Νέα άρθρα

Φακοί γυαλιών ηλίου: το χρώμα έχει σημασία

Φακοί γυαλιών ηλίου: το χρώμα έχει σημασία

Γιατί είναι απαραίτητο να φοράμε γυαλιά ηλίου; Ποια σημασία έχει για τον καταναλωτή το χρώμα των φακών γυαλιών ηλίου;

Φακοί γυαλιών ηλίου: η σημασία των γυαλιών ηλίου

Ο ήλιος εκπέμπει διαφόρων μορφών ακτινοβολία, την UV (UVA-UVB-UVC), την υπέρυθρη (IR) και την ακτινοβολία του φάσματος του ορατού φωτός που γίνεται αντιληπτή από ανθρώπινο μάτι. Το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής ακτινοβολίας του ήλιου, απορροφάται από την ατμόσφαιρα της γης και το στρώμα του όζοντος, χειμώνα-καλοκαίρι και όλες τις εποχές του χρόνου.

Ένα σημαντικό όμως μέρος των ακτίνων του ήλιου, διαχέεται στην ατμόσφαιρα και απορροφάται ευθέως από τους διάφανους ιστούς του ματιού ή εισέρχεται στο εσωτερικό του οφθαλμού μέσω του φαινομένου της αντανάκλασης στις διαθλαστικές επιφάνειες του περιβάλλοντος. Σημαντική ποσότητα ακτινοβολίας εκπέμπεται και κατά τις ημέρες που υπάρχει συννεφιά,καθώς αυτή διαπερνά τα σύννεφα. Επιπρόσθετα, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι ισχυρότερη στα υψηλά υψόμετρα όπου η ατμόσφαιρα είναι λεπτότερη και για τον λόγο αυτό το χιόνι αντανακλά το 80-85% της ηλιακής ακτινοβολίας, καθιστώντας την χρήση γυαλιών ηλίου στο βουνό εξαιρετικά απαραίτητη. Η υπέρυθρη ακτινοβολία που είναι στην ουσία θερμή ακτινοβολία, δεν προκαλεί ευθέως βλάβες στον οφθαλμό όμως η έκθεση στα υπέρυθρα θερμικά κύματα ενδέχεται να προκαλέσει μείωση της φυσικής υγρασίας και ξηρότητα στα μάτια. 

Φακοί γυαλιών ηλίου: παθήσεις των ματιών που συνδέονται με την έκθεση στο φως

Η καλή ποιότητα των γυαλιών ηλίου και των χρώμα των φακών τους, θα εμποδίσει την είσοδο των ακτίνων στον οφθαλμό προστατεύοντας από την υπερβολική έκθεση στο φως. Μερικές παθήσεις του ματιού από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι:

 • Καταρράκτης,
 • Πτερύγιο,
 • Κερατίτιδες,
 • Κερατοεπιπεφυκίτιδες,
 • Ξηρότητα,
 • Αύξηση της ευαισθησίας των ματιών στο ηλιακό φως ατόμων που έχουν υποβληθεί σε διορθωτικές επεμβάσεις με lazer,
 • Φωτοευαίσθητη επιληψία, μια μορφή επιληψίας που πυροδοτείται από την έκθεση στο έντονο ηλιακό φως και το «τρεμούλιασμα» του φωτός, φαινόμενο που συμβαίνει όταν το φως προσπίπτει στην επιφάνεια της θάλασσας.

Φακοί γυαλιών ηλίου: το χρώμα έχει σημασία

Οι φακοί των γυαλιών ηλίου δεν είναι μόνο θέμα γούστου καθώς το χρώμα τους έχει σημασία για την απορρόφηση των ακτίνων του ήλιου και θα πρέπει να το διαλέγουμε ανάλογα με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες των ματιών μας:

Φακοί γυαλιών ηλίου: το χρώμα έχει σημασία

Φακοί γυαλιών ηλίου: το χρώμα έχει σημασία

 • Γκρι φακοί γυαλιών και όλες οι αποχρώσεις του: απορροφούν την ίδια ποσότητα φωτός χωρίς να μεταβάλλουν την κανονική- φυσική όραση των ματιών και είναι ιδανικοί για περιοχές και περιόδους με έντονη φωτεινότητα. Απορροφούν την αντηλιά και βοηθούν στην διάκριση των χρωμάτων του περιβάλλοντος.
 • Μπλε φακοί: είναι ιδανικότεροι για εσωτερική χρήση, χρήση σε εσωτερικούς χώρους ή χώρους με χαμηλή φωτεινότητα.
 • Πράσινοι φακοί: πρόκειται για το χρώμα που είναι πιο κοντινό στο ανθρώπινο μάτι. Οι φακοί αυτοί προσφέρουν μεγαλύτερη ευκρίνεια και αντίθεση των ειδώλων των αντικειμένων καθώς και ξεκούραση στα μάτια. Προτιμώνται από τους πιλότους. Οι άνθρωποι με υπερμετρωπία βλέπουν καλύτερα με πράσινους φακούς.
 • Οι καφέ-κεχριμπαρένιοι φακοί: αυξάνουν την ευκρίνεια της όρασης, βελτιώνουν τις χρωματικές αντιθέσεις ώστε οι λεπτομέρειες των αντικειμένων να γίνονται πιο εμφανείς. Μειώνουν δραστικά την θολότητα. Συνιστώνται επίσης για τα μεγάλα υψόμετρα και το χιόνι. Οι άνθρωποι με μυωπία, βλέπουν καλύτερα με αυτούς τους φακούς.
 • Κίτρινο-πορτοκαλί: πρόκειται για φακούς που οι οποίοι αυξάνουν την ευκρίνεια σε καταστάσεις θολότητας του περιβάλλοντος, ομίχλης ή χαμηλής φωτεινότητας.
 • Ροζ και κόκκινοι φακοί: είναι ιδανικότεροι για χρήση γυαλιών ηλίου πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας, γιατί είναι πιο «ήπιοι» στην όραση.
 • Πολωτικοί φακοί: είναι συνήθως φακοί καφέ χρώματος και προσφέρουν την καλύτερη ευκρίνεια στην όραση λόγω του ότι εκτός από την απορρόφηση των ακτινοβολιών του ήλιου, απορροφούν και τις αντανακλάσεις του φωτός στα αντικείμενα.

⊗Αγοράζετε πάντοτε πιστοποιημένα γυαλιά ηλίου από τους ειδικούς οπτικούς και μην ξεχνάτε την χρήση τους και στα παιδιά σας. 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

 1. Μέλη Δ.Ε.Π, Ε.Κ.Π.Α: «Οφθαλμολογία«, ιατρικές εκδόσεις Αθήνα, Πασχαλίδης, 2010.

 

 

Comments are closed.

Scroll To Top