Νέα άρθρα

7 σημάδια έλλειψης βιταμίνης Ε

7 σημάδια έλλειψης βιταμίνης Ε

7 σημάδια έλλειψης βιταμίνης Ε: Το αρχικό γράφημα ανήκει στον VectorStock. Η μετάφραση, η απόδοση και ο εμπλουτισμός στην ελληνική γλώσσα ανήκουν στο diaitologia.gr.

7 σημάδια έλλειψης βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητο συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Παρουσιάζει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά αποτελεσματικά στην ομοιόσταση των λιπιδίων των τροφών και στην σωστή χρησιμοποίηση τους από τον οργανισμό. Η βιταμίνη Ε  διατηρεί ακέραιη την δομή των φυσιολογικών μεμβρανών των κυττάρων του σώματος μας, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες ενώ η ανταπόκριση της ανοσίας του οργανισμού είναι υψηλότερη όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Ε είναι σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό.

7 σημάδια έλλειψης βιταμίνης Ε που πρέπει να γνωρίζουμε:

1. Ένα από αυτά τα ενδεικτικά σημάδια έλλειψης της βιταμίνης Ε είναι η μυϊκή αδυναμία που εμφανίζεται στα παιδιά τα οποία στερούνται σημαντικά ποσά της βιταμίνης Ε από το σιτηρέσιο τους. Η αδυναμία αυτή μετατρέπεται σε ανωμαλίες των μυών του σώματος, δυσλειτουργία του ήπατος και του μυελού των οστών καθώς και της εγκεφαλικής λειτουργίας στους νέους έφηβους, εάν η στέρηση της βιταμίνης Ε συνεχιστεί για έτη στα παιδιά αυτά καθώς αναπτύσσονται.

2. Σημάδι έλλειψης της βιταμίνης Ε είναι τα ξηρά μαλλιά ή η εκτεταμένη απώλεια μαλλιών (τριχόπτωση). Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της βιταμίνης Ε που απορροφάμε από την διατροφή μας, εξαντλείται στα κεράτινα εξαρτήματα του δέρματος όπως οι τρίχες και τα νύχια, προσφέρει σταθερό κράτημα στα μαλλιά, ενδυνάμωση της κερατίνης των τριχών καθώς και του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος.

3. Συχνό σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Ε στους ενήλικες είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Η βιταμίνη Ε έχει συσχετισθεί ευθέως με την γονιμότητα καθώς βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων στις γυναίκες και των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, ενώ συμβάλλει στην προστασία του DNA τους, χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

4. Ο καταρράκτης του ματιού που εμφανίζεται συχνά σε νεότερες ηλικίες και στα 2 μάτια, είναι άλλο ένα σημάδι έλλειψης της βιταμίνης αυτής. Πρόκειται για μια θολή ή αδιαφανή περιοχή στον φακού του ματιού, που προκαλεί θολή ή κακή όραση. Η τακτική λήψη φυσικής βιταμίνης Ε από τις τροφές, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη τουλάχιστον κατά 30% (έρευνα Ophthal, 1998).

5. Ένα ακόμη σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Ε είναι οι επίμονες και επίπονες κράμπες στα πόδια. Οι ξαφνικές, επώδυνες κράμπες στα πόδια που δεν υποχωρούν εύκολα μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Ε ή μιας υποκείμενης αιτίας που μπορεί να συμβαδίζει με την ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής από τον οργανισμό.

6. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει θραύση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αναιμία. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι εξαιρετικά σημαντικά για την μεταφορά οξυγόνου μέσω της αιμοσφαιρίνης στα κύτταρα του σώματος και η ταχύτερη καταστροφή τους λόγω έλλειψης της βιταμίνης Ε επηρεάζει την διαθεσιμότητα του οξυγόνου στους ιστούς.

7. Η αργή επούλωση των ιστών μετά από τραυματισμούς, μπορεί να είναι ένα μεγάλο σημάδι ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει σημαντικά στην γρήγορη και αποτελεσματική επούλωση των τραυματισμένων ιστών.

⊗Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή πριν καταφύγετε στην λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για να διορθώσετε τις ανεπάρκειες βιταμινών από τις οποίες μπορεί να υποφέρετε. 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Worthington-Roberts, B.-Williams Rodwell S.: «Nutrition Through the Life Cycle», 3th Edition.
  2. Καίτη Μουλοπούλου Καρακίτσου «Μαθαίνω να φροντίζω το δέρμα μου» (Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, 2001).

Comments are closed.

Scroll To Top