Ενίσχυση της μνήμης: 10 βοηθητικές κινήσεις
Πως επιτυγχάνεται η ενίσχυση της μνήμης; Τι κρύβεται πίσω από την αφηρημάδα και τα κενά μνήμης της καθημερινότητας;
Ενίσχυση της μνήμης: τι συμβαίνει με την μνήμη και την ηλικία;
Είναι γεγονός ότι καθώς μεγαλώνουμε, πιάνουμε συχνά τον εαυτό μας να ξεχνά ονόματα, αλληλουχίες γεγονότων, λεπτομέρειες της καθημερινότητας και καταστάσεις. Αυτό μας οδηγεί σε ανησυχία, αύξηση του στρες και του άγχους γιατί μας οδηγεί στο να αναρωτιόμαστε αν η μνήμη μας αντιμετωπίζει κάποιο σημαντικό πρόβλημα.
Η αφηρημάδα και τα κενά μνήμης της καθημερινότητας οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στην συναισθηματική μας κατάσταση. Μετά τα 40 έτη, ο εγκέφαλος μας εστιάζει την προσοχή του σε πολύ διαφορετικά πράγματα από ότι σε προγενέστερες ηλικίες με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να «επιλέγουμε» τελικά ποιες λεπτομέρειες θα κρατήσουμε και ποιες όχι, ώστε να μην επιβαρύνουμε την μνήμη μας. Όταν το μυαλό μας είναι απασχολημένο με καταθλιπτικές σκέψεις και ανησυχία, η λειτουργία της μνήμης αποδιοργανώνεται. Από την άλλη πλευρά, χωρίς θλιβερές και αγχωτικές σκέψεις, η μνήμη μας έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες.
Οι έρευνες των νευροεπιστημόνων και των ψυχολόγων τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλος μας όχι μόνο δεν εξασθενεί αλλά στην ουσία αναδιοργανώνεται βελτιώνοντας τις βασικές σημαντικές του λειτουργίες, καθιστώντας την λειτουργία της μνήμης πιο ικανή, ευέλικτη και ουσιαστική στο να επιδίδεται σε σωστές κρίσεις και ουσιαστική διαχείριση των προβλημάτων. Είναι επίσης παραδεκτό ότι με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να υιοθετεί μια πιο θετική στάση πραγμάτων.
Ενίσχυση της μνήμης: 10 βοηθητικές κινήσεις
Μερικές βοηθητικές κινήσεις για να ενισχύσουμε την μνήμη μας και να βοηθήσουμε τον νου μας να διατηρήσει τις λειτουργίες του σε εγρήγορση είναι:
- Η Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά.
- Η διατήρηση της συνολικής φυσικής μας κατάστασης, με έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του ζαχάρου του αίματος, προφυλάσσει τα εγκεφαλικά κύτταρα και τα αγγεία από την καταστροφή τους.
- Η αποφυγή της χρήσης αλκοόλ και του καπνίσματος, συνήθειες που αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και την δημιουργία των βλαβερών ριζών οξυγόνου.
- Ο καλός ύπνος και η επαρκής ξεκούραση.
- Η διαχείριση του στρες. Το λεγόμενο «παραγωγικό» στρες βοηθά την μνήμη να παραμένει σε εγρήγορση.
- Η άσκηση και πολύ περισσότερο η αερόβια άσκηση, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τον βαθμό οξυγόνωσης των κυττάρων και των κυττάρων του εγκεφάλου.
- Οι κοινωνικές επαφές και η κοινωνική δραστηριοποίηση.
- Η υιοθέτηση διανοητικών ερεθισμάτων που μας παρακινούν να μαθαίνουμε κάτι καινούριο (για παράδειγμα σταυρόλεξο, διάβασμα, σκάκι, εκμάθηση ξένων γλωσσών).
- Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και των θετικών σκέψεων καθώς και η ενίσχυση της βεβαιότητας ότι το μυαλό μας δεν απενεργοποιείται με την πάροδο του χρόνου, αλλά αναπροσαρμόζεται προς το καλύτερο.
- Το να επαναλαμβάνουμε όλα όσα θέλουμε να θυμόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Strauch B., «The secret Life of the Growing-up Brain: Discover The Surprising Talents of the Middle-Aged Mind«, (Penquin Books).
- Rosanna Casper: «60 αλλαγές ζωής σε 30 ημέρες. Προτάσεις και προκλήσεις για να ζήσετε καλύτερα«, (Brain Food, 2018).