Νέα άρθρα

Τι είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη;

συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

Τι είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη;

Τι είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη που βλέπουμε στις ετικέτες των τροφίμων; Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των συστατικών για την υγεία και την κάλυψη σε θρεπτικά συστατικά του οργανισμού μας;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: πρόκειται για πολύ σημαντική πληροφορία

  • Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (συντομογραφικά: Σ.Η.Π ή μπορούμε να την βρούμε και ως Συνιστώμενη Ημερήσια Διατροφική Δόση, ενώ 0 διεθνής όρος είναι RDA) είναι η μέση ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού που είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες για αυτό το συγκεκριμένο συστατικό σχεδόν όλων των υγιών ατόμων, σε καθορισμένα επίπεδα ζωής και ομάδες φύλου (πρακτικά αφορά στο 97-98% του συνόλου όλων των υγιών ατόμων). Υπολογίζεται με βάση την  Εκτιμώμενη Μέση Απαίτηση (Ε.Μ.Α) η οποία υπολογίζεται ότι θα ικανοποιήσει τις ανάγκες του 50% των ανθρώπων σε κάθε ηλικιακή ομάδα σύμφωνα με την ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι συνήθως περίπου 20% υψηλότερη από την εκτιμώμενη μέση απαίτηση.
  • Επαρκής πρόσληψη (συντομογραφικά Ε.Π, ο διεθνής όρος Adequate Intake ή συντομογραφικά στα Αγγλικά ΑΙ) για ένα θρεπτικό συστατικό δηλώνεται όταν δεν έχει τεκμηριωθεί η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Το AI βασίζεται στην παρατηρούμενη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ανά ομάδα υγιών ατόμων και πρόκειται στην ουσία για την μέση ημερήσια ΣΥΣΤΑΣΗ για κατανάλωση του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού.
  • Ανώτερο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης (διεθνώς Tolerable Upper Intake Level ή αλλιώς UL) είναι η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού που είναι πιθανό να μην ενέχει κίνδυνο τοξικότητας, σε σχεδόν όλα τα άτομα. Καθώς αυξάνεται η πρόσληψη πάνω από το UL, αυξάνεται και ο κίνδυνος τοξικότητας από αυτό το συστατικό.
  • Η Προσλαμβανόμενη Ποσότητα Αναφοράς (Π.Π.Α): καθιερώθηκε το 1997 και είναι στην ουσία ένα σύστημα το οποίο εστιάζει στον απλό και κατανοητό τρόπο του συνολικού ποσού που ενδείκνυται να προσλαμβάνεται ημερησίως και αφορά μόνο στις  θερμίδες, τις πρωτεΐνες, τα σάκχαρα, τα λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι, και τις φυτικές ίνες.
  • Διατροφική Δήλωση: Είναι η περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε θερμίδες (ή αλλιώς ενεργειακή αξία), πρωτεΐνες, λιπαρά, κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, υδατάνθρακες, νάτριο (ή αλάτι), χοληστερόλη, άμυλο, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πληροφορίες που  βρίσκουμε στις υποχρεωτικές πια ετικέτες των τροφίμων.
  • Η Ανώτατη Ανεκτή Πρόσληψη (συντομογραφικά Α.Α.Π): Είναι το υψηλότερο επίπεδο της καθημερινής διατροφικής κατανάλωσης ενός τροφίμου το οποίο θεωρείται ασφαλές και δεν προκαλεί παρενέργειες στο 97,5 % των υγειών ατόμων που βρίσκονται σε καθορισμένα επίπεδα ζωής και ομάδες φύλου.
  • Αποδεκτό Εύρος Κατανομής Μακροθρεπτικών συστατικών (συντομογραφικά Α.Ε.Κ.Μ): πρόκειται για το αποδεκτό εύρος πρόσληψης συστατικών, ως ποσοστό της συνολικής πρόσληψης ενέργειας που πρέπει να λαμβάνει ένα άτομο σε ημερήσια βάση. Χρησιμοποιείται για τρόφιμα που θεωρούνται πηγές ενέργειας, όπως τα λίπη και υδατάνθρακες.

⊗ Διαβάζετε πάντοτε τις ετικέτες των τροφίμων. Ψωνίζετε πάντοτε με τα γυαλιά σας  εάν η όραση σας δεν σας επιτρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. OECD/European Observatory on Health Systems and Policies (2017), Ελλάδα: Προφίλ Υγείας 2017, State of Health in the EU, OECD Publishing, Paris/European Observatory on Health Systems and Policies, Brussels.

Comments are closed.

Scroll To Top