Νέα άρθρα

Ασφαλείς τροφές και συστατικά για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη

κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη ( γνωστή και ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία στην γλουτένη) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση του οργανισμού η οποία πυροδοτείται από τη γλουτένη.

 

Η γλουτένη η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων στο άτομο που πάσχει , αλλά με την κατάλληλη δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη , το άτομο αναρρώνει πλήρως.

γλουτένη

Γλουτένη

Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει αναλυτικά τις ασφαλείς τροφές όπου τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν άφοβα, δοσμένα σε αλφαβητική σειρά για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Είναι μεταφρασμένα και στην Αγγλική γλώσσα ώστε να μπορεί κανείς να διαβάσει περιεχόμενα συστατικά τροφίμων που προέρχονται από άλλες χώρες. Αναλυτικά τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν χωρίς περιορισμούς :

  • Αγγινάρες
  • Artichokes Αμύγδαλα
  • Almond Nut Αναψυκτικά
  • Refreshments Αρακάς
  • Peas Ασπαρτάμη (γλυκαντικό)
  • Aspartame (can cause IBS symptoms) Αυγά ολόκληρα
  • Eggs Βανιλίνη (βανίλια σκόνη ή καρπός)
  • Vanillin Βασιλικός Πολτός
  • Royal Jelly Βότανα – Χορταρικά – Μυρωδικά
  • Herbs Βούτυρο (φρέσκο ή μαργαρίνη)
  • Butter (check additives) Γάλα όλων των τύπων
  • Milk Γιαούρτι όλων των τύπων
  • Yogurt Διττανθρακική Σόδα
  • Bicarbonate of Soda (check) Έλαια και Λίπη όλων των ειδών
  • Oils and Fats Ζελατίνη
  • Gelatin Ηλιόσποροι και σπόρια όλων των ειδών
  • Seed – Sunflower Καλαμποκάλευρο
  • Corn Flour-caster powder Καλαμπόκι
  • Corn Ξηροί Καρποί
  • Nuts (except wheat, rye & barley) Καρυκεύματα
  • Spices (pure) Κάστανα
  • Chestnuts Κρασί
  • Wines Κρέας  Φρέσκο όλων των ειδών
  • Meat (fresh) Λακτόζη
  • Lactose Λαχανικά όλων των ειδών
  • Vegetables Μέλι
  • Honey Μηλόξυδο
  • Apple Cider Vinegar Μουσταλευριά
  • Cream of Tartar Μπιζέλι
  • Pea – Cow Ξύδι
  • Vinegar Ξύδι Βαλσαμικό
  • Balsamic Vinegar Ξύδι Κρασιού
  • Wine Vinegar Όξινο Γλουταμινικό Νάτριο
  • Monosodium Glutamate MSG Πατάτες
  • Potatoes Ρεβίθια
  • Chickpea Ρυζάλευρο
  • Rice Flour Ρύζι
  • Rice Ρύζι Άγριο
  • Wild Rice Ρύζι σε νιφάδες
  • Flaked Rice Σκόρδο
  • Allicin  Σόγια
  • Soy Σορβιτόλη-Μαννιτόλη
  • Sorbitol-Mannitol Σουκρόζη (ζάχαρη όλων των ειδών)
  • Sucrose Σουσάμι
  • Seed – Sesame Σπόροι (εκτός από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) 
  • Seeds (except wheat, rye & barley) Τσάι όλων των ειδών
  • Tea Τυριά όλων των ειδών
  • Cheeses Φαινυλαλαλίνη
  • Phenylalanine Φακή και φάβα
  • Lentil Φασόλια
  • Beans Φρουκτόζη
  • Fructose  Φρούτα Φρέσκα όλων των ειδών
  • Fruit (including dried) Ψάρια Φρέσκα και θαλασσινά
  • Fish (fresh)

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top