Νέα άρθρα

Λιπομέτρηση : τι ακριβώς είναι η βιοηλεκτρική αντίσταση (BIA);

βιοηλεκτρική αντίσταση

βιοηλεκτρική αντίσταση

Λιπομέτρηση : τι ακριβώς είναι η  βιοηλεκτρική αντίσταση (BIA);

Γνωρίζετε πως γίνεται η λιπομέτρηση; Τι ακριβώς είναι η βιοηλεκτρική αντίσταση και τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πιο συχνή μέθοδο μέτρησης του λίπους μας; Πότε πρέπει να γίνεται η μέτρηση αυτή για έχουμε σωστά αποτελέσματα;

Μηχανήματα λιπομέτρησης

Στις περισσότερες περιπτώσεις η λιπομέτρηση με βιοηλεκτρική αντίσταση πραγματοποιείται με ειδικά μηχανήματα που συνήθως είναι ζυγαριές μέτρησης βάρους ή ανεξάρτητα μηχανήματα, τα οποία φέρουν σε αρκετά σημεία τους ηλεκτρόδια (μεταλλικά ελάσματα, 2, 4 ή 8 σημείων). Για να γίνει η λιπομέτρηση, τα ηλεκτρόδια αυτά πρέπει να εφαρμοσθούν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος μας, όπως οι παλάμες και τα πέλματα ώστε να λειτουργήσουν κλείνοντας ένα κύκλωμα ρεύματος.

Μηχανήματα λιπομέτρησης

Μηχανήματα λιπομέτρησης

Βασική αρχή της βιοηλεκτρικής αντίστασης

Η μέθοδος αυτή που είναι εύκολη, γρήγορη, ανέξοδη και με αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα στηρίζεται στο γεγονός ότι το σωματικό μας λίπος παρουσιάζει χαμηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι δηλαδή κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα όταν το ρεύμα περνά μέσα από αυτό, παρουσιάζει αντίσταση, την λεγόμενη βιοηλεκτρική αντίσταση. Αντίθετα, οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα οστά του σώματος μας είναι ιστοί που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και άρα είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, παρουσιάζουν υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα.

Τα μηχανήματα αυτά, μόλις εφαρμοσθούν στο ανθρώπινο σώμα, κλείνοντας το κύκλωμα ρεύματος, στέλνουν ένα εξαιρετικά ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα της τάξης των 50 kHz και λιγότερο, διαμέσου του σώματός μας για να προσδιορίσουν την ποσότητα του λιπώδους ιστού, μέσω καταγραφής της αντίστασης. Αυτό το ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα φυσικά δεν γίνεται αισθητό από τον χρήστη.

Πως μετράται το λίπος;

Προκειμένου η κάθε συσκευή να καθορίσει τη σύνθεση του σώματος, χρησιμοποιεί την ηλεκτρική αντίσταση που έχει μετρήσει καθώς το ρεύμα περνά μέσα από τον λιπώδη ιστό και μαζί με τις πληροφορίες για το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το φύλο του ατόμου που πραγματοποιεί την μέτρηση, μέσω συγκεκριμένων εξισώσεων (ήδη παραμετροποιημένων στα μηχανήματα) μπορεί να υπολογίσει το ποσοστό λίπους του σώματος. Η συσκευή μετρά ολόκληρο το σώμα για την εξαγωγή αθροιστικού και συνολικού αποτελέσματος.

Λιπομέτρηση

Λιπομέτρηση

Αποφυγή λαθών στην πραγματοποίηση της μέτρησης

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ποσότητα νερού στο σώμα μας τείνει να μετακινείται σταδιακά προς τα κάτω άκρα, λόγω της άσκησης πίεσης από την βαρύτητα της γης. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει μια τάση τα πόδια και οι αστράγαλοι μας να πρήζονται το απόγευμα ή το βράδυ. Ο λόγος νερού στο πάνω και το κάτω μέρος του σώματος διαφέρει το πρωί ως το απόγευμα και αυτό σημαίνει ότι διαφέρει και η ηλεκτρική αντίσταση του σώματος μας. Για τον λόγο αυτό :

  • Είναι καλό τα μηχανήματα μέτρησης να χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια (ηλεκτρόδια 4 ή 8 σημείων) για τη λήψη των μετρήσεων ώστε να μειώσουν την επίδραση αυτών των διακυμάνσεων στα αποτελέσματα των εκάστοτε μετρήσεων.
  • Είναι επίσης καλό οι μετρήσεις να διεξάγονται στο ίδιο περιβάλλον και κάτω από τις ίδιες συνθήκες μέτρησης όπως η ώρα, η θερμοκρασία, η ενυδάτωση, με τα ίδια ρούχα.
  • Αποφεύγουμε να κάνουμε μετρήσεις αν γνωρίζουμε ότι έχουμε κατακράτηση υγρών λόγω εμμήνου ρύσεως ή λήψης φαρμάκων.
  • Αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετρήσεις αμέσως μετά από έντονη άσκηση, μπάνιο ή σάουνα ή κολύμπι (καλό είναι η μέτρηση να γίνει 6-8 ώρες μετά),
  • Αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετρήσεις αμέσως μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού (καλό είναι η μέτρηση να γίνει 3-4 ώρες μετά),
  • Αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετρήσεις αμέσως μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ (καλό είναι η μέτρηση να γίνει ν 3-4 ώρες μετά).

Αν πραγματοποιηθεί μια μέτρηση κάτω από αυτές τις συνθήκες, η υπολογιζόμενη μέτρηση του λίπους μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την πραγματικότητα, διότι η περιεκτικότητα του σώματος σε νερό μεταβάλλεται ανάλογα.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top