Νέα άρθρα

Ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων : όλα ξεκινούν από το πιάτο μας !

Ανεπάρκεια βιταμινών

Ανεπάρκεια βιταμινών

Ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων : όλα ξεκινούν από το πιάτο μας !

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων να παρουσιάζονται μεμονωμένες ή επαναλαμβανόμενες ανεπάρκειες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με συνέπεια την κακή υγεία του οργανισμού ή ακόμα και την εκδήλωση ασθενειών. Πως σχετίζεται η διατροφική ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων με το πιάτο μας;

Η ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα και με την ποσότητα των τροφίμων που επιλέγουμε να καταναλώσουμε, σχετίζεται όμως και με την γενικότερη κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας, με το περιβάλλον αλλά και με τους οικονομικούς μας πόρους.

Για αυτόν τον λόγο, πριν καταφύγουμε στα συμπληρώματα διαστροφής για να διορθώσουμε όσο είναι εφικτό την ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων στον οργανισμό μας, είναι καλό να προσέξουμε τα εξής :

Ανεπάρκεια βιταμινών

Ανεπάρκεια βιταμινών

Κυριότερες αιτίες εμφάνισης  ανεπάρκειας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης διατροφικών ανεπαρκειών που οφείλονται σε οργανικά-περιβαλλοντικά  αίτια είναι :

  • Η κατανάλωση τροφίμων σε περιορισμένη ποσότητα : η περιορισμένη ποσότητα των αγαθών που έχουμε στο τραπέζι μας μπορεί να οφείλεται σε κοινωνικοοικονομικούς λόγους όπως η φτώχεια, η έλλειψη αγαθών και πόρων λόγω γεωγραφικών συνθηκών αλλά και σε λόγους υγείας όπως τα συνηθισμένα πια γαστρεντερικά προβλήματα, η αδυναμία σίτισης από το στόμα, οι νευρολογικές παθήσεις που σχετίζονται με γενικότερη μειωμένη κινητικότητα και αδυναμία μάσησης.

 

  • Η κατανάλωση τροφίμων σε περιορισμένη ποικιλία : η έλλειψη πόρων και αφθονίας αγαθών μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να σχετίζεται με κακή διατροφή αλλά και με την έλλειψη σε βασικές ποικιλίες τροφίμων κάτι που οδηγεί επίσης σε ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά καθώς και το ποιοτικό κρέας, είναι οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες τροφών που παρουσιάζουν βασικές ελλείψεις.

 

  • Οι μονομερής δίαιτες αδυνατίσματος : στις δίαιτες αυτές περιορίζεται σημαντικά τόσο η ποσότητα όσο και η ποικιλία των τροφίμων με στόχο την γρήγορη απώλεια των κιλών. Εδώ οι διατροφικές ανεπάρκειες είναι πολύ συχνές έως σχεδόν σίγουρες και για τον λόγο αυτό οι προαναφερθείσες δίαιτες συνιστούν ταυτόχρονη πρόσληψη διατροφικών συμπληρωμάτων.

 

  • Η κακή βιοαπορρόφηση (βιοδιαθεσιμότητα) των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνουμε από τις τροφές. Με τον όρο βιοαπορρόφηση εννοούμε την ικανότητα του οργανισμού μας να πέψει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε με την διατροφή μας ώστε να μπορεί να τα αξιοποιήσει κατάλληλα στις διάφορες λειτουργίες του. Είναι λοιπόν πιθανό λόγω έλλειψης διαφόρων ενζύμων, ειδικών μηχανισμών, λόγω ασθενειών ή κατανάλωσης φαρμάκων να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά (μέσω διατροφής ή ακόμα και μέσω συμπληρωμάτων) και να μην μπορούμε να τα απορροφήσουμε, να καθίστανται δηλαδή άχρηστα.

 Ανεπάρκεια βιταμινών

Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης διατροφικών ανεπαρκειών που οφείλονται στα τρόφιμα είναι :

 

  • Οι απώλειες βιταμινών και θρεπτικών συστατικών κατά την μεταφορά τους στο σπίτι μας (καθ’ οδόν) :Τα αγαθά που καταναλώνουμε και που μας προμηθεύουν με μικροδιατροφικά στοιχειά, έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτά όταν βρίσκονται στην πλήρη ωρίμανση τους. Από την στιγμή που κόβονται από το δέντρο ή το φυτό, η διατροφική τους αξία αρχίζει να μειώνεται προοδευτικά. Μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας από το χωράφι, τον τόπο παραγωγής ή την χώρα προέλευσης τους έχουν υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις με αποτέλεσμα την μείωση της περιεκτικότητας τους σε θρεπτικά συστατικά.

 

  • Απώλειες κατά την επεξεργασία, το μαγείρεμα ή την αποθήκευση : πολύ σημαντικός λόγος απώλειας θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα είναι η επεξεργασία πριν το μαγείρεμα, ο τρόπος μαγειρέματος αλλά και η αποθήκευση για την συντήρηση του τροφίμου πριν ή μετά το μαγείρεμα. Η θερμότητα, ο παρατεταμένος βρασμός, η κατάψυξη , το μαγείρεμα σε ακατάλληλα σκεύη ή στην σχάρα, η οξείδωση που προκαλεί στα τρόφιμα ο αέρας, η τάγγιση από την ηλιακή ακτινοβολία και την κακή αποθήκευση αλλά και η συντήρηση των τροφών σε ακατάλληλα δοχεία, κονσέρβες, πλαστικά ακατάλληλα σκεύη προκαλούν την καταστροφή μεγάλου μέρους των θρεπτικών συστατικών.

 

  • Η προσθήκη συντηρητικών στην βιομηχανία τροφίμων : στην βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούνται περί τις 3.000 διαφορετικές χημικές ουσίες και πρόσθετα, φυσικά ή μη φυσικά, με σκοπό την βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τροφίμων αλλά και την συντήρηση τους. Οι ουσίες αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις υποβαθμίζουν την ποιότητα αλλά και ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που φτάνουν τελικά αναλλοίωτα στο πιάτο μας.

 

  • Η προσθήκη φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων κατά την διάρκεια παραγωγής των τροφίμων : επιπλέον σεσημασμένες απώλειες των θρεπτικών συστατικών εμφανίζονται  στα τρόφιμα όταν  αυτά ψεκάζονται με εντομοκτόνα-ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα ή όταν τα ζώα εκτρέφονται με ζωοτροφές που περιέχουν αντιβιοτικά ή ορμόνες.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι εξαιρετικά σημαντικό πριν καταφύγουμε στην γρήγορη και εύκολη λύση της πρόσληψης κάποιου ή κάποιων διατροφικών συμπληρωμάτων για να διορθώσουμε μια ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων στον οργανισμό μας, να εξετάσουμε το διατροφικό μας περιβάλλον, τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μας. Αν παρόλα αυτά δεν καθίσταται δυνατή η αποκατάσταση της υγείας μας, τότε κατόπιν της συμβουλής του ιατρού μας , μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής. Ας μην ξεχνάμε να επανεξετάσουμε την ανεπάρκεια, αν δηλαδή έχει διορθωθεί για να μην υπερφορτωνόμαστε με μικροδιατροφικά στοιχεία!

ΠΗΓΕΣ:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Μαρία Χασαπίδου – Άννα Φαχαντίδου : «Διατροφή για υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό», University Studio Press, (Θεσσαλονίκη 2002).

3.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

4.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

5.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top