Νέα άρθρα

Τεστ αυτοαξιολόγησης : πόσο αφυδατωμένοι είστε;

αφυδάτωση

Περίπου το 50-60 % του συνολικού βάρους του ανθρώπινου σώματος είναι το νερό. Ο μυϊκός ιστός περιέχει το 75% από το ποσοστό αυτό , ενώ ο λιπώδης ιστός καθόλου. Η εξάτμιση του νερού με τον ιδρώτα, η αποβολή του με τα ούρα και τα κόπρανα , η χρησιμοποίηση του για την υγροποίηση του αέρα κατά την λειτουργία της αναπνοής και η γενικότερη διαδικασία του μεταβολισμού , είναι δυνατόν να προκαλέσουν την αφυδάτωση του οργανισμού μας.

Η αφυδάτωση ή η υποενυδάτωση μπορεί να συμβεί σε όλους τους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή , ακόμα και στα παιδιά και τους ηλικιωμένους ή ακόμα και στους αθλητές και μάλιστα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη.

Αφυδάτωση συμβαίνει όταν τα συνολικά προσλαμβανόμενα υγρά μέσω της τροφής, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού μας. Μπορεί να συμβεί όμως ακόμα και όταν καταναλώνουμε τα απαραίτητα υγρά , αλλά παράλληλα καταναλώνουμε και συστατικά και τροφές που μας αφυδατώνουν , όπως η καφεΐνη – τεΐνη , η ζάχαρη και το αλκοόλ.

αφυδάτωση

Ένα χρήσιμο Τεστ αυτοαξιολόγησης για τον έλεγχο της αφυδάτωσης του οργανισμού είναι το χρώμα των ουρών και ιδιαίτερα των πρώτων πρωινών ουρών. Ούρα που έχουν βαθύ πορτοκαλί – καφέ χρώμα υποδεικνύουν ότι είμαστε πολύ αφυδατωμένοι , ενώ όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι , τόσο καλύτερη είναι και η ενυδάτωση μας.

Αυτό το Τεστ αυτοαξιολόγησης , αποτελεί έναν έγκυρο , απλό και ανέξοδο δείκτη ενυδάτωσης  όταν δεν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις στον οργανισμό και καλό θα είναι να το χρησιμοποιούμε αρκετά μέσα στην διάρκεια της ημέρας.

Το σχήμα παριστάνει έναν χρωματικό χάρτη ούρων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σύγκριση.

oura

Να θυμάστε ότι τα Τεστ αυτοαξιολόγησης είναι καλό να γίνονται συχνά , με σκοπό πάντοτε την πρόληψη , τον έλεγχο και την εγρήγορση και σε τελική ανάλυση την  προαγωγή της υγείας μας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top