Νέα άρθρα

Τα πιο συνηθισμένα είδη μπύρας

Τα πιο συνηθισμένα είδη μπύρας

Τα πιο συνηθισμένα είδη μπύρας

Γνωρίζετε τα κυριότερα χαρακτηριστικά από τα πιο συνηθισμένα είδη μπύρας που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Τα πιο συνηθισμένα είδη μπύρας:

 1. Μπύρες Lager: Πρόκειται για μπύρες χαμηλής ζύμωσης που αποτελούν σε γενικές γραμμές το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μπύρας. Η ταξινόμηση τους σε κατηγορίες, γίνεται με βάσει την χώρα παραγωγής τους, την πόλη προέλευσης αλλά και βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Η ιστορία τους ξεκινά κάπου στα 1400. Υποκατηγορίες τους αποτελούν:
 2. Οι μπύρες Pils που απαρτίζουν την κυριότερη υποκατηγορία. Πρόκειται για ξανθιές-ανοιχτόχρωμες μπύρες με πικρή γεύση και ξηρό τελείωμα στο στόμα που έχουν αλκοολικό βαθμό από 4,5 έως 6,5 βαθμούς αλκοόλης.
 3. Οι μπύρες special lager: πρόκειται για μπύρες που παρασκευάζονται σε πολλά μέρη του κόσμου με παραδοσιακή ζυθοποίηση από εκλεκτές πρώτες ύλες αλλά και μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης. Έχουν μεγαλύτερο αλκοολικό βαθμό και άρα περισσότερες θερμίδες.
 4. Μπύρα Lager τύπου Marzen: ο υποτύπος αυτός μπύρας κατάγεται από το Μόναχο και είναι στην ουσία η «τελευταία μπύρα του χειμώνα». Είναι έτοιμη τον Μάρτιο, είναι δυνατή με μεγάλο αλκοολικό βαθμό που θα αντέξει την ζέστη του καλοκαιριού!
 5. Μπύρα Lager τύπου Munich: πρόκειται για επίσης παραδοσιακή μπύρα από το Μόναχο, με περισσότερη πλούσια γεύση της βύνης και διακρίνεται σε τύπο Dunkel και τύπο Helles.
 6. Μπύρα Lager τύπου Dortmunder: Παράγονται στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας και έχουν ελαφριά γεύση, πιο γεμάτο σώμα από ότι οι ελαφριές Pils αλλά και χαμηλό βαθμό περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα.
 7. Μπύρα Lager τύπου Bockbier: Η λέξη Bockbier είναι στην ουσία ένας Γερμανικός όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την δυνατή μπύρα. Μπορεί να είναι χρυσαφένιες ή σκούρες, έχουν και αυτές έντονη οσμή και σώμα βύνης. Φτιάχνονται το φθινόπωρο για να ωριμάσουν σε ειδικές κάβες ως τον Μάρτιο οπότε και θα καταναλωθούν. Εκτός Γερμανίας οι μπύρες αυτές διαφοροποιούν πολύ τα χαρακτηριστικά τους και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 8. Μπύρα Lager τύπου Steam Beer: κατάγονται από την Αμερική και το όνομα τους πιθανά προέρχεται από το γεγονός ότι στην ζυθοποίηση αυτή χρησιμοποιείται ο ατμός ως πηγή ενέργειας. Έχουν τα χαρακτηριστικά της μπύρας Lager.
 9. Μπύρες ALE: πρόκειται για μπύρες υψηλής ζύμωσης που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τον φρουτώδη χαρακτήρα ενώ στο «σώμα» τους μπορούμε να διακρίνουμε και άλλα αρώματα όπως αυτά της καραμέλας, των μπαχαρικών, του καφέ ή του κακάο ανάλογα με την χαρακτηριστική συνταγή του ζυθοποιού τους. Υποκατηγορίες αποτελούν οι Bitter Ale, Red Ale, Brown Ale, India Pale Ale, Strong Pale Ale,Scotch Ale, Barley Wines. 
 10. Μπύρες ALT. Πρόκειται για μπύρες υψηλής ζύμωσης που παρασκευάζονται μόνο από βύνη κριθαριού και για αυτόν τον λόγο είναι σκουρόχρωμες. Η πόλη προέλευσης τους είναι το Dusseldorf.
 11. Μπύρες Weiss (weizen-wheat beer-witbier-dunkel weizen). Είναι μπύρες υψηλής ζύμωσης όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της πρώτης ύλης τους είναι το σιτάρι. Παράγουν πλούσιο αφρό και έχουν επίσης πλούσιο άρωμα. Έχουν υψηλό ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στο στόμα αφήνουν όξινη γεύση. Υποκατηγορία αποτελούν οι μπύρες Dunkel Weizen που αποτελούν σκουρόχρωμες μπύρες από καραμελωμένη σιταρένια βύνη και συνδυασμό σκούρας κριθαρένιας βύνης.
 12. Μπύρες Stout-Porter. Γεννήθηκαν στην Ιρλανδία (Stout) και η προέλευση τους είναι από τις μπύρες Porter της Αγγλίας. Πρώτος ο Arthur Guinness ονόμασε την πρώτη Porter μπύρα του Stout-Porter και γράφτηκε ιστορία!
 13. Μπύρες τύπου Trappiste. Πρόκειται για μοναστηριακού τύπου μπύρες που φέρουν ονομασία προέλευσης το μοναστήρι στο οποίο φτιάχνονται. Είναι μπύρες υψηλής ζύμωσης με χρώμα από ξανθό έως σκούρο καστανό και η ωρίμανση τους διαρκεί αρκετά χρόνια. Κατά την παρασκευή τους (που αποτελεί σχεδόν πάντα μυστική συνταγή για το κάθε μοναστήρι), χρησιμοποιούνται καραμελοποιημένα ζάχαρα. Διακρίνονται για τα πολύπλοκα αρώματα και την έντονη, μεγάλη σε διάρκεια επίγευση τους. Όλες αυτές οι μπύρες εφαρμόζουν επαναζύμωση στην φιάλη. Μόνο 6+1 μοναστήρια στον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο Trappiste, όρος που προέρχεται από τους πρώτους τραπιστές μοναχούς που τις πρωτοπαρασκεύασαν.
 14. Μπύρες Abbey. Ζυθοποιούνται όπως οι Trappiste, δεν φέρουν όμως την ανάλογη ονομασία προέλευσης.
 15. Μπύρες Lambic. Πρόκειται για μπύρες φυσικής και αυθόρμητης ζύμωσης. Υπάρχουν μόνο στην περιοχή των Βρυξελλών και κατά την παραγωγή τους προστίθενται φρούτα όπως βατόμουρο, κεράσι ή ροδάκινο από όπου παίρνουν γεύση και αντίστοιχο άρωμα.
 16. Μπύρες Bier de Garde. Είναι Γαλλικής καταγωγής, υψηλής ζύμωσης και δυνατές. Είναι ξανθοκίτρινες με καραμελένια γεύση που απαιτούν μακρύ χρόνο ωρίμανσης.

Απολαύστε με σύνεση και υπευθυνότητα!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πήγες:

 1. Εγκυκλοπαίδεια της μπύρας: «The Oxford Companion to Beer».

Comments are closed.

Scroll To Top