Νέα άρθρα

Ποιος είναι ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους;

ρυθμός απώλειας βάρους

Ποιος είναι ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους;

Γνωρίζετε ποιος είναι ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους για ένα άτομο που βρίσκετε σε διαδικασία απώλειας κιλών;

Τις περισσότερες φορές που ξεκινάμε κάποια προσπάθεια απώλειας βάρους, ζητάμε από τον διαιτολόγο να μας βοηθήσει να χάσουμε όλα τα κιλά που έχουμε βάλει και ίσως και ακόμα περισσότερα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αν αυτό δεν επιτευχθεί άμεσα στενοχωριόμαστε, γκρινιάζουμε και έχουμε την αίσθηση ότι δεν έχουμε καταφέρει τίποτα σημαντικό στην προσπάθεια μας. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι είμαστε ανυπόμονοι και δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους !

Ποιος είναι ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους;

Για την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος βάρους (Δείκτης Μάζας Σώματος από 25-30 Kgr/m2 αλλά και της ήπιας ή της μέτριας μορφής παχυσαρκίας (Δείκτης Μάζας Σώματος από 30 Kgr/m2 μέχρι 40 Kgr/m2) ασφαλής θεωρείται η απώλεια βάρους που δεν ξεπερνά το 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα κατά περίπτωση.

ρυθμός απώλειας βάρους

ρυθμός απώλειας βάρους

Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους :

  • Μπορεί να οριστεί και ως το χάσιμο του 1% του σωματικού βάρους του εκάστοτε ατόμου (για παράδειγμα, για ένα άτομο 90 κιλών ιδανική είναι μια απώλεια κιλών μέχρι 0,9 Kgr την εβδομάδα).

 

  • Αποδεκτή είναι κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους από 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας όπως εκτεταμένη αφυδάτωση, απώλεια μυϊκής μάζας αλλά και σημαντική πτώση των συνολικών ημερήσιων καύσεων του μεταβολισμού, κάτι που θα επέφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, την καθυστέρηση δηλαδή στο χάσιμο του βάρους.

 

  • Για να μειωθεί το βάρος του σώματος κατά 1 κιλό, θα πρέπει να υπάρξει στον οργανισμό μας αρνητικό ισοζύγιο, έλλειμμα δηλαδή, 7.500 θερμίδων, διότι ένα κιλό βάρους αποδίδει 7.500 θερμίδες σε ενέργεια. Το άτομο δηλαδή θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 500 θερμίδες λιγότερες από ότι συνήθως την ημέρα ώστε να δημιουργηθεί το έλλειμμα των 7.500 θερμίδων : 500 θερμίδες λιγότερες Χ 7 ημέρες της εβδομάδας = 3.500 θερμίδες, κάτι που σημαίνει απώλεια περίπου 0,5 κιλό την εβδομάδα ή αλλιώς 1 κιλό στις 15 ημέρες!.

 

  • Αν προσπαθήσουμε να καταναλώσουμε 500 θερμίδες λιγότερες από ότι συνήθως μέσα στην διάρκεια της ημέρας (του εικοσιτετραώρου) θα δούμε ότι στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολο. Πρέπει λοιπόν να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί αν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας.

 

  • Από την άλλη μεριά αν προσπαθήσουμε να τρώμε ακόμα λιγότερες θερμίδες από 500 kcal/day με σκοπό να χάσουμε πιο γρήγορα τα κιλά μας, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό είναι άσκοπο : αν καταναλώνουμε πάνω από 800 θερμίδες λιγότερες από ότι συνήθως μέσα στην διάρκεια της ημέρας o κίνδυνος να μειώσουμε τον μεταβολισμό μας είναι ορατός, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες του οργανισμού σε θερμίδες.

 

  • Η προσπάθεια απώλειας βάρους έχει σαν αρνητική συνέπεια την απώλεια μυϊκής μάζας. Ιδανική θεωρείται η απώλεια μυϊκής μάζας που δεν ξεπερνά το 25% με ανώτερο το 30% της συνολικής απώλειας των κιλών. Τα μεγαλύτερα ποσοστά απώλειας που καταγράφονται λόγω στερητικών ή/και ακατάλληλων προγραμμάτων διατροφής, οδηγούν σε απώλεια υγρών πολύτιμων για τον οργανισμό, σε πτώση του μεταβολικού ρυθμού και σε προβλήματα υγείας.

 

  • Όσο η απώλεια βάρους γίνεται σταδιακά με μικρότερο αρνητικό ισοζύγιο, τόσο μικρότερη είναι και η απώλεια του μυϊκού ιστού και άρα τόσο μικρότερη η πτώση του μεταβολισμού. Υπομονή και επιμονή λοιπόν!

 ρυθμός απώλειας βάρους

 

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές :

  1. Μαρία Χασαπίδου – Άννα Φαχαντίδου : «Διατροφή για υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό», University Studio Press, (Θεσσαλονίκη 2002).

 

  1. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

Comments are closed.

Scroll To Top