Νέα άρθρα

Γνωρίζετε ότι η σοκολάτα προκαλεί εξάρτηση παρόμοια με αυτή των άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών;

σοκολάτα και εξάρτηση

Γνωρίζετε ότι η σοκολάτα προκαλεί εξάρτηση παρόμοια με αυτή των άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών;

Η σοκολάτα που όλοι λατρεύουμε να τρώμε έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η αγαπημένη μας σοκολάτα μπορεί όμως να προκαλέσει εθισμό και εξάρτηση και μάλιστα παρόμοιο με αυτόν που προκαλούν οι άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες;

Σοκολάτα και ουσίες που προκαλούν εξάρτηση

Στην σοκολάτα ανευρίσκεται μια μεγάλη ομάδα ουσιών, οι μεθυλξανθίνες ή αλλιώς μεθυλιωμένες ξανθίνες με κύριους εκπροσώπους την γνωστή μας καφεΐνη αλλά και τις λιγότερο γνωστές θεοφυλλίνη και θεοβρωμίνη:

  • Η καφεΐνη είναι φυσικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Πρόκειται για την ψυχοδραστική ουσία με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Σε αντίθεση με πολλές άλλες ψυχοδραστικές ουσίες, είναι νόμιμη και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν διάφοροι γνωστοί μηχανισμοί δράσης που εξηγούν τις εξαρτησιογόνες επιδράσεις της καφεΐνης με πιο σημαντικό το γεγονός ότι αναστέλλει την δράση των υποδοχέων της αδενοσίνης στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας την εμφάνιση του αισθήματος της υπνηλίας που προκαλείται από αυτήν την οργανική ουσία. Η καφεΐνη διεγείρει επίσης ορισμένα τμήματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ).
  • Η θεοφυλλίνη είναι επίσης γνωστή ως 1,3-διμεθυλξανθίνη. Ως μέλος της οικογένειας των ξανθινών, έχει δομική και φαρμακολογική ομοιότητα με την θεοβρωμίνη και την καφεΐνη. Βρίσκεται στην φύση, καθώς υπάρχει στο τσάι και στο κακάο. Μια μικρή ποσότητα θεοφυλλίνης παράγεται φυσιολογικά από τα προϊόντα της μεταβολικής επεξεργασίας της καφεΐνης στο ήπαρ.
  • Η θεοβρωμίνη είναι το κύριο αλκαλοειδές που βρίσκεται στο κακάο και στην σοκολάτα . Η σκόνη του κακάο μπορεί να ποικίλλει στην ποσότητα θεοβρωμίνης που περιέχει και κυμαίνεται από 2% θεοβρωμίνη έως το 10%. Το βούτυρο κακάο περιέχει μόνο ίχνη θεοβρωμίνης. Υψηλότερες συγκεντρώσεις θεοβρωμίνης υπάρχουν στην μαύρη σοκολάτα, ακριβώς επειδή περιέχει περισσότερο κακάο από ότι η σοκολάτα γάλακτος ή η λευκή σοκολάτα.

Σοκολάτα και εξάρτηση

Οι ενώσεις αυτές σε συνδυασμό με τον χαλκό που βρίσκεται επίσης σε σημαντικό ποσοστό στην σοκολάτα, είναι δυνατόν να αυξήσουν την έκκριση της ορμόνης σεροτονίνης, η οποία με την σειρά της θα πυροδοτήσει την έκκριση των ενδογενών ενδορφινών στον οργανισμό. Οι ενδογενείς ενδορφίνες, ευθύνονται για την πρόσκαιρη ευχαρίστηση που λαμβάνουμε από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, μας ηρεμούν, γεννούν το αίσθημα της ευδαιμονίας, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες.

Αυτή η ορμονική «εμπλοκή», όταν η σοκολάτα απουσιάζει από το καθημερινό μας σιτηρέσιο, παίζει τον ρόλο της εξάρτησης μας από την αυτήν, με αποτέλεσμα να αναζητάμε την σοκολάτα περίπου με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια ένταση με την οποία θα αναζητούσαμε μια άλλη εξαρτησιογόνο ουσία και μάλιστα σε καθημερινή βάση!

σοκολάτα και εξάρτηση

Αυτός είναι και ο λόγος που όταν ξεκινήσουμε να τρώμε σοκολάτα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να την ζητούμε ή πολύ περισσότερο, όταν παρουσιάζουμε καταθλιπτική διάθεση, βρίσκουμε τον εαυτό μας να «ξεσπά» στην σοκολάτα αναζητώντας αυτή την ευχαρίστηση που μας οδηγεί στην πρόσκαιρη αποβολή του άγχους!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 Πηγές:

  1. Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
  2. Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).
  3. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top