Νέα άρθρα

Γνωρίζετε ποια ψάρια αφθονούν τους καλοκαιρινούς μήνες ;

ψάρια

Γνωρίζετε ποια ψάρια αφθονούν τους καλοκαιρινούς μήνες ;

Γνωρίζετε ποια ψάρια αφθονούν τους καλοκαιρινούς μήνες ;

Τους καλοκαιρινούς μήνες που συχνάζουμε στις ταβέρνες και τα μαγαζάκια που πωλούν μεζεδάκια και εδέσματα δίπλα στην θάλασσα, συνηθίζουμε να καταναλώνουμε ψάρια και θαλασσινούς μεζέδες. Το ψάρι είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά θρεπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, περιέχει  «καλά» λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ έχει λίγες θερμίδες αν δεν είναι τηγανιτό. Τι όμως εννοούμε όταν λέμε φρέσκο ψάρι στην εποχή του; Γνωρίζετε ποια ψάρια αφθονούν τους καλοκαιρινούς μήνες;

Το κάθε ψάρι στην εποχή του

Στην εποχή του σημαίνει ότι το ψάρι είναι τρυφερότερο, πιο ανεπτυγμένο, παχύτερο και άρα πιο νόστιμο! Έχει επίσης και τα αυγά του.

ψάρια

Το κάθε ψάρι στην εποχή του

Τα ψάρια που βρίσκονται στην εποχή τους όλον τον χρόνο αλλά καλύτερα τους  καλοκαιρινούς είναι με αλφαβητική σειρά :

  • Γαλέος : τρώγεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.
  • Γλώσσα ή αμμόγλωσσα : τρώγεται όλον τον χρόνο.
  • Γοβιός ή αλλιώς Κοκοβιός : τρώγεται όλον τον χρόνο, αλλά η καλή του εποχή είναι από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο.
  • Γύλος και πετρόψαρα : τρώγονται όλον τον χρόνο.
  • Κολιός : τρώγεται όλον τον χρόνο αλλά η καλύτερη το εποχή είναι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο ιδιαίτερα Αύγουστος,  εξ ου και η παροιμία.
  • Κυπρίνος : τρώγεται όλον τον χρόνο.
  • Λαγός : τρώγεται όλον τον χρόνο, με καλύτερη εποχή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  • Λαυράκι : τρώγεται όλον τον χρόνο  αλλά είναι καλύτερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. (Το λαυράκι του ιχθυοτροφείου, πρέπει να τρώγεται από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο).
  • Λυθρίνι : τρώγεται όλον τον χρόνο.
  • Μαγιάτικο : τρώγεται όλον τον χρόνο, αλλά καλύτερα από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο.
  • Μηλοκόπι : τρώγεται όλον τον χρόνο. Καλοί του μήνες ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος.
  • Μπακαλιάρος φρέσκος : τρώγεται όλον τον χρόνο.
  • Μπαρμπούνι : τρώγεται όλον τον χρόνο. Καλύτερη εποχή από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο.
  • Ξιφίας : τρώγεται όλον τον χρόνο με καλύτερη επιλογή τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
  • Ορκύνι (είδος τόνου) : τρώγεται Ιούνιο και Ιούλιο.
  • Παλαμίδα : τρώγεται μόνο από Αύγουστο ως Νοέμβριο.
  • Παλαμιδάκι μικρό : μόνο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
  • Ροφός : τρώγεται όλον τον χρόνο, αλλά καλύτερα Ιούνιο ως Οκτώβριο.
  • Σαργός : τρώγεται όλον τον χρόνο. Ιδίως Οκτώβριο και Νοέμβριο.
  • Σαρδέλα :τρώγεται μόνο από Ιούνιο ως Σεπτέμβριο.
  • Σαφρίδι : τρώγεται όλον τον χρόνο.
  • Σκορπιός : τρώγεται όλον τον χρόνο. Ιδίως Οκτώβριο ως Δεκέμβριο.
  • Σκουμπρί : τρώγεται όλον τον χρόνο και καλύτερα Οκτώβριο και Νοέμβριο.
  • Συναγρίδα : τρώγεται όλον τον χρόνο και είναι καλοκαιρινή : Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
  • Σφυρίδα : επίσης τρώγεται όλον τον χρόνο με καλύτερη εποχή το καλοκαίρι.
  • Τσινοκόπι (το μικρό γοφάρι) : Τρώγεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  • Τσιπούρα : τρώγεται όλον τον χρόνο, αλλά πολύ καλύτερα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
  • Χάνος : τρώγεται όλον τον χρόνο.
  • Χέλι: τρώγεται όλον τον χρόνο.
  • Χελιδονόψαρο : τρώγεται όλον τον χρόνο χωρίς να έχει καλή εποχή.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Leave a Reply

Scroll To Top