
Πώς να αποθηκεύσω το αβοκάντο (ώριμο, άγουρο & ήδη κομμένο);
Εάν αναρωτιέστε πώς θα αποθηκεύσετε το αβοκάντο που μόλις έχετε αγοράσει είτε είναι ήδη κομμένο είτε άγουρο είτε ώριμο, ιδού οι λύσεις!Καταψύχεται το αβοκάντο;
Το αβοκάντο είναι στην ουσία μια εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών, φυτικών ινών και πολλών βιταμινών, δεν έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση, ταιριάζει σε απεριόριστες συνταγές ενώ είναι εύκολο να προσθέσετε λίγο σε σχεδόν κάθε γεύμα! Παρόλα αυτά, το αβοκάντο έχει αρκετές θερμίδες εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας του σε λιπαρά και για αυτό καλό θα είναι να καταναλώνεται μια μικρή ποσότητα σε κάθε γεύμα!
Πώς να αποθηκεύσετε ένα άγουρο, ολόκληρο αβοκάντο
Οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε άγουρα αβοκάντο ώστε να μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για αρκετό καιρό μέχρι να τα καταναλώσουμε. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης για αυτά τα άγουρα αβοκάντο, είναι απλά να μείνουν πάνω στον πάγκο. Συνήθως χρειάζονται περίπου τέσσερις ή πέντε ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσουν. Κατά τους πιο ζεστούς μήνες, όταν το σπίτι μπορεί να είναι πιο θερμό από το συνηθισμένο, ένα αβοκάντο μπορεί να ωριμάσει σε μόλις 2 ημέρες. Μια απαλή πίεση στην σάρκα τους κάθε μέρα, θα μας βοηθήσει να μην τα ξεχάσουμε τελείως στην φρουτιέρα ώστε να υπερωριμάσουν.
Πώς καταλαβαίνουμε εάν ένα αβοκάντο είναι ώριμο;
Το μυστικό βρίσκεται στο κουκούτσι! Για να καταλάβουμε πόσο ώριμο είναι το αβοκάντο που αγοράσαμε, θα πρέπει να κοιτάξουμε το κουκούτσι του, αμέσως μόλις το κόψουμε:
- Το κουκούτσι του αβοκάντο είναι σταθερό στη θέση του και δεν αποχωρίζεται εύκολα από την σάρκα του= άγουρο αβοκάντο.
- Το κουκούτσι του αβοκάντο απομακρύνεται εύκολα και η σάρκα είναι πράσινη από κάτω = ώριμο αβοκάντο.
- Το κουκούτσι του αβοκάντο βγαίνει πολύ εύκολα και η σάρκα του είναι καφέ από κάτω = υπερώριμο αβοκάντο.
Πώς να αποθηκεύσω ένα ώριμο, άκοπο αβοκάντο
Τα ώριμα αβοκάντο που είναι ολόκληρα και δεν έχουν κοπεί ακόμη ώστε να χρησιμοποιηθούν, μπορούν να φυλαχθούν στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά τους, ολόκληρα χωρίς να καθαριστούν ή να ξεφλουδιστούν. Η αποθήκευση στο ψυγείο θα παρατείνει πολύ την ζωή τους και συνήθως μένουν ώριμα στο ψυγείο χωρίς να χαλάσουν για περίπου 3-4 ημέρες.
Πώς να αποθηκεύσω το μισό αβοκάντο;
Το κόλπο για να διατηρηθεί ένα κομμένο αβοκάντο όσο το δυνατόν πιο φρέσκο επιβραδύνοντας την οξείδωση που αυτό θα υποστεί από τον αέρα, είναι να προστατευθεί αποτελεσματικά στην κομμένη του πλευρά:
- Αλείψτε την εκτεθειμένη σάρκα με λίγο αβοκάντο ή ελαιόλαδο. Αυτό θα δημιουργήσει ένα λιπώδες φιλμ μεταξύ της σάρκας του αβοκάντο και του αέρα, επιβραδύνοντας το μαύρισμα του λόγω της οξέιδωσης. Ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής είναι πολύ καλό για αυτήν την δουλειά.
- Περάστε την κομμένη πλευρά κάτω από λίγο νερό. Και πάλι, αυτή η κίνηση επικαλύπτει την σάρκα με ένα λεπτό φιλμ υγρασίας, κάτι που βοηθά στη δημιουργία ενός φραγμού μεταξύ του αβοκάντο και του αέρα.
- Αποθηκεύστε το με την σάρκα προς τα κάτω σε αεροστεγές δοχείο, στο ψυγείο. Τοποθετώντας το αβοκάντο με την κομμένη σάρκα προς τα κάτω και τοποθετώντας το σε ένα δοχείο, ο αέρας μπορεί να φτάσει στην κομμένη πλευρά περιορίζεται σημαντικά, καθιστώντας πιο δύσκολη την οξείδωση του.
- Τυλίξτε το αβοκάντο σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Ομοίως, η κίνηση αυτή μειώνει σημαντικά την ποσότητα αέρα που μπορεί να φτάσει στη κομμένη σάρκα του αβοκάντο.
- Κάντε έναν συνδυασμό των παραπάνω για μεγαλύτερη προστασία.
Πώς να καταψύξω το αβοκάντο
Ναι γίνεται! Τα πολύ ώριμα αβοκάντο μπορούν να καταψυχθούν. Τα κατεψυγμένα και αποψυγμένα αβοκάντο δεν θα διατηρήσουν το φυσικό πράσινο τους χρώμα, αλλά εξακολουθούν να είναι βρώσιμα χωρίς να χάνουν μεγάλο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά τους!
Για να καταψύξετε ώριμα αβοκάντο:
- Κόψτε το αβοκάντο
- Αφαιρέστε το κουκούτσι.
- Αφαιρέστε την σάρκα από την φλούδα με ένα κουτάλι.
- Κόψτε τη σάρκα του αβοκάντο σε κομμάτια και απλώστε τα σε μια επίπεδη επιφάνεια σε ένα μόνο στρώμα, διασφαλίζοντας ότι τα κομμάτια του αβοκάντο δεν ακουμπούν μεταξύ τους (διαφορετικά θα παγώσουν μαζί).
- Τοποθετήστε την επίπεδη επιφάνεια στην κατάψυξη και παγώστε τα κομμένα αβοκάντο μέχρι να στερεοποιηθούν (θα χρειαστούν περίπου 6 ώρες).
- Τοποθετήστε τα κατεψυγμένα κομμάτια αβοκάντο σε ένα δοχείο που είναι ασφαλές για την κατάψυξη και τοποθετήστε ξανά στην κατάψυξη για έως και ένα μήνα.
- Τα κομμάτια του αβοκάντο είναι έτοιμα για χρήση σε smoothies, παγωτό και πολλές άλλες συνταγές!
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Διαιτoλογία Διαιτολογία – Διατροφή – Υγεία και υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης

