Νέα άρθρα

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και θερμίδες: πόσα «ζάχαρα» περιέχουν;

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και θερμίδες : πόσα «ζάχαρα» περιέχουν;

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και θερμίδες : πόσα «ζάχαρα» περιέχουν;

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη; Αν ναι σε πιο ποσοστό; Είναι καλύτερα να τρώω ωμά φρούτα ή να πίνω φυσικούς χυμούς;

Τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί φρούτων περιέχουν φρουκτόζη

Τα φρούτα δεν περιέχουν ζάχαρη στην μορφή που την εννοούμε στην σημερινή εποχή, σαν λευκή κρυσταλλική ζάχαρη δηλαδή, αλλά σαν φρουκτόζη εξ’ ου και η γενική ονομασία τους φρούτα. Αυτό το φυσικό γλυκαντικό είναι που αποδίδει στα φρούτα λιγότερο ή περισσότερο την γλυκιά τους γεύση, αποδίδει όμως και αρκετές θερμίδες στον οργανισμό μας.

Συχνά στις δίαιτες συνηθίζουμε να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και αρκετά ποτήρια φρέσκων χυμών φρούτων είτε γιατί μας χορταίνουν ή κόβουν την πείνα μας, είτε γιατί μας τα συνιστούν ως διουρητικά, αντιοξειδωτικά ροφήματα ή «λιποδιαλυτές» συνταγές. Τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων όμως έχουν θερμίδες που προέρχονται από ένα απλό σάκχαρο, την φρουκτόζη και είναι σκόπιμο να καταναλώνονται με  μετρό γιατί εκτός των άλλων ανεβάζουν και το ζάχαρο του αίματος.

Φυσικοί χυμοί φρούτων και θερμίδες:

  • Ακόμη και ο φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων περιέχει έως και πέντε κουταλιές φρουκτόζης ανά ποτήρι. Κατά το στύψιμο απομακρύνονται όλες οι φυτικές ίνες με αποτέλεσμα η φρουκτόζη των φρούτων να απορροφάται ευκολότερα στην κυκλοφορία του αίματος και να μας κάνει να ξαναπεινάσουμε νωρίτερα από ότι αν καταναλώναμε ένα φρούτο.
  • Πρέπει να προσέξουμε το γεγονός ότι οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί έχουν περισσότερες θερμίδες και φρουκτόζη από ότι τα φρούτα ανά μερίδα, γιατί είναι πιο συμπυκνωμένοι. Είναι καλό λοιπόν να μην ξεφεύγουμε σε ποσότητα.
  • Η κατανάλωση χυμών είναι σκόπιμο να μην ξεπερνά τα 240 ml την ημέρα και για όσους είναι διαβητικοί, τα 150 mlτην ημέρα.
  • Μια μερίδα φρούτων την ημέρα αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι 240γρ. καθαρισμένα φρούτα (κάτι που ισοδυναμεί με 3 καθαρισμένα φρούτα την ημέρα), ενώ 1 μερίδα φρεσκοστυμμένου χυμού, αντιστοιχεί με ένα ποτήρι 240 γρ.

Οι φυσικοί  χυμοί φρούτων και θερμίδες:

Εάν λοιπόν είμαστε διαβητικοί ή θέλουμε να προσέξουμε το βάρος μας, είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε 1 μερίδα φρούτων καθαρισμένων πάρα 1 φλιτζάνι φρέσκου χυμού. Το παρακάτω γράφημα μας δείχνει την αντιστοιχία των θερμίδων και της ποσότητας φρουκτόζης που υπάρχει σε δημοφιλή φρούτα, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την διαφορά:

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και θερμίδες

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και θερμίδες: το infographic μας δείχνει τι είναι καλύτερο να καταναλώνουμε.

Η αξία των φρούτων και των φυσικών χυμών δεν πρέπει να παραγκωνίζεται ακόμα και αν αποδεδειγμένα υπάρχουν θερμίδες στα αγαθά αυτά. Να θυμόμαστε ότι τα φρούτα περιέχουν πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες σε αντίθεση με τα γλυκά και τα παρόμοια προϊόντα, που σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να μας δίνουν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα φρούτα, είναι όμως χειρότερης ποιότητας (λιπαρά, ζάχαρη, σιρόπια). Είναι προτιμότερο λοιπόν να καταναλώσουμε ένα φρούτο, παρά ένα γλυκό και αυτός ο κανόνας είναι σκόπιμο να μας γίνει συνήθεια.

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγές:

1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα).

Comments are closed.

Scroll To Top