Νέα άρθρα

Το μελισσόχορτο και οι χρήσεις του

Το μελισσόχορτο και οι χρήσεις του

Γνωρίζετε ποιο φυτό είναι το μελισσόχορτο; Ποιες είναι οι χρήσεις του και ποιες οι ιδιότητες του;

Το μελισσόχορτο

Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Ευρώπης και η πλήρης ονομασία του είναι Μέλισσα η Φαρμακευτική (Melissa Officinalis). Πήρε το όνομα του λόγω της προτίμησης που του δείχνουν οι μέλισσες αλλά και λόγω των ιδιαίτερα θεραπευτικών του ιδιοτήτων, που είναι παρόμοιες με αυτές του μελιού.

Η παράδοση θέλει το μελισσόχορτο να είναι τόσο ελκυστικό για τις μέλισσες που λέγεται ότι αν τρίψει κανείς την κυψέλη με αυτό, οι μέλισσες δεν την εγκαταλείπουν ποτέ!

Καλλιέργεια και ανάπτυξη του μελισσόχορτου

Πρόκειται για πυκνό και πολυετή, όρθιο θάμνο που το ύψος του μπορεί να φτάσει έως και τα 1,2 μέτρα με μέσο πλάτος τα 45-50 εκατοστά. Τα φύλλα του μπορούν εύκολα να μπερδευτούν με τα φύλλα άλλων παρόμοιων ειδών, αλλά τα φύλλα του μελισσόχορτου μυρίζουν έντονο άρωμα λεμονιού.Τα άνθη του βγαίνουν την Άνοιξη και έχουν πολύ έντονο άρωμα του λεμονιού. Το μελισσόχορτο ευδοκιμεί σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές που φέρουν πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εδάφη, καλά αποστραγγιζόμενα που βρίσκονται είτε στην σκιά είτε στον ήλιο.

Εάν θέλουμε να το φυτέψουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, το φυτεύουμε αρχικά σε σπορείο την Άνοιξη και έπειτα όταν φυτρώσει, το μεταφυτεύουμε στην τελική του θέση. Απλώνεται πολύ γρήγορα και υπερβολικά. Ωστόσο μπορούν να καλλιεργηθούν και άλλα, πολύ λιγότερο αποδοτικά είδη.

Συλλέγονται τα υπέργεια μέρη του φυτού το καλοκαίρι, ΠΡΙΝ ανοίξουν τα μπουμπούκια του. Τα φύλλα του μπορούν να συλλεχθούν όλον τον χρόνο.

Το μελισσόχορτο και οι χρήσεις του

Το μελισσόχορτο και οι χρήσεις του: τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του μελισσόχορτου.

Μελισσόχορτο και ιδιότητες

Το μελισσόχορτο είναι βότανο συγχρόνως ηρεμιστικό για τον οργανισμό αλλά και άριστο τονωτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του άγχους, της υπερέντασης αλλά και για την αντιμετώπιση του καταθλιπτικού συναισθήματος. Αποτελεί εξαιρετικό χαλαρωτικό για τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος που συνδέονται με το άγχος. Έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες.

Τα βασικά συστατικά του μελισσόχορτου είναι:

  • Αιθέρια έλαια που είναι η κιτρονελόλη, η κιτράλη, η λιναλοόλη.
  • Πολυφαινόλες που είναι αντιοξειδωτικές ουσίες,
  • Τανίνες που είναι επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες,
  • Φλαβονοειδή, επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες,
  • Ροζμαρινικό οξύ, το οποίο είναι επίσης μια πολυφαινόλη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η αντιοξειδωτική δράση του ροζμαρινικού οξέος είναι ισχυρότερη από αυτήν της βιταμίνης Ε.
  • Πικρές ενώσεις που του δίνουν μια χαρακτηριστική πικρή γεύση όταν βράσει για πολλή ώρα.
Το μελισσόχορτο και οι χρήσεις του

Το μελισσόχορτο και οι χρήσεις του: το αιθέριο έλαιο και τα φύλλα του μελισσόχορτου.

Μελισσόχορτο και ιδιότητες

  • Ως έγχυμα: Μπορούμε να πιούμε 1 φλ. έγχυμα (τσάι) από φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα του βοτάνου έως και 3 φορές την ημέρα. Εάν το δώσουμε σε παιδιά, καλό θα είναι να το αραιώσουμε με νερό. Είναι ιδανικό για την βελτίωση της διάθεσης, την χαλάρωση από την υπερένταση αλλά και για την ναυτία και την δυσπεψία.
  • Το αιθέριο έλαιο του μπορεί να προστεθεί σε 15 ml λάδι για μασάζ (έως (5-6 σταγόνες έλαιο μελισσόχορτου) για να χρησιμοποιηθεί σε σημεία με υπερένταση, για χαλάρωση καθώς και το άσθμα και την βρογχίτιδα. Μπορούμε να το εφαρμόσουμε τοπικά στα αρχικά στάδια του έρπητα ζωστήρα.
  • Βάμμα: μπορούμε να καταναλώσουμε από 10 έως 20 σταγόνες διαλυμένες σε νερό για τους ίδιους λόγους.
  • Λοσιόν: μπορούμε να φτιάξουμε λοσιόν με 1 ml (ή αλλιώς 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου μελισσόχορτου) σε 100 ml νερό, να το τοποθετήσουμε σε μπουκάλι ψεκασμού και να το χρησιμοποιήσουμε ως εντομοαπωθητικό.
  • Ως κρέμα ή κηραλοιφή με αιθέριο έλαιο, το μελισσόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα τσιμπήματα εντόμων, τον έρπητα ή για πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα.

⊗Χρησιμοποιούμε τα βότανα και τα αιθέρια έλαια σύμφωνα με τους ενδεδειγμένους τρόπους και αν πάσχουμε από νοσήματα, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Το βιβλίο της ομορφιάς», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2016).

2.Neal’s Yard Remedies, Covent Garden-London «Βότανα: θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις», (εκδόσεις πεδίο, Α’ τόμος, 2015)

Comments are closed.

Scroll To Top