Νέα άρθρα

Αυτοεξέταση: 6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας

Αυτοεξέταση: 6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας

Αυτοεξέταση : 6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας

 Ίσως η πιο σημαντική φράση που πρέπει να έχουμε στον νου μας είναι πως «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν». Η ανθρώπινη υγεία στηρίζεται στην προσεκτική παρατήρηση του σώματος (αυτοεξέταση) και την πρόληψη σε πρώτο βαθμό, ενώ σε δεύτερο στάδιο εξαρτάται από την κατάλληλη κατά περίπτωση, ενδεδειγμένη θεραπεία.

Στα πλαίσια λοιπόν της πρόληψης, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να αυτοεξεταζόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να έχουμε την ευκαιρία να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις και ασθένειες που βρίσκονται στην αρχή της εξέλιξης τους.

Η πιο διαδεδομένη αυτοεξέταση είναι αυτή του μαστού, η οποία έχει σώσει και θα σώσει στο μέλλον χιλιάδες γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους καθώς η ορθή και λεπτομερειακή διεξαγωγή της, ανιχνεύει σε σχετικά πρώιμο στάδιο τους ψηλαφητούς όγκους του μαστού. Επίσης εξαιρετικά σημαντική είναι και η αυτοεξέταση των σπίλων (των ελιών ή επαρμάτων) του δέρματος.

Δεν είναι όμως μόνες αυτές οι εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε μόνοι στον εαυτό μας:

6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας:

Ελέγξτε τα νύχια σας:

Αυτοεξέταση: 6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας

Ένας τακτικός έλεγχος στα νύχια σας, θα εντοπίσει τυχόν σκούρες γραμμές ή μαύρες κηλίδες ή στίγματα κάτω από τα νύχια. Αυτές οι καφέ ή μαύρες ραβδώσεις ή τα στίγματα στην επιφάνεια των νυχιών ή ακόμα και κάτω από αυτά, είναι συμπτώματα πιθανής βλάβης των κυττάρων των παρακείμενων δομών ή καρκίνου του δέρματος, ενώ τα ωχρά ή άσπρα νύχια είναι σημάδι βλάβης του ήπατος. Αλλαγές στην σκληρότητα των νυχιών μπορεί να κρύβουν σημαντική έλλειψη ασβεστίου ή αβιταμινώσεις. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η αλλαγή του σχήματος των νυχιών (πιο κοίλα ή κυρτά). Τέτοιες παρατηρήσεις χρειάζονται απαραίτητα περεταίρω διερεύνηση.

Ελέγξτε την επιδερμίδα σας :

Αυτοεξέταση: 6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας

Εάν είστε γυναίκα και έχετε σπυράκια ακμής ή παρατηρείτε πυκνές, έντονα μελαχρινές και παχιές τρίχες σε σημεία του προσώπου όπου φυσιολογικά μια γυναίκα ΔΕΝ εμφανίζει τριχοφυΐα, τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ανωμαλία στις ορμόνες ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή της τεστοστερόνης στις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από ανωμαλία στην έμμηνο ρύση αλλά και σημαντική αντίσταση στην ινσουλίνη. Επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο για  περεταίρω διερεύνηση πριν προσπαθήσετε να ξεφορτωθείτε αυτήν την τριχοφυΐα.

Ελέγξτε τα βλέφαρα σας :

Αυτοεξέταση: 6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας

Κοιτάζετε συχνά τα μάτια σας στον καθρέφτη και ιδιαίτερα τα μαλακά μόρια των βλεφάρων σας, όπου είναι δυνατόν να αναπτυχθούν μικρά ή μεγαλύτερα εξογκώματα με μαλακή υφή και υπό-λευκό χρώμα, τα ονομαζόμενα ξανθελάσματα του δέρματος. Συνήθως εμφανίζονται συμμετρικά και στα δύο βλέφαρα και έχουν αυξητική τάση στο μέγεθος τους. Αυτό το σημάδι μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης ή κάποια ανωμαλία στην σύνθεση των λιποπρωτεϊνών του αίματος. Επισκεφτείτε τον ειδικό παθολόγο και κάντε μικροβιολογικές εξετάσεις  για περεταίρω διερεύνηση των λιπιδίων στο αίμα σας.

Ελέγξτε τις μασχάλες σας

Αυτοεξέταση: 6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας

Εάν παρατηρήσετε περιοχές με πιο σκούρο και ταυτόχρονα τραχύ δέρμα κάτω από τις μασχάλες σας, ίσως είναι ένα σημάδι πως πάσχετε από διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που κυκλοφορούν στο αίμα στα άτομα με διαβήτη, προκαλούν τα κύτταρα του δέρματος να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από το κανονικό και να οδηγούνται σε συσσώρευση σε παχύς ιστούς στις μασχάλες, ενώ ταυτόχρονα η αυξημένη μελανίνη των κυττάρων αυτών, καθιστά τους ιστούς σε εκείνα τα σημεία πιο σκουρόχρωμους.

Ελέγξτε τη ροή κατά την διάρκεια του κύκλου σας ή τυχόν αιμορραγίες

Αυτοεξέταση: 6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας

Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ξεκινά και βρίσκεται σε πρώιμα, αρχικά στάδια, ένα πρώτο σύμπτωμα είναι η κολπική αιμορραγία μετά την σεξουαλική επαφή, μεταξύ των διαστημάτων της εμμήνου ρύσεως ή μετά την εμμηνόπαυση. Εάν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα, επισκεφτείτε ΑΜΕΣΑ τον γυναικολόγο σας.

Ελέγξτε το δέρμα σας για ανεξήγητους μώλωπες ή ακατάπαυστη αιμορραγία

Αυτοεξέταση

Αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν συνήθως ότι κάτι μη φυσιολογικό συμβαίνει με τον αριθμό και την σύσταση και τον αριθμό των αιμοπεταλίων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι λευχαιμίας. Ασθενείς με λευχαιμία παρουσιάζουν μώλωπες σε παράξενα μέρη του σώματος όπως στα δάχτυλα και τα χέρια καθώς και κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο, το λαιμό, ή αιμορραγίες των ούλων. Ελέγχετε λοιπόν το σώμα σας για μελανιές και μώλωπες που δεν έχουν καμία εξήγηση.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 

Πηγές:

1.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997)

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

 

Comments are closed.

Scroll To Top