Νέα άρθρα

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα

Είδη ψωμιού και θερμίδες: γνωρίζετε πόσες θερμίδες έχουν τα διαφορετικά είδη ψωμιού ανά 1 φέτα των 30 γραμμαρίων; Ποια είδη ψωμιού είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε;

Είδη ψωμιού και θερμίδες

Σήμερα, στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά και διαιρετικά είδη ψωμιού που μπορούμε να αγοράσουμε και να καταναλώσουμε με ευκολία. Τα περισσότερα από αυτά είναι ποιοτικά, φτιαγμένα από διαφορετικές ποικιλίες άλευρων, αποφλοιωμένων ή όχι σιτηρών με την προσθήκη σπόρων ή καρπών, σκέτα ή περισσότερο ενισχυμένα σε συστατικά. Εξαρτάται από τις διατροφικές ανάγκες και το γούστο μας το ποιο ακριβώς από όλα θα καταναλώσουμε.

Είδη ψωμιού και συστατικά

Το ψωμί αποτελείται από αλεύρι, νερό, ζύμη και άλλα συστατικά όπως λίπος, ζάχαρη, αλάτι, καρποί, σπόροι και κατά περίπτωση γάλα ή αυγά. Στο ψωμί του εμπορίου προστίθεται συχνά στεατικό πολυοξυαιθυλένιο ως αντιπαλαιωτικός παράγοντας ή ασκορβικό οξύ που βοηθά στην γρηγορότερη χημική οξείδωση του, λευκαντικοί παράγοντες (χρησιμοποιούνται κυρίως στο ΜΑΥΡΟ αλεύρι για τον αποχρωματισμό των κίτρινων καροτενοειδών χρωστικών του) ή βελτιωτικά για την ενίσχυση της «δύναμης» των αλεύρων και την βελτίωση των αρτοποιητικών ικανοτήτων τους.

Παρότι το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας, εν τούτοις περιέχει υδατάνθρακες σε μορφή αμύλου που σε υπερβολική και αλόγιστη κατανάλωση θα μπορούσαν να ευθύνονται για την αύξηση του βάρους μας. Στην συνείδηση μας έχει επικρατήσει λανθασμένα ότι το μαύρο ψωμί ή το ψωμί ολικής άλεσης έχουν λιγότερες ή/και καθόλου θερμίδες σε σχέση με το λευκό και για αυτόν τον λόγο τείνουμε να τα καταναλώνουμε σε υπερβολική ποσότητα. Στη πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει.

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα: μερικές αλήθειες

  • Ο βαθμός άλεσης του αλεύρου αντιπροσωπεύει το βάρος του αλεύρου ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ μετά την άλεση, άρα: μεγαλύτερος βαθμός άλεσης σημαίνει λιγότερη απομάκρυνση στοιχείων.
  • Το πίτυρο (πίτουρο) του αλευριού των δημητριακών περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Αλεύρι τύπου 50% ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΙΤΥΡΑ(το 50% υποδηλώνει τον βαθμό άλεσης), αλεύρι 70% (ή αλλιώς τύπου Π) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΙΤΥΡΑ, αλεύρι τύπου 85% (ή αλλιώς τύπου Μ) έχει 4-5% πίτυρα, αλεύρι τύπου 90% έχει 10-11,5% πίτυρα, ενώ αλεύρι ολικής άλευσης έχει έως 18% πίτυρα.
  • Το σιτάλευρο περιέχει την περισσότερη γλουτένη από οποιοδήποτε άλλο είδος αλευριού. Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη των δημητριακών και ΔΕΝ αποδίδει παρά αμελητέες θερμίδες στον οργανισμό. Όλοι οι βαθμοί άλεσης των δημητριακών αποδίδουν σχεδόν την ίδια γλουτένη στο αλεύρι (εκτός αν η γλουτένη έχει απομακρυνθεί με ειδική επεξεργασία από το αλεύρι-ψωμί).
  • Το άμυλο είναι το κύριο συστατικό των άλευρων με περιεκτικότητα 65-70% περίπου.
  • Το φύτρο του κόκκου των δημητριακών περιέχει περισσότερο λίπος άρα το λευκό αλεύρι ΈΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ γιατί δεν περιέχει καθόλου φύτρο.
  • Ως 1 φέτα ψωμί ορίζεται αυτή που ζυγίζει συνήθως 30 γραμμάρια.
  • Όλα τα είδη ψωμιού έχουν παρόμοιες θερμίδες.
  • Το «βαρύ» ψωμί με λιγότερη ή καθόλου γλουτένη θα «φουσκώνει» λιγότερο, είναι πιο «λασπωμένο» και βαρύ, δεν όμως σημαίνει ότι έχει λιγότερες θερμίδες αφού συνεχίζει να έχει άμυλο. Έχει εξίσου πολλές θερμίδες ακριβώς επειδή έχει λιγότερο αέρα.
  • Τα συσκευασμένα ψωμιά του τοστ ενδέχεται να έχουν βούτυρο ή πρόσθετο λίπος για να «καραμελώνουν» καθώς επίσης και ζάχαρη.

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα: λευκό ψωμί φούρνου

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα: μαύρο ψωμί φούρνου

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα: ψωμί σικάλεως

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα: ψωμί από πίτουρο βρώμης

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα: ψωμί από κίτρινη κολοκύθα

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα: στρογγυλό ψωμάκι του φούρνου 100γρ.

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα: ψωμί συσκευασμένο του τοστ

Είδη ψωμιού και θερμίδες ανά 1 φέτα

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

3.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top