Νέα άρθρα

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για το κρύο;

διατροφή για το κρύο

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για το κρύο;

Όταν ο οργανισμός νοιώθει ότι απειλείται από το κρύο, αναπτύσσει μηχανισμούς προστασίας. Η κατάλληλη ένδυση και υπόδηση, η σωστή θέρμανση του χώρου διαμονής αλλά και η διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να προστατευτεί ενάντια στο τσουχτερό κρύο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, γιατί σε αυτές τις ηλικίες η θερμορύθμιση του οργανισμού γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία και λιγότερη αποτελεσματικότητα.

Η κατάλληλη διατροφή για το κρύο

Τις κρύες μέρες του χειμώνα μπορείτε να προσαρμόσετε το μενού των ημερών, ώστε:

  • Να μαγειρεύετε περισσότερους υδατάνθρακες. Τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά όλων των ειδών, περιέχουν άμυλο και σύνθετους υδατάνθρακες που παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Την ενέργεια αυτή ο οργανισμός την αξιοποιεί σταδιακά μεταξύ άλλων και για την διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα.

 

  • Να μαγειρεύετε περισσότερες ζεστές σούπες που περιέχουν υδατάνθρακες. Οι σούπες αυτές ζεσταίνουν τον οργανισμό λόγω της θερμοκρασίας τους, αλλά παρέχουν και την απαιτούμενη για τον οργανισμό ενέργεια με λιγότερες μάλιστα θερμίδες. Ο τραχανάς, ο φιδές, οι χορτόσουπες με ρύζι ή πλιγούρι, το ζουμερό κριθαράκι, το ντοματόρυζο και οι βελουτέ σούπες λαχανικών και πατάτας ή κολοκύθας, είναι κατάλληλη διατροφή για το κρύο.

 

  • Προσθέστε στο φαγητό σας περισσότερο πιπέρι. Η καυτερή του δύναμη μπορεί να πυροδοτήσει ως ένα μικρό βαθμό τις καύσεις του οργανισμού, παράγοντας θερμότητα χρήσιμη για τον οργανισμό τις ημέρες του τσουχτερού κρύου.

 

  • Συνοδεύεστε τα όσπρια ή τα φαγητά σας με καυτερό τουρσί ή καυτερά φαγητά. Θα νοιώσετε το θερμογόνο αποτέλεσμα αμέσως! Δεν είναι τυχαίο πως στα παλαιά χρόνια, το τουρσί και τα ζυμωμένα με αλάτι ή ξύδι λαχανικά που περιείχαν καυτερές ουσίες, ήταν απαραίτητο συνοδευτικό στο τραπέζι, όταν η θέρμανση του χώρου ήταν ουσιαστικά ανεπαρκής.

 

  • Δοκιμάστε τα ξερά φρούτα και τις σταφίδες σαν σνακ ανάμεσα στα γεύματα σας. Η συμπυκνωμένη ενέργεια τους θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας να κρατά σταθερό το επίπεδο των καύσεων και άρα και την θερμοκρασία του οργανισμού και είναι απολύτως κατάλληλη διατροφή για το κρύο γιατί εκτός των άλλων παρέχουν άμεσα αξιοποιήσιμη ενέργεια που προέρχεται από τον απλό υδατάνθρακα, φρουκτόζη.

 

  • Τα ζεστά ροφήματα όπως το τσάι, το σαλέπι και το ζεστό κακάο μπορούν να σαν ζεστάνουν αποτελεσματικά. Προσθέστε λίγο μέλι για να πάρετε ενέργεια από την φρουκτόζη που περιέχει.

 

  • Προσθέστε μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μαζί με το γεύμα. Σας παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για τις καύσεις. Μην το παρακάνετε όμως γιατί το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί αγγειοδιαστολή και μας κάνει να κρυώνουμε περισσότερο.

 

  • Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Παρόλο που έχουμε την εντύπωση ότι το νερό το χρειαζόμαστε μόνο το καλοκαίρι που ιδρώνουμε πολύ, στην πραγματικότητα το χρειαζόμαστε και τον χειμώνα. Ο λόγος σχετίζεται με την αναπνοή κυρίως. Για να υγροποιήσουμε τον αέρα που αναπνέουμε χρειαζόμαστε 1,5 λίτρο νερό την ημέρα!

 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top