Κατεψυγμένα λαχανικά: είναι θρεπτικά;
Ένα συνηθισμένο ερώτημα που μας απασχολεί στην διατροφή μας είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά: είναι θρεπτικά; Είναι καλύτερα να αγοράζουμε πάντα φρέσκα;
Κατεψυγμένα λαχανικά:Τρώμε λαχανικά;
Η κατανάλωση ακόμη περισσότερων λαχανικών και φρούτων στο καθημερινό μας σιτηρέσιο, αποτελεί πάντοτε μια υγιεινή πρακτική. Ίσως όμως να αναρωτιόμαστε μερικές φορές σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των φρέσκων και των κατεψυγμένων λαχανικών. Είναι το ένα πιο υγιεινό από το άλλο;
Τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα λαχανικά, έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το τι διαλέγει κανείς για να εντάξει στην διατροφή του, εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του, τον προϋπολογισμό του, την εποχή του χρόνου καθώς και από τις γευστικές του προτιμήσεις.
Είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά τόσο θρεπτικά όσο τα φρέσκα λαχανικά;
Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι λιγότερο υγιεινά από τα φρέσκα. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα λαχανικά!
Αυτό συμβαίνει γιατί τα κατεψυγμένα λαχανικά μαζεύονται στην κατάλληλη στιγμή ωρίμανσης, πλένονται σε καταρράκτες νερού, ζεματίζονται ελάχιστα σε βραστό νερό ή ατμό και στην συνέχεια «στεγνώνουν» και καταψύχονται στον κρύο-παγωμένο αέρα. Η όλη διαδικασία γίνεται σχετικά γρήγορα, σε αποστειρωμένες συνθήκες, σχεδόν αμέσως μόλις τα λαχανικά συλλεχθούν από το χωράφι του παραγωγού ή της βιομηχανίας. Η διαδικασία πλυσίματος των λαχανικών στις βιομηχανίες είναι λεπτομερειακή, ώστε να απομακρύνονται οι ρύποι και οι ξένες ουσίες. Αυτή η διαδικασία καθαρισμού και κατάψυξης, βοηθά στην διατήρηση της υφής αλλά και των θρεπτικών συστατικών των λαχανικών που δεν υφίστανται μεγάλη «ταλαιπωρία» μέχρι να καταψυχθούν. Ως αποτέλεσμα, τα κατεψυγμένα λαχανικά συνήθως δεν χρειάζονται συντηρητικά για να διατηρηθούν αναλλοίωτα.
Στον αντίποδα, τα φρέσκα λαχανικά μαζεύονται (μερικές φορές πριν ωριμάσουν), αποθηκεύονται σε δροσερή θερμοκρασία (πολλές φορές αφήνονται στην ζέστη του περιβάλλοντος), σε συνθήκες όχι αυστηρά ελεγχόμενες ούτε πιστοποιημένες από αρμόδιους φορείς και στην συνέχεια μεταφέρονται (συχνά με ακατάλληλα μέσα) για να πωληθούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φτάσουν τα λαχανικά από το αγρόκτημα στην κουζίνα μας, ενώ συχνά τα λαχανικά που δεν πωλήθηκαν την αρχική ημέρα κοπής τους, ανακατεύονται με τα φρέσκα και πωλούνται την επόμενη ή ακόμη και τις επόμενες ημέρες με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικό ποσοστό από την θρεπτική αξία τους.
Κατεψυγμένα ή φρέσκα λαχανικά: τι δείχνουν οι έρευνες
Τα φρεσκοκομμένα λαχανικά έχουν συνήθως τις υψηλότερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων από όλα τα είδη λαχανικών. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο αν καταναλωθούν αμέσως μετά την συγκομιδή τους! Η έρευνα δείχνει ότι τα φρέσκα λαχανικά αρχίζουν να χάνουν σημαντικό ποσοστό από τα θρεπτικά συστατικά τους ακριβώς μετά από την συλλογή τους, ειδικά αν βρίσκονται αποθηκευμένα στα ψυγεία των καταναλωτών ή των παραγωγών. Αυτό ισχύει ακόμη και αν τα φρέσκα λαχανικά έχουν αποθηκευτεί για λίγο χρονικό διάστημα στο ψυγείο, όπως για μόλις πέντε ημέρες από την ημέρα κοπής τους (πηγή 1).
Επιπρόσθετα, η έρευνα έδειξε ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στα κατεψυγμένα μπιζέλια, το μπρόκολο, τα πράσινα φασολάκια, τα καρότα και το σπανάκι ήταν ίση ή μεγαλύτερη από την ποσότητα βιταμίνης C στα φρέσκα αντίστοιχά τους (πηγή 2). Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες βιταμίνες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στον ήλιο, τον ατμοσφαιρικό αέρα και την υψηλή θερμοκρασία και συχνά καταστρέφονται από τις συνθήκες συντήρησης, αποθήκευσης ή μεταφοράς των φρέσκων λαχανικών. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερα ποσοστά βιταμίνης Ε, βιταμίνης Α και φυλλικού οξέος σε σύγκριση με τα φρέσκα αντίστοιχα Λαχανικά.(πηγές 1, 3).
Συνοψίζοντας, τα λαχανικά είναι υψηλότερα σε θρεπτικά συστατικά αμέσως μετά τη συλλογή τους και πριν μπουν στο ψυγείο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος, η θερμοκρασία, το φως και το οξυγόνο μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμινών των λαχανικών μετά τη συγκομιδή τους. Εάν αυτά τα φρέσκα είδη λαχανικών δεν είναι διαθέσιμα ανάλογα με την εποχή, η λύση των κατεψυγμένων λαχανικών προσφέρει μια βολική εναλλακτική, με υψηλή θρεπτική αξία.
Κατεψυγμένα λαχανικά: μερικές χρήσιμες συμβουλές
-
Αγοράστε κατεψυγμένα λαχανικά που είναι 100% λαχανικά, χωρίς προσμίξεις καρυκευμάτων ή αλατιού.
- Διαβάστε τα συστατικά για να βεβαιωθείτε ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά που αγοράζετε δεν έχουν συντηρητικά.
-
Αγοράστε βιολογικά λαχανικά όποτε είναι δυνατόν. Πολλά λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των οργανοφωσφορικών λιπασμάτων.
-
Πολλές από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών είναι λιποδιαλυτά. Για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών, μαγειρέψτε ή καταναλώστε τα με λάδι ή άλλο λίπος, κατά προτίμηση ελαιόλαδο.
-
Διατηρήστε τα κατεψυγμένα λαχανικά όχι περισσότερο από έξι μήνες.
-
Μην ξεπαγώνετε τα κατεψυγμένα λαχανικά πριν τα μαγειρέψετε
-
Μαγειρέψτε τα για μικρό χρονικό διάστημα.
- Βράστε τα στην κατσαρόλα, στον ατμό ή στο φούρνο μικροκυμάτων με όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα νερού.
⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Δίνετε πάντοτε σημασία στην ποιότητα της τροφής που καταναλώνετε. Αφιερώστε χρόνο για να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
-
Linshan Li at all: «Selected nutrient analyses of fresh, fresh-stored, and frozen fruits and vegetables«, Elsevier, 2017.
- General Paper, «A comparison of the vitamin C content of fresh and frozen vegetables«, Food Chemistry.
-
Ali Bouzari at all: «Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage», J Agric. Food Chem. 2015.