Νέα άρθρα

Ακτινοβολία του ήλιου και προστασία

Οι ακτίνες του ήλιου και προστασία

Γνωρίζετε πόσο βαθιά στο δέρμα μας διεισδύουν οι ακτίνες του ήλιου;

ο βαθμός διαπερατότητας της ακτινοβολίας του ήλιου

ο βαθμός διαπερατότητας της ακτινοβολίας του ήλιου

Υπάρχουν τρία είδη υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας που εκπέμπονται από τον ήλιο στην γη και επηρεάζουν το δέρμα και την υγεία μας:

  • UV-A: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται μεταξύ 315 και 400 νανόμετρων. Είναι υπεύθυνη για τα βαθιά εγκαύματα, τον καρκίνο του δέρματος και τα μελανώματα και δεν αντανακλάται από τα απλά αντηλιακά προϊόντα που παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη προστασίας, άλλα ούτε απορροφάται από το τζάμι του παραθύρου ή του αυτοκινήτου μας. Διαπερνά επίσης τα σύννεφα και μας προκαλεί βλάβες ακόμα και όταν υπάρχει συννεφιά!
  • UV-B: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται μεταξύ των 280 και 315 nm. Είναι και αυτή επικίνδυνη, αλλά είναι η ακτινοβολία η οποία ευθύνεται για το μαύρισμα του δέρματος μας αλλά και την ενεργοποίηση της βιταμίνης D. Εάν εκτεθούμε περισσότερο χρόνο, χωρίς αντηλιακό προϊόν, μας  προκαλεί ερύθημα (κοκκίνισμα),  επιφανειακά εγκαύματα που μπορούν ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΙΚΑ  να προκαλέσουν βασικοκυτταρικά και ακανθοκυτταρικά καρκινώματα.  Όσα περισσότερα εγκαύματα από τον ήλιο παθαίνουμε κατά την διάρκεια της ζωής μας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσουμε κακοήθεια στο δέρμα μας λόγω της συσσωρευτικής δράσης της ακτινοβολίας αυτής στο δέρμα μας!
  • UV-C: Αυτή η ακτινοβολία κυμαίνεται μεταξύ των 40 nm και των 280 nm . Είναι το πιο επικίνδυνο είδος της υπεριώδους ακτινοβολίας, απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από την στιβάδα του όζοντος της ατμόσφαιρας και η απορρόφηση της από τον οργανισμό προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες, καταστροφή επί τόπου των κυττάρων και μεταλλάξεις στο DNA.

Είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας SPF https://www.diaitologia.gr/diktis-antiliakis-prostasias/ και να μην επιδιώκουμε την παρατεταμένη έκθεση μας στον ήλιο προκειμένου να εχουμε υγιές δέρμα χωρίς φωτογήρανση, ερυθήματα, εγκαύματα και καρκινογόνες μεταλλάξεις.

Ακτινοβολία του ήλιου

Ακτινοβολία του ήλιου

 

 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

 1.Καίτη Μουλοπούλου Καρακίτσου «Μαθαίνω να φροντίζω το δέρμα μου» (Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, 2001)

Comments are closed.

Scroll To Top