Νέα άρθρα

Λιπομέτρηση: τι ακριβώς είναι η βιοηλεκτρική αντίσταση (BIA);

βιοηλεκτρική αντίσταση

βιοηλεκτρική αντίσταση

Λιπομέτρηση: τι ακριβώς είναι η  βιοηλεκτρική αντίσταση (BIA);

Γνωρίζετε πως γίνεται μια λιπομέτρηση; Τι ακριβώς είναι η βιοηλεκτρική αντίσταση και τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την πιο συχνή μέθοδο μέτρησης του λίπους μας; Πότε πρέπει να γίνεται η μέτρηση αυτή για να έχουμε σωστά αποτελέσματα;

Λιπομέτρηση: Μηχανήματα λιπομέτρησης

Η πιο συνηθισμένη πρακτική για να διεξαχθεί μια λιπομέτρηση, είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί την αρχή της βιοηλεκτρικής αντίστασης. Πραγματοποιείται μέσω ειδικών μηχανημάτων, τα οποία συνήθως είναι ζυγαριές μέτρησης βάρους ή ανεξάρτητα μηχανήματα, τα οποία φέρουν σε συγκεκριμένα σημεία τους ηλεκτρόδια με μεταλλικά ελάσματα, 2, 4 ή 8 σημείων. Για να γίνει η λιπομέτρηση, τα ηλεκτρόδια αυτά πρέπει να εφαρμοσθούν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως οι παλάμες και τα πέλματα, ώστε να λειτουργήσουν κλείνοντας στην ουσία ένα κύκλωμα ρεύματος.

Μηχανήματα λιπομέτρησης

Παραδοσιακά μηχανήματα λιπομέτρησης που δεν χρησιμοποιούν την μέθοδο της βιοηλεκτρικής αντίστασης αλλά την μέτρηση των πτυχών του δέρματος, τα λεγόμενα δερματοπτυχόμετρα.

Βασική αρχή της βιοηλεκτρικής αντίστασης

Η μέθοδος αυτή που είναι εύκολη, γρήγορη, ανέξοδη και με αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα στηρίζεται στο γεγονός ότι το σωματικό μας λίπος παρουσιάζει χαμηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι δηλαδή κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν το ρεύμα περνά μέσα από το λίπος, παρουσιάζεται αντίσταση, η λεγόμενη βιοηλεκτρική αντίσταση. Αντίθετα, οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα οστά του σώματος μας είναι ιστοί που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και άρα είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, παρουσιάζουν δε υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα.

Τα μηχανήματα αυτά, μόλις εφαρμοσθούν στο ανθρώπινο σώμα, κλείνουν το κύκλωμα ρεύματος και στέλνουν ένα εξαιρετικά ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα της τάξης των 50 kHz ή λιγότερο ώστε να διατρέξει το σώμα για να κατορθώσουν να προσδιορίσουν την ποσότητα του λιπώδους ιστού μέσω της «καταγραφής» αυτής της βιοηλεκτρικής αντίστασης. Αυτό το ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα φυσικά δεν γίνεται αισθητό από τον χρήστη.

Πως μετράται το λίπος;

Προκειμένου η κάθε συσκευή να καθορίσει την σύνθεση του σώματος, χρησιμοποιεί την ηλεκτρική αντίσταση που έχει μετρήσει καθώς το ρεύμα περνά μέσα από τον λιπώδη ιστό, και μαζί με τις πληροφορίες για το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το φύλο του εξεταζόμενου ατόμου, μέσω συγκεκριμένων εξισώσεων (ήδη παραμετροποιημένων στα μηχανήματα) μπορεί να υπολογίσει το ολικό ποσοστό λίπους του σώματος. Η συσκευή μετρά ολόκληρο το σώμα για την εξαγωγή αθροιστικού και συνολικού αποτελέσματος.

Λιπομέτρηση

Αποφυγή λαθών στην πραγματοποίηση της λιπομέτρησης

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ποσότητα νερού στο σώμα μας τείνει να μετακινείται σταδιακά προς τα κάτω άκρα, λόγω της άσκησης πίεσης από την βαρύτητα της γης. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει μια τάση τα πόδια και οι αστράγαλοι μας να πρήζονται το απόγευμα ή το βράδυ. Η περιεκτικότητα του κατακρατούμενου νερού στο πάνω και το κάτω μέρος του σώματος διαφέρει σημαντικά από το πρωί ως το απόγευμα και αυτό σημαίνει ότι διαφέρει και η ηλεκτρική αντίσταση του σώματος μας. Για τον λόγο αυτό:

  • Είναι καλό τα μηχανήματα μέτρησης να χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια (ηλεκτρόδια 4 ή 8 σημείων) για τη λήψη των μετρήσεων ώστε να μειώσουν την επίδραση αυτών των διακυμάνσεων στα αποτελέσματα των εκάστοτε μετρήσεων.
  • Είναι επίσης καλό οι μετρήσεις να διεξάγονται στο ίδιο περιβάλλον και κάτω από τις ίδιες συνθήκες μέτρησης όπως η ώρα, η θερμοκρασία, η ενυδάτωση, μέτρηση με ίδια ρούχα.
  • Αποφεύγουμε να κάνουμε μετρήσεις αν γνωρίζουμε ότι έχουμε κατακράτηση υγρών λόγω εμμήνου ρύσεως ή λήψης φαρμάκων.
  • Αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετρήσεις αμέσως μετά από έντονη άσκηση, μπάνιο ή σάουνα ή κολύμπι (καλό είναι η μέτρηση να γίνει 6-8 ώρες μετά).
  • Αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετρήσεις αμέσως μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού (καλό είναι η μέτρηση να γίνει 3-4 ώρες μετά).
  • Αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετρήσεις αμέσως μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ (καλό είναι η μέτρηση να γίνει 3-4 ώρες μετά).

Αν πραγματοποιηθεί μια μέτρηση κάτω από αυτές τις συνθήκες, η υπολογιζόμενη μέτρηση του ποσοστού του λίπους μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την πραγματικότητα, διότι η περιεκτικότητα του σώματος σε νερό μεταβάλλεται αναλόγως.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Βασ. Χρ. Κατσουγιαννόπουλος. «Βασική Ιατρική Στατιστική» Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Κυριακίδη, 2005. Τυπολόγιο Ιατρικής Στατιστικής» Θεσσαλονίκη.
  2. https://inbodyusa.com/general/technology/

Comments are closed.

Scroll To Top