Νέα άρθρα

Τα είδη του κρέατος: ποιο είναι το πιο άπαχο κρέας;

Τα είδη του κρέατος: ποιο είναι το πιο άπαχο κρέας;

Τα είδη του κρέατος: ποιο είναι το πιο άπαχο κρέας;

Ποια είναι τα είδη του κρέατος με τα λιγότερα λιπαρά; Ποια έχουν λιγότερες θερμίδες; Ποιο είδος κρέατος είναι προτιμότερο να διαλέγουμε για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες και χοληστερίνη;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα είδη του κρέατος, τις θερμίδες και την περιεκτικότητα τους σε λίπος και χοληστερίνη.

Είδη κρέατος και θερμίδες:

  • Στα 100 γραμμάρια προϊόντων, το είδος του κρέατος με τις λιγότερες θερμίδες είναι το σκούρο άπαχο κρέας της γαλοπούλας. Ακολουθεί το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκκαλα, το στήθος της γαλοπούλας χωρίς πέτσα και κόκκαλα, το τρυφερό φιλέτο του χοιρινού χωρίς λίπος, το τρυφερό φιλέτο του βουβαλιού, το τρυφερό φιλέτο του μοσχαριού και του τέλος του βοδινού κρέατος.

 

  • Το αρνάκι και το κατσικάκι έχουν τις περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα είδη κρέατος γιατί περιέχουν αρκετό στικτό (ορατό) λίπος, για αυτό είναι προτιμότερο είναι να τα καταναλώνουμε σπάνια.

 

  • Προτιμήστε λοιπόν γαλοπούλα, κοτόπουλο, άπαχο χοιρινό αλλά και το άγνωστο στο ευρύ κοινό βουβαλίσιο κρέας και δεν θα έχετε πρόβλημα με τις περιττές θερμίδες.

 Τα είδη του κρέατος: ποιο είναι το πιο άπαχο κρέας;

Είδη κρέατος και λιπαρά: ποιο είναι το πιο άπαχο κρέας;

Μερικά είδη κρέατος είναι δυνατόν να έχουν λιγότερες θερμίδες στα 100 γραμμάρια ωμού καθαρού προϊόντος, εντούτοις είναι δυνατόν  να έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερίνη.

  • Στα 100 γραμμάρια προϊόντων, το είδος του κρέατος με τα λιγότερα λιπαρά και αντίστοιχα μικρογραμμάρια (mgr)  χοληστερίνης έχουν: το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκκαλα και το στήθος γαλοπούλας χωρίς πέτσα και κόκκαλα με μόλις 1 γραμμάριο λίπους στα 100 γραμμάρια ωμού κρέατος. Ακολουθεί το βουβαλίσιο κρέας με 2 γραμμάρια λίπους, το σκούρο κρέας-ψαχνό της γαλοπούλας που αν και έχει λιγότερες θερμίδες, έχει περισσότερο λίπος στο ψαχνό της από ότι το στήθος της.

 

  • Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το τρυφερό φιλέτο του χοιρινού κρέατος (ψαρονέφρι) έχει λιγότερο λίπος από το αντίστοιχο κομμάτι του μοσχαριού και του βοδινού κρέατος, διότι το λίπος αυτό είναι ορατό, μπορεί να αφαιρεθεί και να μην καταναλωθεί σε αντίθεση με τα άλλα κρέατα.

 

  •  Το πιο λιπαρό κομμάτι κρέατος είναι το μπέικον με 45 γραμμάρια λίπους , το μπούτι του κοτόπουλου με την πέτσα με 12 γραμμάρια λίπους και η σκέπη του αρνιού με 16 γραμμάρια λίπους στα 100γραμμάρια ωμού προιόντος.

 

  • Αν σε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος προσθέσουμε και την πέτσα, τότε προφανώς το ποσοστό του λίπους που θα καταναλώσουμε θα είναι σημαντικά αυξημένο.

 

  • Το αλλαντικό από κρέας  στήθους γαλοπούλας έχει το λιγότερο λίπος  από ότι τα υπόλοιπα είδη αλλαντικών.

Τα είδη του κρέατος: ποιο είναι το πιο άπαχο κρέας;

Το πιο άπαχο κρέας λοιπόν είναι το στήθος κοτόπουλου και της γαλοπούλας χωρίς την πέτσα και τα κόκκαλα. Ας δούμε το παρακάτω γράφημα:

Τα είδη του κρέατος: ποιο είναι το πιο άπαχο κρέας;

Το παρόν γράφημα αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του diaitologia.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του όπως και η παραβίαση του υδατογραφήματος του, χωρίς την αναφορά του λογότυπου του diaitologia.gr

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγές:

  1. Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα
  2. Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Comments are closed.

Scroll To Top