Νέα άρθρα

5 επιβλαβή χημικά στα καλλυντικά

5 επιβλαβή χημικά συστατικά στα καλλυντικά

Εάν διαβάσουμε προσεκτικά τις ετικέτες των καλλυντικών, θα εκπλαγούμε από την πλειονότητα των επιβλαβών χημικών συστατικών που υπάρχουν στην σύνθεση τους. Τι σημαίνουν αυτά τα χημικά συστατικά; Ποιες βλάβες προκαλούν στην υγεία μας;

5 επιβλαβή χημικά συστατικά στα καλλυντικά

5 επιβλαβή χημικά συστατικά στα καλλυντικά

5 επιβλαβή χημικά συστατικά στα καλλυντικά:

Τα παρακάτω επιβλαβή χημικά συστατικά στα καλλυντικά είναι εξαιρετικά συνηθισμένα και χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους στην κοσμετολογία (η κοσμετολογία είναι η επιστήμη παρασκευής των καλλυντικών):

  • Συντηρητικά BHA (βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη) και BHT (βουτυλιωμένη υδροξυτολουόλιο): πρόκειται για τεχνητά συντηρητικά-αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα καλλυντικά και τα καθιστούν ανθεκτικά στον χρόνο όπως σαπούνια, κρέμες σώματος ή είδη μακιγιάζ. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στα τρόφιμα. Πρόκειται για ουσίες που είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα είναι όμως και δυνητικά καρκινογόνες ακριβώς επειδή μιμούμενα την φυσική δράση των ορμονών (και ιδιαίτερα των οιστρογόνων στον οργανισμό), παρεμβαίνουν στην λειτουργία τους.
  • Parabens: πρόκειται για τα πιο κοινά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία καλλυντικών και ανευρίσκονται ως Methyl- , Propyl-, Butyl- ή Ethyl-parabens. Υπάρχουν σε αφρόλουτρα, σαμπουάν, κρέμες σώματος, σκραμπ σώματος, τονωτικές λοσιόν ή είδη μακιγιάζ. Απορροφώνται πολύ εύκολα από το δέρμα και για τον λόγο αυτό μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Μιμούνται και αυτά την δράση των οιστρογόνων και θεωρούνται δυνητικά καρκινογόνα. Έχουν ανευρεθεί σε ιστοτεμάχια δειγμάτων όγκων του στήθους.
  • Συνθετικά αρώματα: περίπου το 95% των αρωμάτων που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία καλλυντικών, εξάγονται από πετροχημικά προϊόντα ή σε ανευρίσκονται σε άλλα μεμονωμένα συστατικά. Τα περισσότερα συνθετικά αρώματα είναι νευροτοξικά και ευθύνονται για πονοκεφάλους, ημικρανίες, διαταραχές της διάθεσης, ναυτία και ερεθισμούς του δέρματος. Συχνά είναι υπεύθυνα για εξάρσεις άσθματος.
  • Συνθετικά χρώματα (πρόκειται για τους αριθμούς που στις ετικέτες των καλλυντικών φέρουν την ένδειξη CI): προσθέτουν χρώμα στα προϊόντα καλλωπισμού. Πολλά από αυτά είναι καρκινογόνα. Εξαίρεση αποτελούν τα συνθετικά χρώματα που βασίζονται σε ορυκτά μέταλλα και φέρουν την αρίθμηση C1 75 και C1 77.
  • Προπυνελογλυκόλη, PEG (πολυαιθανογλυκόλη), PPG πολυπροπυλενική γλυκόλη): Πρόκειται για συνθετικά πετροχημικά που βρίσκονται σε μαλακτικά, αποτριχωτικά, αποσμητικά, προϊόντα μακιγιάζ, ή σαπούνια για να κρατούν το προϊόν υγρό ώστε να απορροφάται από το δέρμα. Συνδέονται με αλλεργικές αντιδράσεις, έκζεμα και ερυθήματα (κοκκινίλες) στο δέρμα.

Προτιμούμε όσο το δυνατόν φυσικά καλλυντικά τα οποία δεν περιέχουν αυτές τις ουσίες.Τα καλλυντικά που φτιάχνονται από φυσικές ουσίες είναι από την φύση τους πιο ευαίσθητα και διατηρούνται σε συγκεκριμένες συνθήκες για λιγότερο χρονικό διάστημα. Όταν αγοράζουμε βιομηχανοποιημένα καλλυντικά, διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες τους ώστε να γνωρίζουμε ποιες από αυτές τις ουσίες περιέχουν.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Το βιβλίο της ομορφιάς», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2016).

 2.Καίτη Μουλοπούλου Καρακίτσου: «Μαθαίνω να φροντίζω το δέρμα μου», (ΑΘΗΝΑ, εκδόσεις Βήτα, 2001).

Comments are closed.

Scroll To Top