Νέα άρθρα

Η περίμετρος μέσης

Η περίμετρος μέσης

Η μέτρηση της περιμέτρου μέσης σε συνδυασμό με την μέτρηση της περιμέτρου των ισχύων, μπορούν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία μας. Πως γίνεται μια σωστή μέτρηση περιμέτρου μέσης και ισχύων;

Η περίμετρος μέσης προς την περίμετρο ισχίων: μια σημαντική μέτρηση

Η υγεία δεν επηρεάζεται μόνο από το συνολικό ποσοστό λίπος του σώματος που μπορούμε να μετρούμε μέσω της Λιπομέτρησης, αλλά σχετίζεται περισσότερο με την κατανομή αυτού του λίπους στον κορμό και κυριότερα στην μέση (Κοιλιακό λίπος) καθώς επίσης και στα ισχία.

Η μέτρηση στηρίζεται στην παραδοχή ότι όταν ένα άτομο ξεκινά να αποθηκεύει περιττό λίπος στον κορμό του καθώς παχαίνει, αυτό έχει την τάση να κατανέμεται γύρω από την κοιλιακή χώρα, στην μέση και στους γλουτούς εκεί όπου υπάρχουν οι περισσότερες λιποαποθήκες του οργανισμού.

Η σπλαχνική κατανομή του λίπους κεντρικά γύρω από την κοιλιακή χώρα δηλαδή, δημιουργεί περισσότερες πιθανότητες για εκδήλωση συγκεκριμένων παθήσεων που μπορούν δυνητικά να μειώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης όπως:

  • Ο σακχαρώδης διαβήτης,
  • Η υπέρταση,
  • Η δυσλιπιδαιμία με διαταραχή των τιμών της ολικής χοληστερόλης, της κακής (LDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων,
  • Το μεταβολικό σύνδρομο,
  • Την στεφανιαία νόσο,
  • Το έμφραγμα του μυοκαρδίου,
  • Μερικούς τύπους καρκίνου.

Η σωστή μέτρηση της περιμέτρου μέτρησης είναι ένας ανεξάρτητος δείκτης κατανομής του σπλαχνικού λίπους και όταν συνδυαστεί με την μέτρηση της περιμέτρου των ισχίων, μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τον σωματότυπο του ατόμου, την κατανομή του λίπους στο σώμα καθώς και για τον κίνδυνο που διατρέχει το άτομο να εκδηλώσει τις παραπάνω παθήσεις στο μέλλον. Η διαίρεση των 2 μετρήσεων μας δίνει τον λόγο της περιμέτρου μέσης προς την περίμετρο των ισχίων WHR, Waist to Hip Ratio. Όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος της περιμέτρου μέσης προς την περίμετρο ισχίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η περίμετρος της μέσης και τόσο μεγαλύτερη η κατανομή του λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Ο WHR θεωρείται σημαντικότερος δείκτης εκτίμησης της κατανομής του σωματικού λίπους από ότι ο δείκτης μάζας σώματος Δ.Μ.Σ που μας πληροφορεί για την συσχέτιση του σωματικού βάρους και του ύψους των ατόμων.

Η περίμετρος μέσης προς την περίμετρο ισχίων Waist to Hip Ratio:

Η μέτρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ απλά από το ίδιο το άτομο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, με την χρήση μια απλής μεζούρας ραπτικής, η οποία είναι εύκαμπτη και εύχρηστη. Συστήνεται η μέτρηση να πραγματοποιείται χωρίς ρούχα, πρωινές ώρες όταν το άτομο είναι νηστικό, κατά προτίμηση σε ημέρες χωρίς φουσκώματα ή πρηξίματα λόγω κατανάλωσης φαρμάκων, κατακράτησης υγρών ή εμμήνου ρύσεως που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την μέτρηση. Συστήνεται επίσης να πραγματοποιούνται 3 μετρήσεις στην μέση και 3 στα ισχία και να λαμβάνεται υπόψιν η μεγαλύτερη μέτρηση.

Σε όρθια θέση τοποθετούμε την μεζούρα σταθερά οριζόντια γύρω από το λεπτότερο σημείο της μέσης (περίπου 1 εκατοστό πάνω από τον αφαλό) και μετρούμε την περίμετρο σε εκατοστά. Στην συνέχεια μετρούμε την περίμετρο των ισχύων σε εκατοστά, στο φαρδύτερο μέρος των ισχύων και διαιρούμε τις 2 τιμές: WHR= περίμετρος μέσης/περίμετρος ισχύων.

Η περίμετρος μέσης

Η περίμετρος μέσης: σημεία μέτρησης μέσης και ισχύων.

Η περίμετρος μέσης προς την περίμετρο ισχίων: ερμηνεία των αποτελεσμάτων

Ο λόγος της περιμέτρου μέσης προς την περίμετρο ισχίων θα πρέπει να διατηρείται σε ιδανικές τιμές όπως:

  • Για τους άνδρες: κάτω από 0,85-0,90.
  • Για τις γυναίκες: κάτω από 0,75-0,80.

Αναλυτικότερα στον πίνακα φαίνονται τα αποδεκτά και μη αποδεκτά όρια της περιμέτρου μέσης προς την περίμετρο ισχίων:

Η περίμετρος μέσης

Όρια WHR πάνω από το 1 για τους άνδρες και πάνω από το 0,90 για τις γυναίκες, σημαίνουν σημαντική κατανομή λίπους στο άνω μέρος του κορμού και ειδικότερα στην κοιλιακή χώρα, σημαντικού βαθμού συγκέντρωση σπλαχνικού λίπους και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των πιο πάνω παθολογικών καταστάσεων. Συστήνεται απώλεια βάρους και προφανώς λίπους, ήπια άσκηση ή κίνηση για την απώλεια ακόμα περισσότερου λίπους από την κοιλιακή χώρα στα άτομα αυτά.

O WHR δεν θεωρείται ακριβής στα παιδιά λόγω της συνεχούς αύξησης του σκελετού τους, σε άτομα με εξαιρετικά χαμηλό ύψος σώματος και σε άτομα με παχυσαρκία 3ου βαθμού (Δείκτης Μάζας Σώματος άνω του 35kgr/m2).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/waist-hip-ratio

2.https://www.researchgate.net/publication/310494357_Waist-to-Hip_Ratio

3.https://www.academia.edu/63331476/Approaches_Differ_BMI_WHtR_and_WHR_Statistical_Analysis_and_Derivations

 

 

Comments are closed.

Scroll To Top