Νέα άρθρα

11 πρώιμα σημάδια διαβήτη

11 πρώιμα σημάδια διαβήτη

Γνωρίζετε ποια είναι τα πρώιμα σημάδια διαβήτη; Ποιες είναι οι αρχικές βλάβες που προκαλεί;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο διαβήτης σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους ανά έτος, από ότι ο καρκίνος και το AIDS μαζί. Υπολογίζεται ότι 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο κινδυνεύουν να αναπτύξουν την ασθένεια κυρίως λόγω της κακής διατροφής αλλά και της παραμέλησης των πρώιμων συμπτωμάτων του διαβήτη.

πρώιμα σημάδια διαβήτη

πρώιμα σημάδια διαβήτη

11 πρώιμα σημάδια διαβήτη

1.Υπερβολική και συχνή διούρηση, με συμπυκνωμένα ούρα. Συχνά παραμελούμε το σύμπτωμα αυτό θεωρώντας ότι απλά οφείλεται στο πολύ νερό που καταναλώνουμε.

2.Αφυδάτωση του οργανισμού και συχνό αίσθημα δίψας. Η υπερβολική διούρηση λόγω του αυξημένου σακχάρου του αίματος αφυδατώνει τον οργανισμό προκαλώντας αντιδραστικά το αίσθημα της δίψας σε μεγαλύτερη συχνότητα από το φυσιολογικό.

3.Χάσιμο βάρους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ακόμα κι αν η πρόσληψη τροφής είναι αυξημένη.

4.Έλλειψη ενέργειας. Το αυξημένο σάκχαρο κυκλοφορεί στο αίμα χωρίς να καταφέρνει να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα του σώματος για παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσµα την συνεχή κούραση και εξάντληση του οργανισμού.

5.Ορμονική ανισορροπία. Λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης που παράγονται από τον οργανισμό, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι πιθανόν να βρίσκονται σε ανισορροπία στον οργανισμό.

6.Αίσθημα μουδιάσματος (μυρμηγκιάσματος) ή καψίματος στα άκρα. Προκαλείται λόγω βλαβών στις νευρικές απολήξεις των νευρώνων (περιφερική νευροπάθεια) εξαιτίας του αυξημένου ζαχάρου.

7.Θόλωματα στην όραση. Η αύξηση του υγρού στο εσωτερικό των ματιών λόγω της γενικότερης ανισορροπίας στα υγρά του σώματος που το ζάχαρο προκαλεί,  είναι ακόμα ένα σημάδι διαβήτη.

8.Αργή επούλωση τραυμάτων-ευκολότεροι τραυματισμοί του δέρματος. Το αυξημένο ζάχαρο του αίματος προκαλεί πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα την αργή επούλωση και την συχνή επιμόλυνση των τραυμάτων, ακόμα και των πιο μικρών και φαινομενικά ασήμαντων.

9.Χαρακτηριστική γλυκιά οσμή στην αναπνοή. Η παραγωγή κετονών λόγω του αυξημένου σακχάρου του αίματος, προκαλεί χαρακτηριστική γλυκιά οσμή κετόνης, σαν «σιρόπι σφένδαμου».

10.Μελανά σημεία στο δέρμα. Η περίσσεια της ποσότητας του σακχάρου του αίματος, προκαλεί αύξηση στην ποσότητας της μελανίνης χρωματίζοντας το δέρμα και προκαλώντας μελανά φαρδιά σημάδια κυρίως σε περιοχές γύρω από τον λαιμό, τις μασχάλες, τις αρθρώσεις και τις πτυχές του δέρματος.

11.Επιδείνωση της ακοής. Τα αιμοφόρα αγγεία και τα μικροσκοπικά τριχοειδή αγγεία στο όργανο της ακοής είναι πιθανόν να υποστούν βλάβες λόγω του αυξημένου σακχάρου, προκαλώντας πτώση της ικανότητας της ακοής.

Δεν είναι απαραίτητο να αναπτύξετε όλα τα πρώιμα σημάδια διαβήτη ταυτόχρονα για να υποψιαστείτε ότι το σάκχαρο του αίματος σας είναι αυξημένο. Οι απλές εξετάσεις αίματος μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε συνδυασμό με την βοήθεια του γιατρού σας.

 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

ΠΗΓΕΣ:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

3.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

Comments are closed.

Scroll To Top