Νέα άρθρα

Έκθεση στον ήλιο : Γνωρίζετε ότι η έκθεση στον ήλιο μας γερνάει πρόωρα;

Έκθεση στον ήλιο

Έκθεση στον ήλιο : Γνωρίζετε ότι η έκθεση στον ήλιο μας γερνάει πρόωρα;

Έκθεση στον ήλιο : Γνωρίζετε ότι η έκθεση στον ήλιο μας γερνάει πρόωρα;

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο τους ανοιξιάτικους – καλοκαιρινούς μήνες είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση του δέρματος (φωτογήρανση) αλλά και των κυττάρων του σώματος γενικότερα. Η υπεριώδης ακτινοβολία ULTRAVIOLET A & B (UVA & UVB) επιδρά άμεσα στο δέρμα μας, βρίσκεται παντού ακόμα και κάτω από τον ίσκιο, διαπερνά την συννεφιά σε μια συννεφιασμένη μέρα, ενώ είναι δυνατόν να διαπερνά ακόμα και τα τζάμια του σπιτιού, των παραθύρων ή του αυτοκινήτου.

  • Η έκθεση στον ήλιο, παράγει ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και υπεροξειδίων μέσα στα κύτταρα, διαταράσσοντας την φυσιολογική τους λειτουργία σε τέτοια μεγάλο βαθμό, ώστε η να προκαλείται η μαζική καταστροφή τους.
  • Ταυτόχρονα, η συσσώρευση παραπροϊόντων μεταβολισμού μέσα στα κύτταρα προκαλεί την καταστροφή του DNA τους, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η αναγέννηση ή η επανόρθωση τους.
  • Ανεπανόρθωτη είναι και η καταστροφή του συνδετικού ιστού του δέρματος που αποτελείται κυρίως από το κολλαγόνο και την ελαστίνη, πρωτεϊνικές κυρίως δομές που καταστρέφονται επίσης από την βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών στα κύτταρα.
  • Το ίδιο μη αναστρέψιμες βλάβες μπορούν να παρουσιαστούν σε πολλές περιπτώσεις στα αμυντικά συστήματα του οργανισμού, με επακόλουθο αποτέλεσμα την γήρανση του δέρματος αλλά και του σώματος.
Έκθεση στον ήλιο

Έκθεση στον ήλιο

Για την προστασία του οργανισμού μας από την βλαβερή παρουσία του ήλιου, επιβάλλεται η χρήση της σωστής ποσότητας αντηλιακού σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος, αρκετές φορές μέσα στην διάρκεια της ημέρας, από τους χειμερινούς ακόμα μήνες που ναι μεν η ακτινοβολία του ήλιου δεν είναι τόσο ισχυρά αντιληπτή, είναι όμως εκεί!

Απαραίτητη είναι η λήψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ η σωστή ενυδάτωση του δέρματος βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του γενικότερα.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top