Νέα άρθρα

ΚΟΥΙΖ : ποιό είναι το «ζωντανό» προϊόν που παρασκευάζεται από γάλα;

diaitologia-gr-kefir

ΚΟΥΙΖ : ποιό είναι το  «ζωντανό» προϊόν που παρασκευάζεται από γάλα;

Το κεφίρ είναι ένα «ζωντανό» σύνθετο γαλακτοκομικό μίγμα μικροοργανισμών, προϊόν οξυγαλακτικής ζύμωσης, που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Η προέλευση του κεφίρ τοποθετείται στα καυκάσια βουνά (Πόντος, Ρωσία) πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και συνδεδεμένο με την μακροζωία των φυλών που ζουν στον εκεί. Οι χωρικοί των καυκάσιων βουνών έδωσαν σαν προίκα στο υπόλοιπο κόσμο το γιαούρτι, το ξινόγαλα και το κεφίρ. Η. Οι άνθρωποι στον Καύκασο, πίνουν κεφίρ αντί για νερό και τρώνε συμπυκνωμένο-πηχτό κεφίρ αντί για γιαούρτι! Οι αρρώστιες και οι εκφυλιστικές νόσοι σπανίζουν, ενώ η μέση διάρκεια ζωής τους είναι τα 110 χρόνια!

Η θρεπτική αξία του κεφίρ :

Το κεφίρ με την σημερινή ορολογία μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν με βάση το γάλα, λόγω των  ευεργετικών βακτηριδίων που περιέχει, των ζυμών, των μέταλλων και των αμινοξέων που βοηθούν τον οργανισμό του ανθρώπου να λειτουργεί πιο κοντά στο τέλειο!

Οι πρωτεΐνες του κεφίρ, αφομοιώνονται καλύτερα από αυτές του γιαουρτιού γιατί είναι «σπασμένες», ζυμωμένες και χρησιμοποιούνται άμεσα από τον οργανισμό. Παρέχει  επίσης απαραίτητα αμινοξέα στον μυϊκό ιστό για την σύνθεση των δικών του πρωτεϊνών και θεωρείται μια πλήρης τροφή για τον άνθρωπο.

Προσφέρει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C. Είναι επίσης  αρίστη πηγή βιοτίνης, βιταμίνη που βοηθά στην αφομοίωση των άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β από το σώμα, με τα επακόλουθα οφέλη για την υγεία.

 

Η θερμιδική αξία του κεφίρ :

  • Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά, ελάχιστη χοληστερίνη  και λίγες θερμίδες : κάθε ποτήρι των 200ml έχει :

 

Κεφίρ από γάλα πλήρες : 110 Kcal.
Κεφίρ από γάλα ημιαποβουτυρωμένο : 90 Kcal
Κεφίρ από γάλα  αποβουτυρωμένο : 70 Kcal.

water-kefir-02
Ευεργετικές δράσεις του κεφίρ :

  • Είναι μια πλήρως ισορροπημένη τροφή που συμβάλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η χρήση του κεφίρ μπορεί να ανακουφίσει από εντερικές διαταραχές (δυσκοιλιότητα, υπερανάπτυξη μικροοργανισμών, διαρροϊκά σύνδρομα, αιμορροΐδες). Συνιστάται ακόμα και για μωρά, εγκύους και ηλικιωμένους που παρουσιάζουν γαστρεντερικές διαταραχές.

 

  • Οι ευεργετικές για την χλωρίδα του εντέρου ζύμες και τα συμβιωτικά με τον οργανισμό «καλά» βακτηρία του κεφίρ, ζουν καταναλώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος που λαμβάνουμε από την τροφή μας, καθιστώντας το έτσι ασφαλές για χρήση από άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

 

  • Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Β12 και C.

 

  • Έχει διουρητικές ιδιότητες.

 

  • Βοηθά στην επαναφορά της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

 kefir

Η παρασκευή του κεφίρ

Το κεφίρ παρασκευάζεται από γάλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ζύμωση του γάλακτος με τα βακτήρια, τις ζύμες και του πολυσακχαρίτη του κεφίρ. Ο πολυσακχαρίτης του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός , δεν υπάρχει όμοιος στην φύση και ονομάζεται kefiran. Συνολικά το κεφίρ περιέχει 11 είδη προβιοτικών βακτηριδίων,
και τέσσερα γένη ζυμών. Μπορούμε να το παρασκευάσουμε και στο σπίτι μας εάν προμηθευτούμε το αυθεντικό κεφίρ ή να το αγοράσουμε έτοιμο από το εμπόριο. Μπορούμε να το καταναλώσουμε αντί για γάλα, αντί για ξινόγαλα ή γιαούρτι , να το προσθέσουμε στο πρωινό μας γεύμα ή στα φαγητά μας.

 

 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Comments are closed.

Scroll To Top