Νέα άρθρα

Γνωρίζετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα φυσικά και στα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής;

συνθετικά συμπληρώματα διατροφής

Γνωρίζετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα φυσικά και στα συνθετικά συμπληρώματα διατροφής;

  • Πολλές φορές στις συσκευασίες των διαφόρων διατροφικών συμπληρωμάτων υπάρχει η ένδειξη «φυσικό προϊόν» (natural). Αυτή η ένδειξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν αυτό προέρχεται από την φύση, αλλά είναι δυνατόν να υπονοείται ότι η συγκεκριμένη ουσία που βρίσκεται μέσα στην συσκευασία ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Έτσι είναι δυνατόν, το «φυσικό αυτό προϊόν» που αγοράζουμε με σκοπό να καταναλώσουμε ακριβώς επειδή μας το παρέχει η φύση, να είναι συνθετικά παρασκευασμένο στο εργαστήριο από διάφορους τύπους υλικών ακόμα και από παράγωγα πετρελαίου που χρησιμοποιούνται ευρέως στην βιομηχανία φαρμάκων και να φέρει την ονομασία «φυσικό» ακριβώς επειδή η ουσία αυτή ανιχνεύεται και στην φύση.

 

 sinthetika-simpliromata-diatrofis-2

  • Σε άλλες περιπτώσεις είναι δυνατόν προϊόντα με την ένδειξη «φυσικό προϊόν» (natural) να προέρχονται όντως από φυσικά προϊόντα, αλλά κατά την απομόνωση της δραστικής τους ουσίας να έχουν υποστεί τέτοια χημική επεξεργασία στο εργαστήριο, ώστε να προκύπτει τελικά μια καθαρά χημική ουσία και όχι φυσική. Στην περίπτωση αυτή, από την στιγμή που η δραστική ουσία διαχωρίζεται κατά την επεξεργασία της από τις υπόλοιπες φυσικές ουσίες που την απαρτίζουν, χάνει μέρος της δραστικότητας ή της ευεργετικότητας της, στερείται δηλαδή των βασικών πλεονεκτημάτων της και δρα όπως ακριβώς μια καθαρά φαρμακευτική ουσία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι φυσικές ουσίες οφείλουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα τους όχι μόνο στην καθαρά δραστική τους ουσία, αλλά σε πλήθος άλλων εξίσου δραστικών ουσιών που τις περιβάλουν όταν βρίσκονται (σε κανονικές συνθήκες) στην φύση.
  • Για τον λόγο αυτό, τα καθαρά φυσικά προϊόντα που δεν υφίστανται ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ επεξεργασία πριν την κατανάλωση τους, είναι κατά κανόνα και περισσότερο ευεργετικά. Ορισμένες εξαιρέσεις υπάρχουν και σε αυτήν την περίπτωση διότι ουσίες καθαρά φυσικές μπορεί να είναι και επιβλαβείς για την υγεία σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις.

 

 sinthetika-simpliromata-diatrofis-1

  • Πάρα το γεγονός ότι οι δραστικές ουσίες έχουν τον ίδιο χημικό τύπο στα φυσικά και στις συνθετικά συμπληρώματα διατροφής, τα πρώτα απορροφούνται κατά κανόνα καλύτερα από τον οργανισμό.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Βιοστατιστική, Τριχόπουλος Δ., Τζώνου Α., Κατσουγιάννη Κ., Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., Αθήνα 2002. Τυπολόγιο Ιατρικής Στατιστικής, Θεσσαλονίκη: Έκδοση Εργαστήριο Υγιεινής, 1998.

2.Βασ. Χρ. Κατσουγιαννόπουλος. «Βασική Ιατρική Στατιστική» Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Κυριακίδη, 2005. Τυπολόγιο Ιατρικής Στατιστικής» Θεσσαλονίκη: Έκδοση Εργαστηρίου Υγιεινής, 1998

3.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

Comments are closed.

Scroll To Top