Νέα άρθρα

Σίδηρος και τρόφιμα: ποια πολύ συνηθισμένα τρόφιμα μας «κλέβουν» τον σίδηρο;

Σίδηρος και τρόφιμα

Σίδηρος και τρόφιμα: ποια πολύ συνηθισμένα τρόφιμα μας «κλέβουν» τον σίδηρο;

Είναι πολύ συνηθισμένα τρόφιμα που όλοι γνωρίζουμε και προτιμάμε να καταναλώνουμε, τα βάζουμε σχεδόν σε κάθε γεύμα στο τραπέζι μας, είναι πολύ θρεπτικά και κάνουν καλό στην υγεία, αλλά μας κλέβουν τον σίδηρο!  Σίδηρος και τρόφιμα έχουν μια σχέση αλληλεξάρτησης, αφού οι λάθος συνδυασμοί των τροφών που καταναλώνουμε, μπορούν να αποβούν καθοριστικοί στην απορρόφηση αυτού του τόσου σημαντικού μετάλλου για τον οργανισμό μας.

Σίδηρος και τρόφιμα

 

Σίδηρος και τρόφιμα: ποια πολύ συνηθισμένα τρόφιμα μας «κλέβουν» τον σίδηρο:

 1. Αποφεύγουμε: να πίνουμε τσάι μαζί με τα γεύματα και ιδιαίτερα μαύρο που είναι πλούσιο σε τανίνες γιατί μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου. Μπορούμε να πιούμε  2 ώρες πριν ή μετά από τα γεύματα.

 

 1.  Αποφεύγουμε: να πίνουμε καφέ μαζί με τα γεύματα ή και 1 ώρα μετά τα γεύματα, για τον ίδιο λόγο. Μπορούμε να πιούμε  1 ώρα πριν ή μετά από 2 ώρες.

 

 1. Αποφεύγουμε: να πίνουμε κόκκινο κρασί μαζί με τα γεύματα για τον ίδιο λόγο. Να προτιμάμε το λευκό ή ακόμα και το ροζέ όταν είναι να το καταναλώσουμε μαζί με το φαγητό μας. Το κόκκινο κρασί μπορούμε να το πιούμε  2 ώρες πριν ή μετά από τα γεύματα.

 

 1. Αποφεύγουμε: να αγοράζουμε τρόφιμα που στην συσκευασία τους αναφέρουν σαν συντηρητικό το EDTA (αιθύλενο-διάμινο-τετραοξικό οξύ) γιατί και αυτό εμποδίζει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (του σιδήρου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα)  έως και 50%.

 

 1. Αποφεύγουμε: να τρώμε σόγια και τα προϊόντα της. Η πρωτεΐνη της σόγιας δεσμεύει τον μη αιμικό σίδηρο των υπολοίπων τροφών που θα καταναλωθούν ταυτόχρονα μαζί της.

 

 1. Αποφεύγουμε: να καταναλώνουμε αντιόξινα φαρμακευτικά σκευάσματα που καταπολεμούν την καούρα και τις στομαχικές διαταραχές ταυτόχρονα με τα γεύματα ή πριν από αυτά. Προκαλούν εξουδετέρωση του όξινου περιβάλλοντος του στομάχου και έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση του σιδήρου. Αν είναι απαραίτητο, μπορούμε να τα λάβουμε περίπου 2 ώρες μετά.

 

 1. ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (τυρί , γάλα, γιαούρτι, τυρί κρέμα κ.τ.λ.) ή ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΣΙΔΗΡΟ. Όλα τα γαλακτοκομικά και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούμε να τα καταναλώσουμε 2 ώρες μετά τα γεύματα. Ο σίδηρος σε συνδυασμό με το ασβέστιο, δημιουργούν ένα σύμπλοκο που καθιστά τα 2 στοιχεία μη απορροφήσιμα από τον οργανισμό.

 

 1. ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΨΩΜΙ , ΤΟ ΜΑΥΡΟ Ή ΣΙΚΑΛΕΩΣ και όχι το ολικής εκτός αν έχουμε προβλήματα διαβήτη ή δυσκοιλιότητας. Μολονότι η φυτική ίνα που περιέχεται στο πίτουρο και στο εξωτερικό περίβλημα των σπόρων των δημητριακών δεν επηρεάζει την απορρόφηση  του σιδήρου, το φυτικό οξύ που επίσης περιέχουν τα παραπάνω τρόφιμα, δεσμεύει την απορρόφηση του σε σημαντικό βαθμό και καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Σίδηρος και τρόφιμα

Σίδηρος και τρόφιμα: μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και η απορρόφηση των συμπληρωμάτων σιδήρου

Τα τρόφιμα που προκαλούν την δυσαπορρόφηση του σιδήρου (την μειωμένη δηλαδή απορρόφηση και πρόσληψη του από τον οργανισμό), επιβάλλεται να συνδυάζονται κατάλληλα ή να αποφεύγονται από την διατροφή μας, ακόμα και όταν πρόκειται για την λήψη των διαδεδομένων στην σημερινή εποχή, φαρμακευτικών συμπληρωμάτων σιδήρου.

⊗Δώστε βάση στον τρόπο που τρέφεστε πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα σιδήρου. Είναι πιθανόν ούτε εκείνο να μπορείτε να το απορροφήσετε επαρκώς, αν δεν προσέξετε την διατροφή σας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγές:

 1. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
 2. Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
 3. Sonneville K., Duggan C. : «Εγχειρίδιο παιδικής διατροφής»(επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, 5η έκδοση, 2018).

Comments are closed.

Scroll To Top