Νέα άρθρα

5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό

5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό

Μπορούμε να τα βρούμε εύκολα στην αγορά τα τελευταία χρόνια και να τα αγοράσουμε χωρίς μεγάλο κόστος, αυτά τα 5 τροπικά φρούτα είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα

  • Ανανάς: πρόκειται για ένα αγαπημένο φρούτο της τροπικής Αμερικής που μας αρέσει να καταναλώνουμε πολύ. Ο φρέσκος ανανάς είναι πλούσιος σε βρομελαΐνη, ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών στο πεπτικό σύστημα. Η βρομελαΐνη παρεμποδίζει την δράση φλεγμονωδών παραγόντων βοηθώντας στον περιορισμό των φλεγμονών, την υποχώρηση του πρηξίματος των ιστών ενώ βοηθά στην ανάρρωση από τραυματισμούς και χειρουργικές επεμβάσεις. Ο ανανάς περιέχει επίσης μαγγάνιο, βιταμίνες Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη) και βιταμίνη C ενώ περιέχει και πολλές φυτικές ίνες.
5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό

5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό: ανανάς

  • Παπάγια: Αποτελεί επίσης ιθαγενές φυτό των τροπικών χωρών της Αμερικής με γλυκιά σάρκα και πολλά μαύρα κουκουτσάκια. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και β-καροτίνης παρεμποδίζοντας την συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αγγείων, προστατεύοντας έτσι από καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες ενώ το βασικό της πρωτεολυτικό ένζυμο είναι η παπαΐνη η οποία όπως ακριβώς και η βρομελαΐνη βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών και περιορίζει τις φλεγμονές. Η παπάγια έχει επίσης φολικό οξύ και αρκετό κάλιο.
5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό

5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό: παπάγια

  • Γκουάβα: αυτό το τροπικό φρούτο έχει έντονο άρωμα και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη C. Το βαθύ κόκκινο χρώμα του το γκουάβα το οφείλει στην β-καροτίνη την οποία περιέχει σε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Η β-καροτίνη στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και στην ουσία πρόκειται για ισχυρά αντιοξειδωτική βιταμίνη. Το γκουάβα περιέχει επίσης φυτικές ίνες και βιταμίνη Β3 (Νιασίνη).
5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό

5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό: γκουάβα

  • Φρούτα του πάθους: πρόκειται για αρωματικό φρούτο με βρώσιμους σπόρους. Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, περιέχει επίσης καροτενοειδή, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Β2 (Ριβοφλαβίνη) και Β3 καθώς και φυτικές ίνες. Τα φρούτα του πάθους περιέχουν ουσίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.
5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό

5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό: φρούτα του πάθους

  • Μάνγκο: Πρόκειται ίσως για το νόστιμο τροπικό φρούτο. Είναι εξαιρετική πηγή β-καροτίνης και περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Είναι από τα ελάχιστα τροπικά φρούτα που έχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε ενώ περιέχει βιταμίνη Β3 και φυτικές ίνες.
5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό

5 τροπικά φρούτα για το ανοσοποιητικό: μάνγκο

Προτιμήστε ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών μεταξύ αυτών και τροπικά φρούτα, για να λάβετε όλων των ειδών τα θρεπτικά συστατικά στην διατροφή σας!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 Πηγές:

  1. Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Βότανα: θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2015).
  2. Σαρλότ Χέι, «100 κορυφαίες τροφές για το ανοσοποιητικό σύστημα», (εκδόσεις Μίνωας, 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top