηση υλικών ή η κομποστοποίηση, οδηγώντας σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής και στην απόδοση ενός βιώσιμου πλανήτη στις μελλοντικές γενιές.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα κερομάντηλα τροφίμων ή bees wax wraps

Τα περιτυλίγματα κεριού μέλισσας είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, όπως ύφασμα από 100% βαμβάκι, κερί μέλισσας, διάφορες ρητίνες δέντρων όπως η ρητίνη damar (κόμμι Δάμαρης), έλαια ή ακόμη και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα υλικά δημιουργούν ένα περιτύλιγμα που «αναπνέει» είναι όμως ταυτόχρονα πολύ ανθεκτικό και πλενόμενο ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει το πλαστικό περιτύλιγμα μιας χρήσης και να παρατείνει την φρεσκάδα των τροφίμων. Τα περιτυλίγματα αυτά διατίθενται σε πολλά χαρούμενα και χρωματιστά σχέδια ή μοτίβα, καθιστώντας τα πολύ ευχάριστα στην επαναχρησιμοποίηση τους.

Χρήσεις και πλεονεκτήματα των κερομάντηλων

Μερικές από τις διαφορετικές χρήσεις των περιτυλιγμάτων από κερί μέλισσας είναι:

 1. Αποθήκευση τροφίμων: Τα περιτυλίγματα με κερί μέλισσας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τύλιγμα και την αποθήκευση τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, τυρί και σνακ. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν μπολ, πιάτα και βάζα, παρέχοντας σφράγιση που αναπνέει και βοηθά να διατηρείται το φαγητό φρέσκο ​​για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμη και για να διατηρήσουν το φαγητό ζεστό κατά το σερβίρισμα, αποτρέποντας παράλληλα την δημιουργία υγρασίας στην επιφάνεια των τροφίμων. Επιτρέπουν παράλληλα στα τρόφιμα να διατηρήσουν τη φυσική τους υγρασία και υφή, αποτρέποντας τα από το να στεγνώσουν ή να μαραθούν. Απαγορεύεται όμως να χρησιμοποιούνται σε καυτά τρόφιμα, γιατί το κερί μέλισσας μπορεί να λιώσει. Ομοίως, το ωμό κρέας και τα πουλερικά δεν πρέπει να φυλάσσονται σε αυτά, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα με βακτήρια που μπορούν να μεταφερθούν στα περιτυλίγματα και ενδεχομένως να επιμολύνουν άλλα τρόφιμα (διασταυρούμενη μόλυνση).
 2. Συσκευασία γευμάτων: Τα περιτυλίγματα με κερί μέλισσας είναι μια εξαιρετική επιλογή για την συσκευασία μεσημεριανού γεύματος ή σνακ για το σχολείο, τη δουλειά ή τα ταξίδια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν σάντουιτς, σνακ και φρούτα, παρέχοντας μια φυσική και ασφαλή εναλλακτική λύση σε σχέση τις πλαστικές σακούλες ή τα πλαστικά δοχεία που συχνά είναι ακατάλληλα και «μολύνουν» τα τρόφιμα με υπολείμματα πλαστικών.
 3. Είναι αντιβακτηριδιακά: Το ίδιο το κερί μέλισσας έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στις αντιβακτηριακές ιδιότητες των περιτυλιγμάτων αυτών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κερομάντηλα δεν υποκαθιστούν τις σωστές πρακτικές χειρισμού και αποθήκευσης τροφίμων όπως το πλύσιμο των χεριών, την χρήση καθαρών σκευών και την αποθήκευση τροφίμων σε κατάλληλες θερμοκρασίες, ενώ θα πρέπει να πλένονται τακτικά για να αποφευχθεί η συσσώρευση βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών.
 4. Κατάψυξη τροφίμων: Τα κερομάντηλα τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τύλιγμα τροφίμων που τοποθετούνται στην κατάψυξη, όπως μαγειρεμένο κρέας, ψάρι ή λαχανικά.
 5. Διάρκεια ζωής: Η διάρκεια ζωής των κερομάντηλων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται και πόσο καλά φροντίζονται. Με τακτική χρήση και σωστή φροντίδα, τα περιτυλίγματα με κερί μέλισσας μπορούν να διαρκέσουν έως και ένα χρόνο ή περισσότερο. Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής τους, είναι σημαντικό να τα πλένετε με δροσερό νερό και απαλό σαπούνι και να τα στεγνώνετε στον αέρα μετά από κάθε χρήση.
 6. Έργα χειροτεχνίας (DIY): Τα περιτυλίγματα με κερί μέλισσας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορα έργα DIY όπως η κατασκευή συσκευασίας δώρου, φακέλων, σακούλας ή άλλων κατασκευών. Μπορούν να κοπούν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, καθιστώντας τα ένα ευέλικτο, επαναχρησιμοποιούμενο και βιώσιμο για το περιβάλλον υλικό για διάφορα έργα χειροτεχνίας.
 7. Τιμή: Συνολικά, ενώ τα περιτυλίγματα από κερί μέλισσας μπορεί να είναι πιο ακριβά σε σχέση με άλλες μεθόδους αποθήκευσης τροφίμων όπως η λαδόκολλα ή το αλουμινόχαρτο, είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση χρημάτων εάν χρησιμοποιούνται σωστά.

⊗Αξίζει να τα δοκιμάσετε!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 

Comments are closed.

Scroll To Top