Νέα άρθρα

Φυστικοβούτυρο και θερμίδες

Φυστικοβούτυρο και θερμίδες

Φυστικοβούτυρο και θερμίδες

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα προϊόν που παράγεται από τον πολτό των ψημένων φιστικιών με την προσθήκη ελαίων και σε μερικές περιπτώσεις ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Αμερική και την Βρετανία ως άλειμμα για το ψωμί καθώς και σε γλυκά, σε κρέμες, σε σάλτσες ή σε αλμυρές παρασκευές. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο πολύ διαδεδομένο γιατί την θέση του έχει καταλάβει (όχι άδικα) το ταχίνι, τα τελευταία χρόνια όμως το φυστικοβούτυρο κερδίζει ολοένα και σημαντικότερη θέση στο τραπέζι των Ελλήνων. Είναι νηστίσιμο, αρκετά θρεπτικό και νόστιμο. Προσοχή όμως γιατί φυστικοβούτυρο και θερμίδες πάνε μαζί!

Φυστικοβούτυρο και θερμίδες

Το φυστικοβούτυρο το βρίσκουμε σε 2 βασικές μορφές:

  • Την συμβατική μορφή: που περιέχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη. To φυστικοβούτυρο αυτό περιέχει φοινικέλαιο και μάλιστα μερικώς υδρογονωμένο φοινικέλαιο που είναι πηγή κακών τρανς λιπαρών οξέων. Τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ φαίνεται ότι αυξάνουν την συσσώρευση λίπους στο στομάχι πολύ περισσότερο σε σχέση με τα άλλα λιπαρά οξέα. Τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρίες παρασκευής φυστικοβούτυρου έχουν αντικαταστήσει το φοινικέλαιο με άλλα έλαια, κάτι που φροντίζουν να αναγράφουν στην συσκευασία τους προς τέρψη των καταναλωτών.

 

  • Το φυσικό φυστικοβούτυρο: που περιέχει μόνο αλεσμένα φιστίκια και αλάτι. Το φυσικό φυστικοβούτυρο είναι πολύ πιο σκληρό, αναδεύεται δυσκολότερα ενώ σχηματίζει στην επιφάνεια του μια στρώση λαδιού όταν μείνει ακίνητο για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλονται στο γεγονός ότι δεν εμπεριέχει πρόσθετα έλαια και συντηρητικά πρόσθετα που βοηθούν στην γαλακτοματοποίηση του, με αποτέλεσμα να διαχωρίζεται η υγρή (ελαιώδης) από την στερεή του φάση.
Φυστικοβούτυρο και θερμίδες

Φυστικοβούτυρο και θερμίδες

Η διατροφική αξία των φιστικιών

Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, «καλών» λιπαρών οξέων κυρίως μονοακόρεστων αλλά και πολυακόρεστων, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς και σε ενέργεια και φυτικές ίνες.

Το φυστικοβούτυρο και θερμίδες

Αναλυτικά, τα 30 γραμμάρια φυστικοβούτυρου (όσο 1 πολύ γεμάτο κουτάλι σούπας) έχουν κατά προσέγγιση:

φυστικοβούτυρο και θερμίδες:  188 kcal Νάτριο : 106 mgr.
Πρωτεΐνες : 6,8gr Κάλιο : 212 mgr.
Υδατάνθρακες :    4 gr. Βιταμίνη Α : ———
Φυτικές ίνες : 2,2 gr. Βιταμίνη C : ———
Ολικά Λιπαρά : 16,2gr ΒιταμίνηB6 : 0,17 mgr.
Χοληστερόλη : —— Μαγνήσιο : 54,5 mg
Ασβέστιο : 12,1 mgr. Θειαμίνη Β1: 0,05 mgr.
Σίδηρος :  0,63 mgr. Ριβοφλαβίνη Β2: 0,02 mgr.
Ψευδάργυρος :   1 mg Φώσφορος : 100mg

 

Φυστικοβούτυρο και θερμίδες

Φυστικοβούτυρο ή ταχίνι;

Το φυστικοβούτυρο περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη, λιγότερες φυτικές ίνες, παρόμοιο αριθμό θερμίδων και λιπαρών οξέων αλλά αποτελείται κυρίως από καλά για την υγεία μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ταχίνι από την άλλη, περιέχει περισσότερα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Όποιο και από τα 2 αν επιλέξετε για την διατροφή σας, σίγουρα θα σας προσφέρει πολλή ενέργεια και αντιοξειδωτικές ουσίες, αρκεί να είναι και ποιοτικά σωστό δηλαδή φυσικό τρόφιμο χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά, φοινικέλαιο και ζάχαρη. Προσέξτε τις θερμίδες ώστε να μην κάνετε υπερβολές και απολαύστε ένα ακόμα θρεπτικό προϊόν.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΠΗΓΕΣ:

1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).

Comments are closed.

Scroll To Top