Νέα άρθρα

Κάπνισμα και αναπνευστικό σύστημα: ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας!

αναπνευστικό σύστημα

Κάπνισμα και αναπνευστικό σύστημα: ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας!

Γνωρίζετε ότι το κάπνισμα κάνει κακό στο αναπνευστικό σύστημα αλλά δεν μπορείτε να το κόψετε, όσες προσπάθειες και αν έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Επειδή το τσιγάρο καταστρέφει πολλές από τις βιταμίνες που λαμβάνουμε μέσω της τροφής μας, οι διατροφικές ανάγκες των καπνιστών είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με τους μη καπνιστές. Για το λόγο αυτό, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο θωράκισης του οργανισμού. Εάν είστε λοιπόν φανατικοί καπνιστές, με μερικές απλές κινήσεις μπορείτε να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας :

κάπνισμα και αναπνευστικό σύστημα

κάπνισμα και αναπνευστικό σύστημα

  • Προσθέστε στην καθημερινή διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά: όσοι καπνίζουν είναι καλό να καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών μέσα στην διάρκεια της ημέρας, για να λαμβάνουν αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα από τις χημικές ουσίες του καπνού. Επιπλέον, οι Βιταμίνες A,C,E,K προστατεύουν από τον κίνδυνο εμφράγματος και του καρκίνου των πνευμόνων.

 

  • Χρειάζεστε περίπου 50% βιταμίνη C από ότι οι μη καπνιστές για να προλάβετε την οξείδωση των κυττάρων του οργανισμού σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που δημιουργεί το κάπνισμα. Καταναλώστε ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή φρούτα ή χυμούς, ντομάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, σπανάκι και πιπεριές.

 

  • Εντάξτε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο σας 2 φόρες ψάρια ή θαλασσινά  όλων των ειδών, για να επωφεληθείτε από τα ω-3 λιπαρά οξέα που προστατεύουν από τις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

 

  • Τρώτε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και πίνετε άσπρο γάλα. Το κάπνισμα «επιδεινώνει» τα προβλήματα των οστών και για τον λόγο αυτό χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο. Μην καταναλώνετε κακάο γάλα γιατί δεν έχει την ίδια περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ενώ μπορείτε να εμπιστευθείτε τα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Τα κόκκαλα των μικρών ψαριών, το σουσάμι και η παρμεζάνα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα στο υπέρ χρήσιμο για εσάς ασβέστιο.

 

  • Περιορίστε την κατανάλωση του οινοπνεύματος μαζί με το τσιγάρο. Ο συνδυασμός αυτός,  ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου και του λάρυγγα.

 

  • Περιορίστε την κατανάλωση του καφέ μαζί με το τσιγάρο. Ο συνδυασμός αυτός,  ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της πίεσης του αίματος.

 

  • Πίνετε άφθονο νερό, χυμούς ή πράσινο τσάι που δρουν ευεργετικά στο αναπνευστικό σύστημα.

 

  • Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι, το γραφείο ή το δωμάτιο σας. Δημιουργείστε ένα «καπνιστήριο» σε κάποιον ανοιχτό χώρο, ώστε να αποφύγετε να εισπνέετε τον καπνό όλο το εικοσιτετράωρο.

 

  • Εάν είστε πάνω από 45 ετών και φανατικοί καπνιστές, μαζί με τις ετήσιες εξετάσεις αίματος, κάνετε καρδιολογικό έλεγχο και ακτινογραφία θώρακος για να γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα σας.

αναπνευστικό σύστημα

⊗Εάν λοιπόν δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, ελαττώστε το και ενισχύστε τον οργανισμό σας ώστε να αντισταθμίσετε -στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό- τις βλαβερές συνέπειες του. Αρχίστε από σήμερα!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΠΗΓΕΣ:

1.Βασ. Χρ. Κατσουγιαννόπουλος. «Βασική Ιατρική Στατιστική» Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Κυριακίδη, 2005. Τυπολόγιο Ιατρικής Στατιστικής» Θεσσαλονίκη: Έκδοση Εργαστηρίου Υγιεινής, 1998

2.Πατάκας Δημ. «ΕΠΙΤΟΜΗ πνευμονολογία» UNIVERSITY STUDIO PRESS, 2η έκδοση (Θεσσαλονίκη, 2006)

3.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

Comments are closed.

Scroll To Top