Νέα άρθρα

Η ουσία σιμπουτραμίνη και απαγορευμένα συμπληρώματα διατροφής

Η ουσία σιμπουτραμίνη και απαγορευμένα συμπληρώματα διατροφής

Η ουσία σιμπουτραμίνη και απαγορευμένα συμπληρώματα διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοινώνει κατά καιρούς και κατά περιστάσεις (αναλόγως των σκευασμάτων που διαφημίζονται και πωλούνται στην χώρα μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και από διαφορετικές εταιρίες, με διαφορετικές κατά καιρούς ονομασίες) ότι τα προϊόντα που διακινούνται από τις εταιρίες (κυρίως μέσω του διαδικτύου) και περιέχουν την απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία σιμπουτραμίνη (SIBUTRAMINE) ή/και την ουσία φαινολοφθαλεΐνη (Phenolophthalein) ΔΕΝ λαμβάνουν έγκριση πώλησης, ακριβώς επειδή μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του καταναλωτή.

Η ουσία σιμπουτραμίνη και απαγορευμένα συμπληρώματα διατροφής

Συγκεκριμένα απαγορευμένα σκευάσματα που διακινήθηκαν κατά καιρούς στην χώρα μας και φέρουν τις απαγορευμένες ουσίες σιμπουτραμίνη ή/και φαινολοφθαλεΐνη είναι:

 • Reduced Weight Fruta Planta 400mg κάψουλες,
 • Magic Slim 350mg κάψουλες,
 • Fruta Bio 400mg κάψουλες,
 • SlimEasy 250mg κάψουλες
 • Super Fat Burning Bomb 400mg κάψουλες,
 • Slim Xtreme 500mg κάψουλες,
 • Meizi evolution 650mg κάψουλες,
 • Meizitang Strong Version Botanical slimming 650mg,
 • Jiangeijindan Activity Girl 400mg κάψουλες και
 • Hokkaido 400mg κάψουλες,
 • Αλλά και το ήδη απαγορευμένο Reductil που παρασκευαζόταν και διακινούνταν από συγκεκριμένη εταιρία.

Η ουσία σιμπουτραμίνη και απαγορευμένα συμπληρώματα διατροφής

Τα παραπάνω προϊόντα που είναι πιθανόν να διακινούνται στην Ελλάδα με διαφορετικές ονομασίες, πωλούνται με την αιτιολογία της εύκολης και γρήγορης απώλειας βάρους, της αύξησης του όγκου της μυϊκής μάζας, ή χαρακτηρίζονται ως «λιποδιαλυτικά» προϊόντα ή ως συμπληρώματα διατροφής.

Η φαρμακευτική ουσία  σιμπουτραμίνη έχει ήδη αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά από τον Ιανουάριο 2010, επειδή αποδεδειγμένα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και ειδικότερα καρδιαγγειακές παθήσεις, συχνά μη αναστρέψιμες. Οι σχετικές αναφορές στις παρενέργειες των ουσιών αυτών σχετίζονται με παθήσεις του μυοκαρδίου, του περικαρδίου και του ενδοκαρδίου, καρδιακές αρρυθμίες αλλά και περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αιφνιδίου θανάτου.

Η ουσία σιμπουτραμίνη και απαγορευμένα συμπληρώματα διατροφής

Η ουσία σιμπουτραμίνη και απαγορευμένα συμπληρώματα διατροφής

Τα προϊόντα εκτός από τις ανωτέρω παρενέργειες που προκαλούν, μπορεί να χορηγηθούν σε περιπτώσεις όπου αντενδείκνυται η χρήση τους ή τα προϊόντα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συγχορηγούμενα φάρμακα, με αποτέλεσμα τον επακόλουθο κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή.

Επιπρόσθετα, εφόσον η ύπαρξη της  ουσίας σιμπουτραμίνη και φαινολοφθαλεΐνη δεν δηλώνεται και δεν αναγράφεται σαφώς στην συσκευασία-ετικέτα του προϊόντος, αυτά παραπλανούν τον καταναλωτή που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη των απαγορευμένων ουσιών, θέτοντας σε κίνδυνο τη υγεία του.

Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιήσουν τα σκευάσματα εφόσον αυτά βρίσκονται στην κατοχή τους, να πραγματοποιούν προσεκτικές αγορές από εγκεκριμένους πωλητές και να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΦ δηλώνοντας την προέλευση απαγορευμένων συμπληρωμάτων διατροφής ή σκευασμάτων με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

⊗Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί προϊόν δυσφήμισης καμίας εταιρίας ή σκευάσματος, δεν έχει πρόθεση να φοβίσει το καταναλωτικό κοινό, στοχεύει όμως στην αναλυτική ενημέρωση του ειδικά εφόσον η ανωτέρω πληροφορία έχει ήδη δοθεί στην δημοσιότητα από το αρμόδιο εγκεκριμένο όργανο του κράτους, τον ΕΟΦ.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγή:

 1. ΕΟΦ http://www.eof.gr
 2. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΦ: https://www.eof.gr/web/guest/pressother?p_p_id=62_INSTANCE_r5qY&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=2&_62_INSTANCE_r5qY_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_r5qY_groupId=12225&_62_INSTANCE_r5qY_articleId=811331&_62_INSTANCE_r5qY_version=1.0

Comments are closed.

Scroll To Top