Νέα άρθρα

Ασφαλείς τροφές και συστατικά για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη

κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη ( γνωστή και ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία στην γλουτένη) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση του οργανισμού η οποία πυροδοτείται από τη γλουτένη.

 

Η γλουτένη η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων στο άτομο που πάσχει , αλλά με την κατάλληλη δίαιτα ελεύθερη από γλουτένη , το άτομο δεν εμφανίζει τα συμπτώματα αυτά και μπορεί να ζει μια φυσιολογική ζωή.

γλουτένη

Γλουτένη

Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει αναλυτικά τις ασφαλείς τροφές όπου τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν άφοβα, δοσμένα σε αλφαβητική σειρά για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων. Είναι μεταφρασμένα και στην Αγγλική γλώσσα ώστε να μπορεί κανείς να διαβάσει περιεχόμενα συστατικά τροφίμων που προέρχονται από άλλες χώρες. Αναλυτικά τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν χωρίς περιορισμούς :

  • Artichokes: Αγγινάρες
  • Almond Nut: Αμύγδαλα
  • Refreshments: Αναψυκτικά
  • Peas: Αρακάς
  • Aspartame: ασπαρτμάμη (γλυκαντικό)
  • Eggs : Αυγά ολόκληρα
  • Vanillin : Βανιλίνη (βανίλια σκόνη ή καρπός)
  • Royal Jelly : Βασιλικός Πολτός
  • Herbs Βότανα – Χορταρικά – Μυρωδικά
  • Butter : Βούτυρο (φρέσκο ή μαργαρίνη)
  • Milk : Γάλα όλων των τύπων και ειδών-λιπαρών
  • Yogurt : γιαουρτι όλων των ειδών και λιπαρών εκτός αν περιέχουν δημητριακά
  • Bicarbonate of Soda : Διττανθρακική Σόδα
  • Oils and Fats:  Έλαια και Λίπη όλων των ειδών
  • Gelatin : Ζελατίνη καθαρή σαν προϊόν ζαχαροπλαστικής
  • Seed – Sunflower:  Ηλιόσποροι και σπόρια όλων των ειδών
  • Corn Flour-caster powder : Καλαμποκάλευρο
  • Corn: Καλαμπόκι σαν καρπός
  • Nuts : Ξηροί Καρποί
  • Spices: Καρυκεύματα
  • Chestnuts : Κάστανα
  • Wines: κρασιά
  • Meat : Κρέας φρέσκο όλων των ειδών εκτός αν περιέχει πανάρισμα
  • Lactose :Λακτόζη
  • Vegetables : Λαχανικά όλων των ειδών  εκτός αν περιέχουν πανάρισμα
  • Honey : Μέλι
  • Apple Cider Vinegar : Μηλόξυδο
  • Peas: Μπιζέλια φρέσκα
  • Vinegar : Ξύδι
  • Balsamic Vinegar : Ξύδι Βαλσαμικό
  • Wine Vinegar: Ξύδι Κρασιού
  • Monosodium Glutamate MSG : Όξινο Γλουταμινικό Νάτριο σαν συντηρητικό
  • Potatoes : Πατάτες
  • Chickpea : Ρεβίθια
  • Rice Flour : Ρυζάλευρο
  • Rice:  Ρύζι όλων των τύπων
  • Wild Rice:Ρύζι άγριο
  • Flaked Rice:  Ρύζι σε νιφάδες
  • Allicin : Σκόρδο νωπό ή σκόνη
  • Soy : Σόγια καθαρή
  • Sorbitol-Mannitol : Σορβιτόλη-Μαννιτόλη  σαν γλυκαντικά
  • Sucrose : Σουκρόζη (ζάχαρη όλων των ειδών)
  • Seed – Sesame: Σουσάμι Σπόροι-ταχίνι που όμως είναι καθαρό χωρίς προσμίξεις
  • Seeds (except wheat, rye & barley): σπόροι δημητριακών όπως φαγόπυρος, κινόα (εκτός από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη)
  • Tea :Τσάι όλων των ειδών
  • Cheeses : Τυριά όλων των ειδών
  • Phenylalanine : Φαινυλαλανίνη ως πρόσθετο αμινοξυ
  • Lentil : Φακή και φάβα
  • Beans : Φασόλια ξερά
  • Fructose :  Φρουκτόζη σαν γλυκαντικό
  • Fruit (including dried) : Φρούτα Φρέσκα όλων των ειδών  και αποξηραμένα
  • Fish (fresh) : Ψάρια Φρέσκα και θαλασσινά

Είναι απαραίτητο να διαβάζονται προσεκτικά οι συσκευασίες των τροφίμων ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση των επιτρεπόμενων με τις μη επιτρεπόμενες τροφές.

Πηγές:

1.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα)

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

3.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

4.Δημήτριος Φουρτουνόπουλος, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : “Επιστήμη τροφίμων Ι” ((Θεσσαλονίκη 2007).

5.Δημήτριος Φουρτουνόπουλος, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : “Επιστήμη τροφίμων ΙΙ” ((Θεσσαλονίκη 2007).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top