Νέα άρθρα

Βρεφική αλλεργία στο γάλα. Ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγει το βρέφος που είναι αλλεργικό στην πρωτεΐνη του γάλακτος;

Βρεφική αλλεργία

Βρεφική αλλεργία

Εάν το παιδάκι σας έχει αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος και αυτό έχει διαπιστωθεί από τον παιδίατρο του, τότε η μοναδική λύση για την βρεφική αλλεργία είναι η τέλεια διακοπή του γάλακτος της αγελάδας και των παρά-προϊόντων του (τυρί, κασέρι, γιαούρτι, αριάνι, παιδικά τυράκια ή γιαουρτάκια). Επίσης όλα τα φαγητά που περιέχουν γάλα ΠΡΕΠΕΙ να αντικατασταθούν από άλλες πρώτες ύλες για να μην υπάρχει γάλα σε καμία τροφή που αγοράζετε ή που παρασκευάζετε στο σπίτι σας.

Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη του ασβεστίου στο παιδί με βρεφική αλλεργία, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν σκευάσματα υδρολυμένων-υπό-αλλεργικών  γαλάτων εμπλουτισμένα σε ασβέστιο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία  που αντικαθιστούν με επιτυχία το ασβέστιο του γάλακτος.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι τα βρέφη που εμφανίζουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος πολύ συχνά είναι δυνατόν  να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας καταναλώνοντας τρόφιμα που δεν σχετίζονται με το γάλα, μέσω ενός μηχανισμού που ονομάζεται διασταυρούμενη αλλεργία. Κάποιες τροφές που δεν σχετίζονται άμεσα με το γάλα, είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν τον μηχανισμό έναρξης της βρεφικής αλλεργίας στην πρωτεΐνη του γάλακτος, με τις ίδιες ενοχλητικές συνέπειες για το παιδί.
Για την αποφυγή του κίνδυνου εμφάνισης της διασταυρούμενης βρεφικής αλλεργίας στην πρωτεΐνη του γάλακτος, είναι σκόπιμο να μην δίνετε στο παιδί σας :

  • γάλα κατσικίσιο,
  • γάλα σόγιας,
  • μοσχαρίσιο κρέας,
  • αυγό,
  • φιστίκια ή τρόφιμα που να τα περιέχουν αλεσμένα,
  • ψάρι,
  • αλλαντικά που περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος (αναγράφεται στην συσκευασία των αλλαντικών),
  • βούτυρο γάλακτος,
  • μαργαρίνες που περιέχουν κάποιο ποσοστό βουτύρου,
  • σαπούνια και προϊόντα υγιεινής που περιέχουν πρωτεΐνες γάλακτος.

 αλλεργία γάλα

Τι σημαίνει γαλακτωματοποιητής; Έχει κάποια σχέση με το γάλα;

Ο όρος γαλακτωματοποιητής που υπάρχει σαν συστατικό σε πολλά προϊόντα του εμπορίου δεν σχετίζεται με το γάλα, σχετίζεται με την λέξη «γαλάκτωμα» και δεν πρέπει να την συγχέετε με το γάλα. Τα τρόφιμα που περιέχουν γαλακτωματοποιητή, δεν σημαίνει ότι περιέχουν γάλα εκτός αν το γράφουν στα συστατικά τους και τα παιδιά με βρεφική αλλεργία μπορούν να τα καταναλώσουν άφοβα.

ΠΗΓΕΣ:

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

2.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top