Νέα άρθρα

Διατροφή και γονιμότητα: πώς σχετίζονται;

Διατροφή και γονιμότητα

Διατροφή και γονιμότητα: πώς σχετίζονται;

Η ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, το στρες, το αλκοόλ, το κάπνισμα και ο γενικότερος τρόπος ζωής της σημερινής γυναίκας, παίζουν σημαντικό ρόλο στο κομμάτι που αφορά στην γονιμότητα.

Διατροφή και γονιμότητα

Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη σε Αμερικανίδες νοσηλεύτριες, την ονομαζόμενη «U.S Needle Study» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Harvard, από τις 80.000 υποψήφιες γυναίκες που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν,  επιλέχθηκαν τελικά 18.500 χιλιάδες, οι οποίες παρακολουθήθηκαν σταθερά για 8 συνεχόμενα χρόνια σε θέματα σχετικά με τη διατροφή, τις διατροφικές συνήθειες, την διακύμανση του βάρους και την γονιμότητα τους.

Η έρευνα απέδειξε πως ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των γυναικών με προβλήματα στην ωορρηξία (όπως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών) η απώλεια βάρουςη επίτευξη του ιδανικού βάρους της κάθε γυναίκας όπως και η ισορροπημένη διατροφή ως αλλαγές στην ζωή τους, ήταν ικανές να «εκτοξεύσουν» την γονιμότητα των γυναικών.  

 

Διατροφή και γονιμότητα

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής, όλες οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία είναι σκόπιμο:

  • Να μειώσουν το βάρους τους: πλησιάζοντας κατά το δυνατόν στο ιδανικό τους βάρος, ανάλογα με το ύψος, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους. Η απώλεια βάρους θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Από την άλλη πλευρά, το εξαιρετικά χαμηλό βάρος στις γυναίκες (ελλιποβαρείς γυναίκες), δυσχεραίνει την φυσιολογική λειτουργία της γονιμότητας.

 

  • Να αποκλείσουν τα TRANS λιπαρά οξέα από την διατροφή τους: Τα trans λιπαρά οξέα θεωρούνται ως μια εξαιρετικά επιβλαβής ομάδα λιπαρών ουσιών στην ανθρώπινη διατροφή. Βρίσκονται σε όλα τα επεξεργασμένα γεύματα όπως οι έτοιμες ζύμες, τα επεξεργασμενα-συσκευασμένα τρόφιμα, τα fast food, στις σκληρές μαργαρίνες, στα έτοιμα μείγματα για κέικ-πίτες-κρουασάν, στα έτοιμα γλυκά και σε όλα τα λάδια τηγανίσματος που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα των τροφίμων πάνω από 1 φορά. Ευθύνονται για την εμφάνιση ελεύθερων ριζών, οι οποίες παρεμβαίνουν αρνητικά στην διαμόρφωση του ορμονικού προφίλ, επισπεύδουν την γήρανση των κυττάρων του οργανισμού και άρα επιδρούν αρνητικά στην γονιμότητα.

 

  • Να χρησιμοποιούν μόνο αγνό  ελαιόλαδο: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του ελαιολάδου και των παραπροϊόντων του, αποδεδειγμένα βοηθούν στην μείωση των φλεγμονών που υπονομεύουν την φυσιολογική διαδικασία της γονιμότητας στην γυναίκα.

 

  • Να αυξάνουν την κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών: πρωτεϊνών που προέρχονται από τα όσπρια, τα δημητριακά, τους βιολογικούς ξηρούς καρπούς, τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά και να  μειώνουν την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών όπως το κρέας και τα παραπροϊόντα κρέατος, όπως τα αλλαντικά ή τα λουκάνικα, τα κονσερβοποιημένα κρέατα, τα έτοιμα γεύματα κρεάτων. Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρι και θαλασσινά από πιστοποιημένες πηγές καλλιέργειας ή ψάρια ανοιχτής θαλάσσης. Τα ψάρια και τα θαλασσινά, αν και θεωρούνται ζωικές πρωτεΐνες, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε «καλά» λιπαρά οξέα όπως ακριβώς και το ελαιόλαδο.

 

  • Να επιλέγουν δημητριακά ολικής άλεσης: τα δημητριακά ολικής άλεσης λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, κρατούν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικές τιμές, όπως οι νιφάδες βρώμης (το γνωστό κουάκερ), το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού και όλα τα παραπροϊόντα αλεύρων που παρασκευάζονται από αλεύρι ολικής άλεσης. Τα δημητριακά αυτά οδηγούν σε μία ήπια και σταδιακή αύξηση του σακχάρου του αίματος, αντίστοιχα και στα επίπεδα της εκκρινόμενης ινσουλίνης και όχι σε απότομη αύξηση των τιμών τους, κάτι που βοηθά στην ευγλυκαιμία. Η διατήρηση της ευγλυκαιμίας, είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την γονιμότητα.

 

  • Να πίνουν γάλα ή να καταναλώνουν βιολογικό γιαούρτι σε καθημερινή βάση: Το αγνό, βιολογικό γάλα (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο) και το γιαούρτι από φάρμες με πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, προμηθεύει τον οργανισμό της γυναίκας με σημαντικές ποσότητες 100% απορροφήσιμων βιταμινών και ασβεστίου καθώς και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ουσίες που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την γονιμότητα της γυναίκας.

 

  • Να ελέγχουν τα επίπεδα της βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέως και Β12 στο αίμα τους τακτικά: Αν υπάρχει χαμηλή πρόσληψη των βιταμινών  αυτών, η γονιμότητα υπονομεύεται σημαντικά. Με μία απλή εξέταση αίματος μπορούμε να το διαπιστώσουμε και έτσι ο ειδικός γιατρός θα είναι σκόπιμο να χορηγεί το κατάλληλο κατά περίπτωση συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

 

  • Να καταναλώνουν καφέ και αλκοόλ με μέτρο.

 

  • Να γυμνάζονται μεν σε καθημερινή βάση, αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια.

 

 Διατροφή και γονιμότητα

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας ότι επιμέρους προβλήματα υγείας, ανατομικές αστοχίες ή νοσήματα που σχετίζονται με την κληρονομικότητα, μπορούν να εμποδίζουν μια γυναίκα από το να τεκνοποιήσει. Είναι ακόμα καλύτερο όμως να μην ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται φροντίδα, πρόληψη και σωστές συμπεριφορές διαβίωσης ώστε να φτάνει με ασφάλεια στο όποιο ποθητό αποτέλεσμα.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Janet L. Engstrom «Procedures Used to Prepare and Administer Intramuscular Injections: A Study of Infertility Nurses«, 2006.
  2. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

Comments are closed.

Scroll To Top