Νέα άρθρα

Χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη και οστεοαρθρίτιδα

Χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη και οστεοαρθρίτιδα

Μπορούν η χονδροϊτίνη και η γλυκοζαμίνη λαμβανόμενα ως συμπληρώματα διατροφής να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα; 

Χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη και οστεοαρθρίτιδα: τι είναι  γλυκοζαμίνη;

Η γλυκοζαμίνη (glucosamine) ανήκει στην ομάδα των αμινοζαχάρων, σε εκείνα δηλαδή τα ζάχαρα δηλαδή που περιέχουν μια αμινομάδα στο μόριο τους. Δεν πρόκειται για ζάχαρα που αν καταναλωθούν θα αποδώσουν θερμίδες στον οργανισμό γιατί ο οργανισμός δεν τα χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας, σχηματίζει όμως με αυτά διάφορους άλλους ιστούς όπως χόνδρους, νύχια, δέρμα, τένοντες ή συνδετικούς ιστούς. Η γλυκοζαμίνη ευθύνεται και για την παραγωγή βλέννας στο αναπνευστικό, το ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα.

Ο οργανισμός είναι σε θέση να παράξει αρκετή γλυκοζαμίνη από την γλυκόζη και το γλουταμινικό οξύ που που λαμβάνει από την διατροφή, όμως σε πολλές περιπτώσεις η ενδογενής παραγωγή της δεν επαρκεί με αποτέλεσμα την σκλήρυνση των χόνδρων, την αύξηση των φλεγμονών των δομών αυτών, την μη αναπλήρωση του συνδετικού ιστού και τον εκφυλισμό των αρθρώσεων και των συν αυτώ εξαρτημάτων. Τρόφιμα που περιέχουν γλυκοζαμίνη είναι τα μύδια, τα καβούρια και οι ζωμοί από τα κελύφη τους.

Χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη και οστεοαρθρίτιδα: τι είναι η χονδροϊτίνη;

Η χονδροϊτίνη (chondroitin), ανήκει σε μια κατηγορία ενώσεων τους γαλακτο-αμινο-πολυσακχαρίτες, οι οποίοι ενωμένοι με τις πρωτεΐνες του συνδετικού ιστού κολλαγόνο και ελαστίνη, αποτελούν στην ουσία το βασικό συστατικό των χόνδρων των θηλαστικών. Πρόκειται για μια κατηγορία ενώσεων των οποίων η δομή επιτρέπει την ενυδάτωση των χόνδρων ώστε να παραμένουν ελαστικοί, υδαρείς και λιπασμένοι σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτρέπεται ο εκφυλισμός τους. Με τον τρόπο αυτό, οι χόνδροι διατηρούνται ελαστικοί λειτουργώντας ως «μαξιλάρια» απορροφώντας τους κραδασμούς που φυσιολογικά υφίστανται οι αρθρώσεις.

Χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη και οστεοαρθρίτιδα: τα συμπληρώματα διατροφής

Στο εμπόριο κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια συμπληρώματα διατροφής των 2 ενώσεων ξεχωριστά αλλά και σε συνδυασμό αυτών. Η ευεργετική τους επίδραση πολλαπλασιάζεται όταν συνδυαστούν και παρόλο που σε μερικούς ασθενείς ανακουφίζουν από τους πόνους σχεδόν αμέσως, πρέπει να λαμβάνονται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από 2 έως 6 μήνες για να δράσουν επουλωτικά.

Χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη και οστεοαρθρίτιδα

Χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη και οστεοαρθρίτιδα: βλάβες της οστεοαρθρίτιδας

  • Από τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης που κυκλοφορούν στο εμπόριο, η θειική γλυκοζαμίνη είναι πιο ιδανική για την οστεοαρθρίτιδα. Τα συμπληρώματα αυτά μπορούν να λαμβάνονται από 1-2 έως και 3 γραμμάρια ανά ημέρα, ενώ οι υπέρβαροι ασθενείς και όσοι λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα χρειάζεται να λάβουν μεγαλύτερη δόση. Είναι ιδανικά για τις φλεγμονές των τενόντων, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, των εκφυλισμό των χόνδρων της σπονδυλικής στήλης, την αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα καθώς και το άσθμα, τις αναπνευστικές αλλεργίες και ορισμένα δερματικά προβλήματα. Η γλυκοζαμίνη δεν δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες.
  • Από τα συμπληρώματα χονδροϊτίνης που κυκλοφορούν στο εμπόριο, η θειική χονδροϊτίνη θεωρείται κατάλληλη για την ανακούφιση πόνων από την αρθρίτιδα, την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών, τον περιορισμό των φλεγμονών και των φλεγμονών των αρθρώσεων. Τα συμπληρώματα αυτά προέρχονται από την επεξεργασία των χόνδρων του καρχαρία ή της τραχείας των αγελάδων. Η συνήθης δόση είναι τα 400 mg έως και 3 φορές την ημέρα, μαζί με τα γεύματα. Οι υπέρβαροι ασθενείς και όσοι λαμβάνουν διουρητικά χρειάζονται επίσης μεγαλύτερες δόσεις. Η χονδροϊτίνη προκαλεί την συγκόλληση των αιμοπεταλίων και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να συνδυάζεται με αντιπηκτικά φάρμακα ούτε με ασπιρίνη. Δόσεις χονδροϊτίνης μεγαλύτερης των 10 γραμμαρίων (10.000mg) ανά ημέρα, μπορεί να επιφέρουν ναυτία.
  • Κυκλοφορούν επίσης συμπληρώματα σε μορφή δισκίων που περιέχουν γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη ή αυτοκόλλητα εμποτισμένα με υδροχλωρική γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη, τα οποία είναι δυνατόν να ανακουφίζουν από τους πόνους των αρθρώσεων που προκαλούν οι αρθρίτιδες. Είναι καλύτερα να λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι, ιδιαίτερα από τα άτομα που πάσχουν από έλκος στομάχου. Ο συνδυασμός των 2 ουσιών έχει σαφώς τεκμηριωμένα καλύτερα αποτελέσματα.

⊗Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διαστροφής δεν υποκαθιστά την σωστή, ισορροπημένη διατροφή. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας προκειμένου να λάβετε οποιαδήποτε συμπληρώματα διατροφής.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 Πηγές:

1.Worthington-Roberts, B.-Williams Rodwell S.: «Nutrition Through the Life Cycle», 3th Edition.

2.Μαρία Χασαπίδου – Άννα Φαχαντίδου : «Διατροφή για υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό», University Studio Press, (Θεσσαλονίκη 2002).

3.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

Comments are closed.

Scroll To Top